Otetul alimentar si antibioticele.

29-08-2016
Doareu1
Nu este medic/terapeut
Doareu1
Buna ziua.
Am o intrebare simpla, dar la care este foarte important sa-i aflu raspunsul: daca iau antibiotice ( injectabile sau comprimate; nu conteaza acest lucru ), exista un risc de influentare a eficientei acestora ( sau chiar de anulare a efectului antibioticelor ), prin care sa-mi fie afectata sanatatea ( putand aparea simptome neobisnuite ), in cazul consumului de alimente preparate cu otet alimentar ?
Stiu ca, in momentul administrarii de antibiotice, este interzis total consumul de alcool, de bauturi alcoolice ( pe toata durata tratamentului prescris de medic, chiar si inca cateva ore de la terminarea acestuia ), dar in ceea ce priveste otetul, situatia este incerta.
Intrebarea vine dupa ce, astazi, pe la amiaza, am consumat o salata de legume, cu putin otet ( insa nu am pus o cantitate insemnabila ), in conditiile in care am un tratament cu antibiotice injectabile, care imi este administrat de 2 ori, dimineata si seara, in fiecare zi.
Deci, este posibil ca efectul tratamentului cu antibiotice, sa fie cumva influentat de otetul alimentar ( nestiind daca, acesta iti afecteaza tratamentul si implicit sanatatea sau nu, eu l-am consumat cu acea salata ).
Multumesc anticipat.
1 comentarii
1
29-08-2016, ora 16:28
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Intr-adevar, in cazul terapiei cu antibiotice nu trebuie consumate bauturi alcoolice, respectiv inca 72 de ore dupa intreruperea tratamentului. Metabolizarea hepatica a etanolului, dar si interactiunea dintre agentul antimicrobian- alcool/etanol ar putea genera efecte negative asupra organismului.

Totusi, otetul este obtinut prin fermentarea etanolului (alcoolului), rezultand in final acid acetic in diferite concentratii si apă. Nu confundati consumul de alcool cu cel de otet!

Avand in vedere ca ati consumat otetul in cantitati mici si la cateva ore distanta de administrarea propriu-zisa a antibioticului, nu cred sa fie probleme. Dupa cum am mentionat, etanolul/alcoolul si acidul acetic/otet sunt substante complet diferite din punctul de vedere al efectelor asupra organismului.

Respectati in constinuare indicatiile medicului! In cazul in care mai aveti intrebari, va raspund cu drag.

Multa sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: