Paradontoza? help

03-10-2008
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
La cei doi incisivi de jos mi s-a facut o infectie la radacina, la inceput m-au durut apoi au devenit mobili si iese puroi din gingie. Am facut detartraj, fac infiltratii cu Alflutop de 3 ori pe saptamana, in total 10 fiole. Acum nu ma mai dor, s-au mai stabilizat dar nu total si inca mai iese puroi din gingie. Daca nici dupa terminarea tratamentului acesta nu se stabilizeaza total ce as mai putea face ca sa nu ii pierd?
28 comentarii
0
06-10-2008, ora 00:00
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Buna ziua! Parerea mea este ca ati inceput gresit schema de tratament. Adica ati inceput cu sfarsitul; Alflutop este un medicament obtinut din plante (alge mai exact) care ajuta anumite tesuturi sa se vindece si sa se reorganizeze (ca si Vaccinul stafilococic sau Cantastimul), Dar, ceea ce pacientii nu vor sa inteleaga si se pare ca nici unii medici este ca acest lucru se poate face numai dupa inlaturarea cauzei, respectiv a infectiei, ceea ce la dvs nu s-a facut. De aceea, nici sa nu va asteptati sa aveti rezultate. Foarte bine ca ati facut detartraj, dar etapa care ar fi trebuit sa urmeze era o cura de antibiotice pentru a pregati organismul in vederea unei interventii chirurgicale parodontale prin care sa se indeparteze infectia. Abia dupa aceea, pentru a ajuta vindecarea puteti face infiltratii cu Alflutop...etc.
Asa trebuia facut daca infectia a fost de origine parodontala, pentru ca se poate sa fi fost de alta natura (carii pe dintii respectivi? ce fel de dureri ati avut? dintii mai au nervi?) si atunci vorbim de alt tip de tratament. Acum chiar daca ati adopta schema corecta de tratament, recuperarea lor depinde foarte mult de gradul de mobilitate; daca se misca foarte tare va recomand sa ii scoateti si sa faceti implant pentru ca va chinuiti degeaba. Numai bine!
0
06-10-2008, ora 00:00
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
Buna ziua,
Am uitat sa precizez ca eu in aceasta perioada fac injectii cu Moldamin pentru o amigdalita cronica (2 luni), fapt despre care l-am informat pe doctorul stomatolog si atunci d-na dr. a spus ca daca sunt deja sub tratament cu antibiotic nu poate sa imi dea in acelasi timp un al 2-lea antibiotic si a zis sa asteptam sa termin Moldaminul.
Dintii respectivi nu au carii, au nervi amandoi, iar durerile care au fost atunci la inceput au fost puternice timp de cateva zile (durerea a trecut cu Ketorol).
0
06-10-2008, ora 00:00
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
Si cat despre gradul de mobilitate al dintilor, am spus ca el s-a redus considerabil fata de cum erau la inceput dar nu total.
0
07-10-2008, ora 00:00
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Nici nu cred ca este nevoie de un alt antibiotic - acelasi antibiotic care se prescrie pt amigdalita este bun si pt dinti. Intrebati medicul dvs despre o posibila interventie chirurgicala parodontala (chiuretaj gingival si/sau subgingival) pentru indepartarea infectiei. Inainte de a face acest lucru insa ar fi bine sa faceti o radiografie la dintii respectivi pt mai multa siguranta. Daca mobilitatea s-a redus inseamna ca sunt recuperabili, dar infectia trebuie neaparat scoasa de acolo. Mult succes!
0
08-10-2008, ora 00:00
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
Buna ziua si multumesc de raspuns.
Am intrebat dr. stomatolog despre interventia chirurgicala parodontala (chiuretaj gingival sau subgingival) si mi-a spus ca la noi in Constanta nu stie sa imi recomande pe nimeni care sa faca asa ceva si ca doar la Bucuresti, dar eu o sa ma mai interesez si la alt dr. stomatolog poate totusi gasesc pe cineva care face asa ceva.
0
10-10-2008, ora 00:00
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
Tot eu. Am gasit o dr. chirurg maxilo-facial care face chiuretaje gingivale, aditii de os, etc. la noi in Cta. Mi-a facut imediat o radiografie, intre cei doi dinti se vedea un con negru care era infectia din care iese puroiul. A zis ca poate sa imi salveze dintii si mi-am facut programare. A zis doar ca in urma operatiei gingia se va mai lasa in jos. Eu am zis ca ma intereseaza pana la urma in primul rand sa ii imobilizez sa nu se mai miste, ca sa pot sa manac normal pe ei. Sper sa reusesc.
0
10-10-2008, ora 00:00
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Bravo! Mult succes!
0
03-11-2008, ora 11:26
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
Buna ziua din nou,
Am mai gasit o dentista care e specializata pe paradontologie, chirurgie si radiologie si care mi-a propus ca pe langa chiuretajul celor doi dinti afectati sa imi sondeze la radacina fiecarui dinte (31 in total) si sa imi curete toate radacinile, chestie care m-ar costa 25 de milioane, pretul mi se pare f. mare si as vrea sa stiu daca se merita, ea zice ca daca nu fac la toti dintii degeaba fac doar la cei doi ca o sa imi apara infectii din nou in alta parte. Eu acum nu am alte pungi parodontale decat la dintii respectivi. Ce sa fac? Are dreptate sau vrea sa imi ia doar banii?:)
0
04-11-2008, ora 20:01
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Buna ziua!
Este o procedura care da rezultate foarte bune in cazul parodontopatiilor marginale generalizate (adica parodontoza la toti dintii). Aceste afectiuni nu presupun neaparat existenta pungilor parodontale; ele se pot manifesta si prin sangerare gingivala, inflamatie gingivala, usoara mobilitate dentara, senzatie ciudata de dinti mai inalti dimineata, etc. Un semn foarte important, care confirma diagnosticul este reprezentat de resorbtia osoasa care se vede pe radiografie. Daca ati fost diagnosticata cu o astfel de afectiune atunci da, este bine sa faceti devitalizarile, insa daca afectiunea este localizata doar la nivelul dintilor frontali nu are rost sa devitalizati toti dintii.
0
05-11-2008, ora 13:55
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
"Devitalizari" adica imi omoara nervii la toti dintii? Nu stiu daca am inteles exact procedeul respectiv...Pe radiografie se vede clar retractia gingiei, dar nu stiu despre resorbtia osoasa ce sa spun...
0
06-11-2008, ora 08:55
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
Am fost ieri si mi-a facut chiuretaj gingival la cei doi dinti. Mi-a zis ca si celalat tratament integral la toti dintii tot asta ar presupune, adica chiuretaj la fiecare dinte. Si mi-a zis "cand dau de bani" ar fi bine sa il fac si pe acela.
Deci despre problema care ma doare pe mine (acum doar la figurat ca la propriu nu ma mai doare), adica cei doi incisivi: infectia cred ca am eliminat-o de acolo cu antibioticele si cu chiuretajul acum nu mai iese puroi deloc, problema care ma framanta este daca mai este nevoie de aditie de os sau nu? Ca daca ar mai fi nevoie atunci trebuie sa merg la alt medic pentru ca aceasta nu face asa ceva... Ma gandesc ca dintii respectivi nu au cum sa se stabilizeze daca nu au pe ce sa se sprijine si osul meu fiind macinat si retras destul de mult ar trebui sa il ajut sa se regenereze sau sa mai pun ceva acolo ca sa aiba ei pe ce sa stea mai stabili... gradul este 2 repet.
0
06-11-2008, ora 12:44
Judas
Nu este medic/terapeut
Judas
Buna ziua

Am o parodontita marginal cronica profunda localizata la incisivii de jos.
Un incisiv are mobilitate mare, altul mobilitate mica, ceilalti 2 nu se misca.
Pe radiografie se observa retractie mare a gingiei si a osului (cel cu mobilitate se tine doar in varful radacinii).
In urma mai multor consultatii la mai multi medici am primit mai multe recomandari:
1. Extractia celor 4 incisivi, curatirea gingiei si executia unei lucrari bazata oe canini
2. Extractia celor 4 incisivi, introducere 2 implanturi si executia unei coroane prinsa pe implanturi
3. Detartraj la sange, colutoriu 2 saptamani de 2 ori pe zi si aplicarea unei bare de solidizare a celor 4 incisivi.
4. Colutoriu 2 saptamani de 2 ori pe zi, chiuretaj subgingival si solidizarea delor 4 incisivi cu o punte facuta de tehnicianul dentar in urma mulajului partii interioare a celor 4 incisivi.
Deoarece vreau sa-mi pastreaz cat mai mult dintii originali am ales sa-i rigidizez intre ei.
In momentul asta nu stiu care dintre variante sa o aleg: bara de solidizare (am inteles ca este facuta dintr-un fel de fibra de sticla si se lipeste cu compozit) sau o punte facuta de tehnician pe baza mulajului.
Care varianta credeti ca este mai buna si mai durabila???
A doua intrebare se refera la utilitatea chiuretajului subgingival. Ma tem ca in urma acestui chiuretaj, care am inteles ca presupune taierea gingiei, dintele mobil poate sa se desprinda definitiv iar ceilalti sa-si mareasca mobilitatea. Este foarte important acest chiuretaj sau este de ajuns igiena stricta pentru a stopa sau incetini evolutia bolii ???
Va multumesc si astept raspunsul dvs.
0
12-11-2008, ora 09:06
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Pentru Oana5874: Acum am inteles, adica chiuretaj gingival la toti dintii. Daca pe radiografie se vad resorbtii osoase ceea ce echivaleaza cu pungile parodontale atunci este nevoie de asa ceva, dar daca nu sunt pungi parodontale interventia nu este indicata. Cat despre aditia de os.este o problema putin mai complicata. Ideal ar fi fost sa fie facuta odata cu chiuretajul subgingival in cazul in care era necesara si aveati ceva sanse de reusita, dar.se poate face si dupa. Aceasta interventie are un prognostic rezervat in functie de gradul de mobilitate, de numarul si dimensiunea peretilor ososi care trebuiesc refacuti, varsta, stare generala, obiceiuri alimentare si de igiena orala, etc. Deja la un grad 2 de mobilitate.incepem sa "strambam din nas" ca sa spun asa, insa in lipsa unei radiografii nu va pot spune nimic concret. Cel mai bine ar fi sa mergeti la un consult la medicul recomandat care face astfel de interventii. Daca doriti si parerea mea si aveti o radiografie pe suport digital (CD, DVD, etc) va pot da o adresa de mail. Numai bine!
0
12-11-2008, ora 12:15
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Pentru Judas: Buna ziua!
:) Cred ca am sa vin si eu cu 1-2 variante. In primul rand cred ca trebuie sa stiti cate ceva despre aceasta boala. Parodontita (sau parodontoza) este de fapt inflamatia ligamentelor ce leaga dintele de os. Dintii nostri nu sunt infipti pur si simplu in os, ei sunt sustinuti de mai multe ligamente si stau ca intr-un hamac. Datorita mai multor factori aceste ligamente se inflameaza si incep sa slabeasca iar dintele capata o mobilitate pe care noi nu o percepem in acest stadiu. Inflamatia progreseaza cu distrugerea ireversibila a ligamentelor care vor fi percepute apoi de organism ca tesut nefolositor care trebuie eliminat, se formeaza tesutul de granulatie, este afectat si osul si avem de-a face cu o punga parodontala mai mica sau mai mare si cu un grad de mobilitate dentara ridicat. In acest stadiu dintele nu ami poate fi recuperat pentru ca ligamentele nu se mai pot reface si, cum spuneati, nici os nu mai exista. Deci oricat am incerca sa il tratam sau sa il imobilizam nu reusim decat sa ii mobilizam si pe ceilalti. De aceea sfatul meu este sa renuntati la cel care are mobilitate mare. In privinta celuilalt dinte cu mobilitate nu ma pot pronunta fara sa vad o radiografie si sa stiu gradul de mobilitate insa, indiferent daca se poate pastra sau renuntati si la el, va recomand o punte frontala de 4 elemente pe incisivii ramasi (daca pozitia lor permite). In prealabil aveti grija ca dintii sa fie devitalizati (acest lucru scade mobilitatea dintilor parodontotici). Nu va recomand bara de solidizare lipita cu compozit chiar daca este mai ieftina si mai rapida pt ca se va crea acolo o zona greu de curatat, unde vor fi retinute resturi alimentare care vor favoriza aparitia cariilor si vor mentine si favoriza evolutia inflamatiei parodontale, adica a parodontozei. Bineinteles igiena orala va fi mult imbunatatita, veti face detartraj cel putin de 2 ori pe an si veti face chiuretaj gingival la dintele cu mobilitate mai redusa daca medicul considera ca il mai poate salva. Cu alte cuvinte, varianta 4 daca mai doriti sa va mai bucurati putin de dintii dvs si sa va mai chinuiti putin cu ei. Spun asta pentru ca in final veti ajunge sa ii scoateti pe toti 4. Tratamentele si igiena nu pot face decat sa intarzie putin momentul extractiei. Atunci cand acest lucru se intampla (cand ati scos toti incisivii) va recomand implantele si lasati caninii in pace daca nu au numic - sunt cei mai puternici dintii din gura, pastrati-i pt mai tarziu. Deci, in cazul in care doriti o solutie finala, varianta 2.
Inca un sfat: aveti mare grija de acum incolo cu igiena orala - este foarte importanta in aceasta afectiune si daca aveti probleme la incisivi se pot oricand extinde si in zona laterala.
In speranta ca v-am raspuns, multa sanatate si numai bine!
0
12-11-2008, ora 13:17
Judas
Nu este medic/terapeut
Judas
Va multumesc mult pentru raspuns

Inteleg ca trebuie sa fac un chiuretaj subgingival pentru toti dintii
aflati in zona afectata pentru eliminarea tesutului de granulatie ??
Prezenta acestui tesut de granulatie favorizeaza retractia gingiei
chiar daca fac detartraj bi-anual si tin o igiena orala stricta ??
Daca nu fac acest chiuretaj subgingival risc ca paradontita
sa avanseze in lateral catre incisivi?? Ar trebui chiuretati subgingival si acestia??

Imi cer scuze daca am abuzat cu prea multe intrebari
0
14-11-2008, ora 11:39
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
Buna ziua d-na doctor,
Am scanat radiografia pe care o am (panoramica la toti dintii) si as putea sa v-o trimit daca imi dati o adresa de mail. Deci problema mea este la cei doi incisivi centrali de jos nu stiu exact cum se numesc pe reteta mea a scris "abces vestibular paro-endo 43:31".
Am fost dupa o saptamana si mi-a scos pansamentul dupa chiuretaj, a zis sa tin o igiena foarte stricta si m-a chemat dupa alta saptamana. Locul e curat dar a zis ca gingia ar trebui sa mai urce putin (tare curioasa sunt daca va mai urca, intre ei este o gaura destul de mare) si eu trebuie sa o ajut sa se vindece cu igiena cat mai buna si Corsodyl de 3 ori pe zi. Dureri nu am in zona respectiva si nu stiu daca asta e un semn bun sau nu, daca nu am dureri inseamna ca vitalitatea lor e scazuta? Ar trebui sa am?
0
19-11-2008, ora 08:47
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
Am gasit adresa dvs. de mail si v-am trimis radiografia. Daca puteti sa imi spuneti parerea dvs. v-as fi foarte recunoscatoare.
0
21-11-2008, ora 10:14
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Pentru Judas:
Ceea ce trebuie sa faceti este sa extrageti dintele cu mobilitate mare (in cazul lui nu este alta solutie). Pentru dintele cu mobilitate mai mica, daca stomatologul dvs considera ca merita efortul, puteti face chiuretaj subgingival, daca nu il extrageti. La cei care nu se misca daca nu se vede nimic in neregula radiologic este suficient pentru moment sa faceti o devitalizare (sa scoateti nervii). Aceasta este varianta de tratament sa zicem de moment pentru ca in viitor acesti dinti se vor pierde si veti ajunge la varianta cu implantele.
Cum am mai spus, tesutul de granulatie afecteaza ligamentele care sustin dintii si duce la aparitia mobilitatii. Retractia gingiei este favorizata de tartru. De aceea trebuie facut detartraj si mentinuta o igiena orala stricta, cat despre chiuretaj subgingival - daca exista tesut de granulatie (pungi parodontale) trebuie indepartat pentru ca in timp se extinde. Sper ca v-am raspuns. Numai bine!
0
31-08-2009, ora 16:18
cipi1986
Nu este medic/terapeut
cipi1986
Buna ziua,
As avea si eu o intrebare, am fost la un control si mi sa facut un detartraj la toti dintii, mi sa masurat pungile parodontale avand rezultate de la 1 la 7 cel mai des 4-5. gingiile sunt iritate si sangereaza la periaj interdentar. Mi-a fost recomandat sa ma supuna unei operatii de chiuretaj gingival la toti dinti, si as avea intrebarea daca asta este singura modalitate de tratament pt paradontoza care o am si ceea ma buna, daca da atiputea sa-mi explicati exact in ce consta..amo mica teama

Va multumesc
0
02-09-2009, ora 12:21
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Buna cipi1986! Da, in cazul tau solutia este aceasta operatie insa ea trebuie facuta dupa un tratament cu antibiotice (Metronidazol si Tetraciclina). Operatia se face sub anestezie si consta in curatarea radacinilor dintilor dupa ce in prealabil s-a indepartat gingia care se va coase apoi la loc. Curaj!
0
24-02-2010, ora 09:22
Denis2010
Nu este medic/terapeut
Denis2010
Buna ziua, am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat. Am facut radiografii si la fel ca si la cipi1986 mi s-a pus acelasi diagnostic si mi s-a recomandat aceeasi solutie. As vrea daca se poate sa va trimit radiografiile si sa-mi spuneti daca aveti aceeasi parere. Va multumesc anticipat.
0
24-02-2010, ora 12:12
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Buna Denis2010! Sigur ca se poate, cu cea mai mare placere. -. Numai bine!
0
24-04-2010, ora 17:19
nikoletta2811
Nu este medic/terapeut
nikoletta2811
Buna ziua,

as vrea si eu sa va intreb ceva.Am fost la dentist si am fost diagnosticat cu parodontoza.Medicul mi-a explicat ca singura solutie este metoda chirurgicala.Mai exact mi_a spus ca este vorba de 15 dinti pe care trebuie sa ii opereze si sa imi puna granule de os. Pretul pe care la cerut este de 30milioane.Adica 15 milioane operatia si 15 milioane materialele de care are nevoie.Intrebarea mea este daca nu cumva pretul este prea mare si daca aceasta operatie de aditie de os da si rezultate.
0
15-07-2010, ora 14:06
ella_kriss
Nu este medic/terapeut
ella_kriss
Buna ziua,

Am fost diagnosticata cu parodontita in faza incipienta.
Parodontologul mi-a spus ca dupa ce fac plombele, imi va face chiuretaj subgingival.
Nu am pungi parodontale si vreau sa va rog sa-mi spuneti daca este bine sa fac aceasta interventie. Am auzit de la o doamna doctor stomatolog ca acest detartraj sau chiuretaj subgingival se face daca exista pungi parodontale, altfel nu ar avea ce sa curete.
Nu am inflamatie, nu ma doare, nu sangereaza.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca e ok sa imi faca asa ceva, vreau sa fiu sigura ca nu dau bani degeaba.
As putea sa va trimit panoramica pe o adresa de mail sa vedeti exact despre ce este vorba?

Va multumesc din suflet
0
15-07-2010, ora 14:07
ella_kriss
Nu este medic/terapeut
ella_kriss
Am uitat sa mentionez faptul ca nu am mobilitate la niciun dinte.

Multumesc
0
30-08-2011, ora 11:03
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Buna ziua,

Pt Dr Ivan Iuliana, daca am norocul sa intrati pe Romedic
- v-as ruga respectuos sa ma ajutati in stabilirea unui tratament cu un antibiotic potrivit pt mine - injectabil probabil - pt ca am luat acum 3 sapt. ampicilina, dar imi afecteaza ficatul si am intrerupt tratamentul dupa cateva zile. ( Am o placa parodontala care nu a cedat la tratamentul local cu apa de gura -Ossidenta si Glicerina boraxata.

Multumesc mult.
0
24-10-2011, ora 22:18
ioana maita
Nu este medic/terapeut
ioana maita
am parodontoza, am facut injectii cu NEY PILLPIN, as dori sa stiu daca sunt eficiente si daca mai trebuie sa continui cu acest tratament? Multumesc si astept raspunsul dv.
0
24-04-2013, ora 19:43
d-nicol
Nu este medic/terapeut
d-nicol
buna ziua!am o problema de 4 luni cu o masea.am o lucrare de vreo 5 ani si in ianuarie anul acesta a inceput sa ma doara una din maselele imbracate(inclusa in lucrare).cand am facut radiografia mi s-a spus ca pe un canal nu am un nerv scos si am infectie la radacina.m-am dus la dr caremi-a facut lucrarea(convinsa ca o sa recunoasaca greseala si nu o sa ma coste f scump).mi-a dat lucrarea jos(daca nu reusea trebuia sa o taie si sa platesc alta)si a inceput tratamentul pe canal, am luat si antibiotic si acum am de 3 luni o pasta cu hidroxid de calciu.in tot aceast timp m-a durut maseaua.cand am avut lucrarea data jos s-a inflamat gingia si a crescut putin peste maseaua de langa.m-a operat si mi-a spus ca a fost o punga parodontala(nu sunt f sigura dar nu am studii in domeniu...)si ca imi recomanda un periocip si o sa ma vindec(care este f scump).inca nu mi-am pus si mi-am mai facut luna aceasta o radiografie si infectia este tot acolo si se vede chiar putin mai bine si mai mare ca inainte(am si radiografia daca as putea sa o trimit).durerile sunt la fel.ma doare de dimineata pana seara(bine ca pot sa dorm noaptea) cu tot maxilarul si putin cu urechea si partea dreapta a capului(maseaua este dreapta sus).va rog mult de tot sa-mi spuneti ce pot sa fac pt ca m-am saturat de atata timp sa ma doara incontinuu. oare sa schimb doctorul?sau sa am sperante ca o sa-mi treaca?multumesc anticipat!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: