Pareri, sfaturi si putina conversatie

26-07-2017
Valentin ghiurluc
Nu este medic/terapeut
Valentin ghiurluc
As dori sa imi impartasiti cateva sfaturi/pareri pentru a trece mai usor peste perioada de anxietate/depresie
Si eventual cei cu aceeasi suferinta sa ne mai sfatuim si sa mai impartasim din trairi, asa ne mai si descarcam...
Ceva activitati de facut, nu stiu, orice...
Astept propunerile voastre
Multa sanatate!!
10 comentarii
0
26-07-2017, ora 20:43
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Sport, daca puteti. E clar din postarile dvs anterioare ca socializarea v-ar face bine, deci orice sport, oricat de usurel si necostisitor, cu cat mai multi la un loc.
0
26-07-2017, ora 20:49
Arnold7
Nu este medic/terapeut
Arnold7
Esti tanar si ai toata viata inainte. Nu sta degeaba. Daca poti fa o facultate sau daca nu angajeaza-te. Pentru un depresiv si/sau anxios munca e aur curat. Am avut prieteni cu depresie altii cu anxietate si dupa ce au terminat facultatea si s-au angajat si-au revenit. Bolile astea psihice sunt parsive. Le ducem cam toata viata. Insa le putem controla pe unele cum ar fi anxietatea sau depresia. Si schizofrenia poate fi tinuta in frau cu medicament adecvat. Insa, indiferent de situatie trebuie sa facem in fiecare zi cate ceva, sa nu stam. Asta trebuie.

Sanatate multa !
1
26-07-2017, ora 22:55
Valentin ghiurluc
Nu este medic/terapeut
Valentin ghiurluc
Va multumesc mult pentru incurajari si sfaturi!! Tocmai ce am venit de la o plimbare cu bicicleta, a fost mai greu inceputul ca apoi chiar mi-a placut. Clozapin am de gand sa ma angazej, eu muncesc de la varsta de 17 ani, acum 2 saptamani tocmai ce am venit din spania, acum vreau doar un moment de odihna dar agitatia si starile de teama si nesiguranta nu imi dau limiste. Anyway mergem inainte.
Multumesc mult pentru raspunsuri! Astept sa vad cum merge cu coaxilul, daca nu merge, NEXT pana la ala care o sa mearga :).
Multa sanatate!!
0
27-07-2017, ora 12:24
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Ce stiinta de rahat e psihiatria asta daca nu e in stare sa-i dea omului medicamentul potrivit care sa mearga din prima. Trebuie sa le incerce omu pe toate la rand sa vada daca merge vreunul... Hal de stiinta !
2
27-07-2017, ora 14:45
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
Încearcă să-ți schimbi modul de gândire, luând fiecare situație dificilă ca pe o provocare, pe care, dacă o depășești îți dovedește că ai devenit mai puternic, că ai progresat și că pe viitor vei fi capabil să treci peste astfel de situații.
Renunță la convingerile limitatoare care-ți fac rău.
Fii conștient că mintea poate să-ți joace feste în următoarele situații:

1. Gandirea “totul sau nimic” cand un individ vede lucrurile doar in alb si negru, sau cand are doar raspunsuri de da sau nu, fara sa poate vedea si existenta unor eventualitati intermediare. De ex. un individ crede ca a face o gresala este ca si cum nu ar fi bun de nimic, nu exista alternative, ori sunt bun, ori sunt rau, ori reusesc ori esuez.

2. Suprageneralizarea, cand un singur eveniment sau un eveniment neinsemnat este luat ca si concluzie intr-o situatie oarecare. De ex. o simpla discutie in contradictoriu intre doi indragostiti este luata de unul din ei ca certitudine ca nu este iubit.

3. Catastrofarea cand un individ are mereu imaginea unei catastrofe, a unui
dezastru pe baza careia interepteaza fapte anodine ca indicii ale acestor pericole majore.
De exemplu, un individ spune dupa ce se urca intr-un vehicul si acesta se pune in miscare: “dar daca o sa avem un accident”.

4. Sarirea la concluzie este atunci cand un individ trage o concluzie pe baza unui singur element sau pe baza unor elemente neesentiale, in special cand e vorba de concluzii negative. De exemplu, un incepator la scoala de soferi face o gresala si trage concluzia ca niciodata nu o sa ia carnetul de conducere.

5. Etichetarea este o forma de schema cognitiva in care exista tendinta de a atasa o eticheta negativa la propria persoana desi nu exista argumente pentru a face aceasta.
Poate exista si tendinta de a atasa etichete negative unor situatii care nu presupun un deznodamant negativ. De ex. Daca seful mi-a facut o mica observatie consider ca nu sunt bun de nimic sau daca ceva negativ s-a intamplat intr-un loc atunci locul acela este un loc unde totdeuna mi se vor intampla lucruri negative. Dupa cum vezi, etichetarea este o forma a gandirii ‘totul-sau-nimic”.

6. Personalizarea se petrece cand o persoana se considera responsabila pentru un eveniment pe care nu il are sub control sau acuza o persoana de un eveniment care de fapt nu-l avea sub control. Personalizarea presupune ca persoana prezinta ori sentimente de vinovatie, de rusine sau de inadecvare, ori tendinte de a blama pe altii, de a avea resentimente si reprosuri fata de altii. De exemplu, o sotie se considera vinovata ca sotul
o inseala sau cineva produce un accident si ii reproseaza celuilalt ca nu a fost atent.

7. Filtrarea se petrece atunci cand cineva extrage doar un eveniment sau un fapt si incearca sa traga o concluzie doar pe baza acestuia, ca si cum ar dori neaparat aceasta concluzie si din aceasta cauza filtreaza doar motivele care ii pot sustine aceasta concluzie.
Aceasta se intmapla cel mai des cu evenimentele negative, de exemplu in cazul cuiva care primeste o observatie despre un lucru pe care-l face si imediat trage concluzia ca ceea ce face nu e bine bine, ignorand celelalte comentarii pozitive.
8. Gandirea “ar trebui, s-ar cuveni” tradeaza stilul critic al unui individ fata de ceea ce face sau fata de ce se intampla. De fapt, in spatele acestui mod de gandire exista o neincredere in propria persoana si sentimente de frustrare sau vinovatie. El spune: “nu ar fi trebuit sa fac asta, lucrurile nu ar trebuie sa se intample in felul acesta, s-ar fi cuvenit ca sa mi se spuna o vorba buna, etc.” Realitarea este mereu comparata cu un “ideal” ce

9. Descalificarea lucrurilor positive este o schema cognitiva prin care subiectul nu pune pret de sugestiile, opiniile, evidentele pozitive referitoare la el, ca si cum le-ar ignora, nu ar crede in ele sau chiar nu le-ar percepe. Un astfel de individ traieste ca si cum nu ar face nimica bine, ca si cum nu ar avea nici un merit, ca si cum nu ar reusi nimica pentru ca nu vede nimic pozitiv in urma lui.

10. Citirea mintii este o schema care se evidentiata atunci cand cineva are
tendinta de a crede ca stie ce gandesc altii si mereu spune: “lasa ca stiu eu ce gandeste… sunt sigur ce crede despre mine, etc.”. El actioneaza conform acestei credinte precum ca este cert ceea ce altii gandesc, fara insa sa aibe evidente in acest sens.

11. Magnificarea( EXAGERAREA) se petrece atunci cand evenimentele sunt parca private printr-o lentila maritoare, atat importanta cat si consecintele lor. De fapt schema tradeaza nesiguranta subiectului de a face fata la evenimente negative care l-ar privi direct. Astfel, o usoare sugestie este privita ca o critica virulenta, un eveniment anodin ca un pericol sau dauna semnificativa, etc.

12. Tendinta de a face predictii nu este o schema cognitive rara. Astfel de
indivizi cred ca stiu ce o sa se intample, cred ca au calitatea de a anticipa ceea ce se va petrece, mai ales cand este vorba de evenimente negative. Aceasta ii fac sa aiba o pozitionare negativa, defetista sau evitanta in fata cursului evenimentelor.
Acesta clasificare nu a incheiat lista schemelor cognitive disfunctionale prin care un individ percepe si interpreteaza realitatea in mod deformat.

- Citește cât de mult poți cărți motivaționale, începând cu SCHIMBÂND GÂNDIREA ÎȚI SCHIMBI VIAȚA a lui Brian Tracy.
- Ieși cât de mult afară, dar într-un parc, la aer, nu undeva unde să stai tot înăuntru.
- Inconjoară-te de oameni pozitivi, cu care să discuți subiecte care te interesează, nu despre boală, pentru că tot discutând că ai o problemă, nu faci decât să te blochezi în această situație și să-ți proiectezi numai stări de disconfort.
Am constatat la cei care-mi vin în cabinet că atâta vreme cât se canalizează pe altceva și-și stopează orice gând despre problema pe care o au căutând să-și descopere competențe de-a face față provocărilor viitoare, trec mult mai ușor.
Totdeauna trebuie gândit: am o problemă, ai să văd ce pot face s-o rezolv, nu mai amân nici-o clipă, caut soluții și merg mai departe. Orice amânare, mă trage înapoi, iar dacă în loc să fac ceva mă tot plâng, nu mai văd o cale de ieșire.
Medicamentele rezolvă problema pe moment. Dacă nu-mi schimb modul de gândire și percepție, la orice situație întâlnită pe care o interpretez irațional, fac o nouă recădere.
Sunt convinsă că poți. Succes!
0
27-07-2017, ora 20:34
Valentin ghiurluc
Nu este medic/terapeut
Valentin ghiurluc
Va multumesc pentru comentariile incurajatoare! Acum ma simt o idee mai bine de la coaxil, rad, glumesc, dar starea de apatie inca nu a disparut complet si mai am momente cand cad pe ganduri dar imediat imi corectez gandirea deoarece stiu ca se datoreaza bolii... Sper sa imi mai revin cat de cat. Am inteles ca starile de apatie sunt si de la benzo. E adevarat?
0
27-07-2017, ora 23:13
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Da. Ia benzo doar daca ai neaparat nevoie de ele.
1
28-07-2017, ora 13:56
Valentin ghiurluc
Nu este medic/terapeut
Valentin ghiurluc
nu cred ca am nevoie... astept sa ma duc pe 7 la psihiatru si ii zic sa imi scoata bromazepamul si sa raman cu coaxilul, care vad ca merge :)))
Adica nu mai ma trezesc fara energie si fara chef, ma trezesc absolut ca inaite de boala si am doar 3 zile de cand il iau, oare asta sa fie pentru mine?
in timpul zilei mai am stari ciudate si ganduri dar acum fac glume, rad si ma simt o idee mai bine, dorm noaptea ok.
sper din tot sufletul sa fie acesta... oricum isi face efectul comlet in 2 sapt sau 3, putina rabdare acum :)
multumesc de raspuns clara :)
0
28-07-2017, ora 22:39
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cu multa placere!
Sanatate multa!
1
29-07-2017, ora 02:11
Valentin ghiurluc
Nu este medic/terapeut
Valentin ghiurluc
Sanatate si tie, Clara!!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul