Persoana bolnava in timpul CHIMIOTERAPIEI

28-09-2013
alexcata29
Nu este medic/terapeut
alexcata29
Ce antibiotic poate lua un bolnav care face chimioterapie atunci cand are amigdalele inflamate. Mentionez ca persoana respectiva nu poate sa manance nimic si are o stare generala rea.

Date despre pacient:
Varsta 33 ani
A avut o tumora mamara manigna (stadiul 2B). I s-a extirpat sanul de o luna si a facut prima sedinta de chimioterapie cu: epirubicina 120mg, docetaxer 120mg, filgrastim 1 fiola si osetron.

Aceasta persoana ar putea lua protectie pentru ficat? Daca da, ce anume? Dar vitamine?
12 comentarii
0
28-09-2013, ora 15:42
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Referitor la tratamentul antibiotic ar fi bine sa il recomande un medic. In ceea ce priveste un tratament protector hepatic si cu vitamine iti sugerez:
Silimarina 3 x 1/zi, Produse pe baza de extract din curcuma: 3 X 2/zi, Omega 3 - 1/zi, Complex cu vitamina A, D, si E - 1/zi.
Ulei esential din seminte de negrilica 3 x 10 pic/zi. Poti sa ma contactezi in privat pentru mai multe detalii.
0
28-09-2013, ora 16:06
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
De asemenea recomand suplimentarea cu extract din Scutellaria barbata 2 x 30 pic/zi si extractul din fructe de Ienupar 3 x 15 pic/zi.
0
29-09-2013, ora 11:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Poate lua orice antibiotic, dupa cum se indica. Tratamentul cu chimioterapie nu reprezinta o contraindicatie in sine pentru tratamentul antibiotic. Totusi "inflamatia amigdalelor" nu se trateazau automat cu antibiotice, dupa ureche. daca apar afte in gura, dureri in gat, tuse suparatoare, febra, alte semne de infectie, atunci pacientul trebuie trimis automat si foarte repedel a un consult medical, fie la un generalist sau alt medic care SA FIE INFORMAT ca pacientul este in curs de chimioterapie, fie trebuie luata rapid legatura cu oncologul care ii conduce tratamentul. poate fi vorba de o urgenta ! la fel, treaba cu "protectia ficatului" este o fantasmagorie, daca nu cumva are insuficienta hepatica, ciroza, etc.
0
29-09-2013, ora 12:24
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
RaulDuke pot sa te intreb de ce este o fantasmagorie protectia ficatului?
0
29-09-2013, ora 12:36
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai ce anume vrei sa protejezi din ficat si... de ce anume ? ai vreo dovada ca ficatul ei are nevoie de protectie ? are hepatita sau ciroza sau insuficienta hepatica ? si chiar daca ar avea, exista medicamente cu beneficiu dovedit care ajuta ficatul in vreun fel ? ma tem ca nu! singurele lucruri dovedite ca ajuta ficatul, DAR NUMAI IN SITUATII CA CELE PE CARE LE-AM AMINTIT, sunt evitarea consumului de alcool sau medicamente direct toxice hepatice (cum ar fi paracetamolul in doze mari sau unele antibiotice folosite in tuberculoza, etc) si o MINIMA dieta numita "de crutare hepatica", in formele cele mai severe. vitaminele si produse de tipul Liv 52, hepatoprotect, lagosa, etc, ma tem ca nu au dovedit absolut niciun beneficiu, nici cat genunchiul broastei.
0
29-09-2013, ora 13:03
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Ok am inteles la ce te referi.
Pai in primul rand am sugerat asta stiind faptul ca excretia epirubicinei are loc prin intermediul ficatului ai de asemenea in exista cazuri in care tratamentul cu docetaxer a indus insuficienta hepatica acuta si sindromul Stevens-Johnson. In ceea ce priveste actiunea silimarinei exista dovezi ale proprietatii antioxidante la nivel hepatic, si mai mult se studiaza asocierea ei cu unele chimioterapice.
0
29-09-2013, ora 13:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dap, e adevarat ca majoritatea chimioterapicelor se leaga de albumina, ca au unul sau mai multe pasaje hepatice, ca se excreta prin ficat, in mare masura, dar totusi ele nu sunt toxice hepatice per se (marea majoritate), si in conditii normale. fiziopatologic vorbind, alcoolul e cel mai bun si la indemana exemplu de toxicitate hepatica cumulativa. despre docetaxel vorbim in primul rand de riscul de toxicitate prin hipersensibilizare, deci nu o chestie de toxicitate directa asupra celulelor ficatului, ci un fel de "alergie", cum face si pentru piele, etc. in niciun caz nu e ceva ce se poate fi prevenit cu suplimente sau vitamine, ci cu corticosteriozi (dexametazona, etc). si asa se si face. despre silimarina, da, au fost niste cercetari, dar unele fie nu au adus nimic, altele sunt in derulare. deci in cel mai bun caz se poate spune ca SE ASTEAPTA REZULTATE; pana atunci insa nu pot fi facute recomandari clinice sigure.
0
29-09-2013, ora 13:20
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Am inteles la ce ai facut referire si asa este. Insa avand in vedere faptul ca nu prezinta risc utilizarea silimarinei si mai mult decat atat exista si cateva faze clinice incepute pe partea de terapie combinata cu silimarina si un chimioterapic, utilizarea ei poate fi benefica. Desigur e posibil sa nu schimbe nimic, insa atat timp cat nu iteractioneaza cu terapia este ok. Nu este recomandata in cazul tratamentului cu IRINOTECAN pentru ca interactioneaza cu acesta.
0
29-09-2013, ora 13:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
poate, poate da, poate nu, poate asocierea e chiar daunatoare. pana la rezultate, nu se poate face nicio recomandare pozitiva; acesta e scopul trialului clinic.
0
29-09-2013, ora 13:51
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Insa cu siguranta tinand cont de anumite principii de farmacognozie si farmacologie avem documentatie suficienta sa decidem ce este bine si ce este rau.
0
29-09-2013, ora 23:44
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
:) apreciez spiritul tau optimist, dar e bine sa te ocupi putin de clinica, pentru ca numai asta iti va oferi un insight in ce e "bine si ce e rau" si cum se poate face trecerea de la cercetare fundamentala la decizii clinice. ca atare, ca sa recomanzi "sa se ia" o substanta, trebuie mai intai ca acea substanta sa fi parcurs TOT DRUMUL, de la efectul in placa, la animale si apoi la multiplele trialuri clinice de faza I, apoi II si III, la fiecare punct dovedind beneficiu mai mare decat dezavantaj.
0
30-09-2013, ora 00:28
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Am inteles punctul de vedere insa faceam referire la utilizarea unei substante nu in calitate de medicament ci in calitate de supliment alimentar, respectiv fara a i se atribui proprietatea de a vindeca sau trata o boala, insa totusi studiata fiind in anumite cazuri acestea o recomanda utilizarii suplimentare, repet nu ca medicament.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.