osteocondrita disecanta talara

09-03-2015
Simona70
Nu este medic/terapeut
Simona70
Buna ziua,
Va scriu pentru a va cere un sfat. daca e obligatorie artroscopia în cazul fiicei mele de 15 ani, care în urma unui RMN a primit următorul disgnostic:
examinarea RM glezna evidentiaza o leziune de osteocondrita disecanta la nivelul talusului, apical şi corespunzator faţetei maleolare mediale. Leziunea este de aproximativ 13, 5/10/8 mm, prezintă mici chiste subcondrale, discret defect al corticalei, cu modificari de structura ale cartilajului adiacent, fără arii de lipsa de cartilaj, fără deplasare evidentă a fragmentului, cu edem osos adiacent. Aspectul corespunde mai probabil unui stadiu II.
Fără alte modificări de semnal la nivelul oaselor tarsului.
Aspect discret edematiat al ligamentului deltoid.
Fără semne de ruptură sau întindere al ligamentului deltoid.
Mentionez ca durerea la nivelul gleznei există de aproximativ 3 ani şi jumătate, iar acum 3 ani am fost la 5 medici ortopezi cu radiografiile... fără însă ca niciunul dintre aceştia să-i fi pus disgnosticul de osteocondrită. Piciorul nu se umflă, o doare sporadic... uneori suportabil alteori nu. Fetiţa practică handbalul de performanţă fiind portar.
Multumesc din suflet
6 comentarii
0
09-03-2015, ora 21:35
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Va raspund punctual:
- nu mai exista, la ora actuala, diagnosticul de """"osteocondrita disecanta talara"""";
- este vorba, evident, despre o "leziune osteocondrala a domului talian";
- cauza este, in 90 din cazuri, una de tip mecanic (supra-solicitare de tip sportiv);
- nu cred ca se pune problema artroscopiei de glezna in cazul dansei. Oricum nu exista nici un specialist in artroscopia gleznei in Romania;
- problema este una fundamental diferita, fiind vorba despre supra-solicitarea sportiva.;
- din punctul meu de vedere, trebuie sa stopeze imediat hand-ball-ul, care este un sport fabulos de agresiv pentru glezna;
- indiferent de stadiul leziunii cartilaginoase si de atitudinea terapeutica, nu se pune problema de a mai continua nici macar 5 minute cu acest sport.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
12-03-2015, ora 14:47
Simona70
Nu este medic/terapeut
Simona70
Multumesc mult pentru faptul că mi-aţi răspuns într-un timp atât de scurt. Dacă nu vă răpesc foarte mult din timpul dvs. aş dori să vă mai întreb următoarele:
- ce atitudine terapeutica se poate adopta în cazul fetiţei?
- dacă avem mai multe şanse pentru tratament într-o altă ţară (care ar fi aceasta şi dacă ne puteţi recomanda pe cineva), dacă avem şanse de reuşită în România, unde... şi prin ce metodă ?
- dacă ar fi de folos terapia prin oxigenarea hiperbară şi ce putem face pentru vindecarea/ameliorarea leziunii cartilaginoase?
Menţionez că în urma reexaminării RMN-ului de către un alt medic i s-a pus diagnosticul de osteonecroxa aseptica (talus)
Vă mulţumesc mult
0
12-03-2015, ora 15:12
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Raspunsul depinde de examinarea clinica, radiologica si Computer-tomografica (RMN ofera informatii false asupra situatiei reale).
Nu am intalnit in literatura mondiala un caz de osteonecroza aseptica a talusului la aceasta varsta ( in medicina nu se poate exclude nimic, insa considerentele statistice sunt relevante). Este vorba, asa dupa cum v-am precizat, de o leziune osteocondrala a domului talian, de origine post-traumatica (efort excesiv).
Problema este mai mult sociala decat medicala, deoarece impune renuntarea definitiva la sporturi agresive gen hand-ball, tenis, jogging etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
12-03-2015, ora 23:02
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
daca imi permiteti:
statistic pe partea mediala OCL talusului este in numai 70% din cazuri de origine traumatica (lateral 98%)
varsta de predilectie pentru cazuri netraumatice este 12-14 ani, la traumatice 20-30 de ani
Radiografie: sensibilitate 59%, specificitate 91%
RMN: 96%-96%
CT cu substanta de contrast i.a.: asemanator cu RMN,
Clasificari: cele mai des folosite:
Berndt si Harty - radiografii
Clanto si DeLee, Taranow etc - rmn
Hepple, DiPaola, Ferkel - CT - nu le foloseste nimeni
Gold Standard este in ziua de azi RMN-ul
In stadiul 2 trebuie oprita orice activitate sportiva. Ghipsul nu produce efecte pozitive, daca v-ar propune cineva.
Forajele retrograde sunt acceptate ca metoda de electie insa nu exista studiu care sa dovedeasca un avantaj net superioar in comparatie cu metodele conzervative
0
12-03-2015, ora 23:56
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Multumesc pentru precizari.
Chiar acum sunt la un congres international, unde se discuta despre LODT.
Concluzia unanima este ca RMN trebuie evitat, pentru ca ofera informatii fals-pozitive, accentuind impresia de 'necroza', in favoarea CT (cu/fara substanta de contrast).
M-am referit la originea traumatica a acestui caz, care este evidenta (sportiv de performanta), chiar daca localizarea este mediala. In rest, statistic aveti dreptate, leziunile antero-laterale sunt mai curand traumatice, cele postero-mediale de alta origine.
Aveti inca o data perfecta dreptate, sportul trebuie oprit imediat, indiferent de originea si stadiul LODT.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
14-03-2015, ora 11:44
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
probabil cele mai valoroase informatii le-am primii cu un SPECT insa intrebarea majora este ce beneficii ar aduce? pentru ca la un copil de 15 ani sa faci o investigatie care presupune o iradiere majora (atat CT-ul dar mai ales SPECT-ul)fara a avea un impact major asupra tratamentului este foarte discutabila. un CT ar merita daca l-am opera pacienta, insa numai pentru a clarifica stadiul? aici in germania pentru investigatii inutile poti fi amendat (overtreatment).
daca ar fi in stadiul 3-4 unde se pune problema unei osteotomii de maleola mediala si mozaicoplastie, OATS sau 3D-ACT de la TETEC Braun - foarte la moda la noi, etc. ) atunci un CT preoperativ ar fi obligatoriu si ar merita investigatia pentru ca ar avea un impact major asupra tratamentului.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul