Persoanele care sufera de schizofrenie au sansa la educatie/loc de munca?

08-07-2017
Vernus
Nu este medic/terapeut
Vernus
Persoanele cu schizofrenie paranoida au sanse daca iau tratatament la educatie/loc de munca?Poate sa absolve o scoala postliceala/facultate si sa si profite de pe urma ei, adica sa obtina un loc de munca?sau sunt condamnati la pensie pe caz de boala/handicap?Eu inca nu mi-am facut pensie pentru ca mai am o speranta.Dar daca imi fac pensie mai post sa fac o scoala sau sa obtin un loc de munca?(asta in timp ma refer, nu acum)Faza e ca numai am delir si nici simptome paranoide fiindca iau tratament dar ce ma supara este ca imi lipseste concentrarea si atentia.Cum as putea rezolv asta si raspundeti-mi si la intrebarea de mai sus cu educatie/locul de munca?
9 comentarii
1
08-07-2017, ora 21:10
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Salut, Vernus!

Schizofrenia este o boala care in prezent se considera ca nu se vindeca, asa ca, se poate depune dosar pentru a obtine un certificat de handicap si chiar si pensionare pe caz de boala.

Concomitent, in functie de gradul de incadrare se poate si lucra 4 sau chiar 8 ore daca renunti la pensie si ramai doar cu certificat de handicap. Avand certificat de handicap esti scutit de anumite taxe catre Stat si beneficiezi de transport in comun gratuit, plus cateva bilete de tren/autocar.

Diagnosticul este confidential si, daca faci fata, poti continua fara grija studiile.
2
08-07-2017, ora 23:43
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara, ati mai scris despre problemele pe care le aveti si diagnostic. Este important sa intelegeti ca un psiholog/psihiatru nu evalueaza boala ci bolnavul. Noi, cei care incercam sa oferim ajutor si informatii nu cunoastem detaliile starii fiecaruia, iar asta este esential pentru a oferi solutii adaptate.
Va recomand sa va ganditi la ceea ce PUTETI face, nu la ceea ce V-ATI DORI sa faceti. Adica ceea ce va permite starea dumneavoastra. Poate ca o activitate/meserie mai usoara, dar pe care sa o puteti sustine v-ar fi mai folositoare decat eforturile (si cheltuielie) de a urma o facultate. In acest demers puteti fi ajutat de catre colaborarea dintre medicul psihiatru, care sa regleze tratamentul ca sa puteti obtine maximum de functionalitate si un psiholog clinician cu care sa discutati despre posibilitatile dumneavoastra si inclinatiile catre o activitate sau alta.
1
09-07-2017, ora 21:21
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Intai trebuie rezolvata problema cu atentia si concentrarea.
Pe adeverinta pe care o elibereaza medicul de familie pentru locul de munca e obligat prin lege sa va scrie diagnosticul, asa ca e mai greu de gasit loc de munca.
Puteti apela la Fundatia Estuar care gaseste loc de munca pentru persoane cu probleme psihice.
1
10-07-2017, ora 14:47
epona
Nu este medic/terapeut
epona
Puteti sa va inscrie la orice forma de invatamant universitara, mai ales daca este cu taxa. Dar puteti sa continuati? Ca veti avea surpriza sa aruncati banii pe fereastra. In ceea ce priveste locul de munca, mai greu.Cand la angajare iti trebuie adeverinta de la medicul de familie in care sa scrie ca ai sau nu boli cronice.si medicul de familie iti scrie diagnosticul, nu stiu unde ti-ai putea gasi. Si chiar daca te-ar primi, este un examen de Medicina Muncii in functie de complexitatea job-ului, pe care poti sa-l treci sau nu. Si cu program redus, nu am idee.Daca ai avea o meserie buna pe informatica, contabilitate, poate ai putea lucra de acasa.
1
12-07-2017, ora 12:45
Arnold7
Nu este medic/terapeut
Arnold7
Buna ziua !
Cateva sfaturi pentru cei ce sufera de schizofrenie, ca si mine. In primul rand vreau sa spun ca sunt total de acord cu ce a spus dl. psiholog Pescaru Valentin mai sus "Va recomand sa va ganditi la ceea ce PUTETI face, nu la ceea ce V-ATI DORI sa faceti. "
In primul rand nu mai umblati dupa lucruri pe care nu le puteti face. Ma refer aici la o Facultate sau chiar un servici. O facultate nu e esenta vietii. Stiu ca toti schizofrenicii vor sa faca sau sa citeasca sau sa invete lucruri abstracte. Lucrurile practice sunt adesea foarte greu de indeplinit fie din cauza lipsei puterii de concentrare fie din cauza somnolentei cauzata de medicatie. Ganditi-va ca in societate ti se cer sa indeplinesti lucruri PRACTICE la servici sau in viata de zi cu zi.

Incercati sa va indulciti viata (nu cu dulciuri !) citind, uitandu-va la o emisiune frumoasa la televizor, ascultand muzica, socializand, rezolvand probleme de matematica (pentru cei ce au abilitati in acest domeniu) s.a.m.d. Daca va ajuta cu ceva eu am reusit cu mare efort sa termin o facultate desi aveam anxietate permanenta si halucinatii si nu eram remis complet. Ganditi-va tot timpul cum sa va bucurati de viata in pofida bolii de care suferiti.

Tineti cat de cat o igiena adecvata incluzand spalatul pe dinti. Stiu ca multi schizofrenici au deficiente la capitolul asta.

Ca sa revin la subiect, nu prea poti face mare lucru in privinta studiilor si a serviciului cand esti schizofrenic. Facultate poti face, dar daca o faci doar pentru sufletul tau nu se prea merita sa investesti in vreo una pentru ca e un stres imens pentru un bolnav numai sa stea la cursuri dapai sa mai si dea examene etc. Si apoi ce sa faci cu facultatea daca nu te angajeaza nimeni. Peste tot vei fi respins pe baza dosarului medical. Se poate face servici, cum sa nu dar ma indoiesc ca un bolnav ar putea sa reziste 8 ore pe zi si sa fie si atent la ce face la servici. Cel mai bine ar fi un servici de 4 ore pentru cine poate. In vermurile actuale nu te mai intreaba nimeni cate facultati ai absolvit ci ceea ce stii sa faci concret si practic.

Faceti-va musai dosar de handicap pentru ca aveti foarte multe beneficii de pe urma lui.
Sa nu se inteleaga din ce am scris ca sunt impotriva serviciului. In primul rand trebuie sa te cunosti pe tine insuti (o idee pe care o avem inca din antichitate). Pe urma, dupa ce stai la discutii cu psihiatrul poti incepe si un servici dar numai la indrumarea medicului psihiatru.
Cam atat am avut de zis. Va rog sa nu-mi scrieti in privat ca nu raspund decat la ce poate vedea toata lumea.
O vara frumoasa si placuta la toti !
3
12-07-2017, ora 17:50
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
Mie mi-a zis dr mea psihiatru ca a avut caz de remisie a schizofreniei si s-a transformat in depresie - deci poate trece schizofrenia dupa ani sau zeci de ani de tratament. Asa ca de ce sa nu faci o facultate (daca poti).. poate peste 10 ani sa zicem intri in remisie, si atunci ti-ar prinde bine faptul ca ai studii. Si cu diagnosticul schimbat poti fi angajat. :)
2
12-07-2017, ora 19:59
Arnold7
Nu este medic/terapeut
Arnold7
Lena8, foarte bun comentariul tau. Mai bine decat sa ne punem intrebarea : "De ce?" punem alta intrebare mai buna :"De ce nu?".
Fiecare e liber sa faca ce vrea numai sa-si ia tratamentul. Macar cu atat suntem datori !
1
13-07-2017, ora 01:39
vioreli
Nu este medic/terapeut
vioreli
Asa este cum au scris altii inainte: cand se fac decizii pt viitor trebuie ales ceva ce putem face. Nu ce ne dorim. Ne dorim multe lucruri pe care doar ne imaginam ca le-am putea face. Asta e un sfat care poate fi dat oricui, oricarui absolvent de liceu! Eu unul atunci am ales gresit si am pierdut multi ani cu asta...  sfatul meu pt Vernus ar fi multumeste-te cu cat poti face! Fi multumit ca macar poti atata! Nu te ambitiona la mai mult decat poti duce! Deja faptul ca iti iei regulat tratamentul si ca ai inceput sa ai mai putine simptome e un semn bun! Deja ai reusit mai mult decat reusesc multi care au boala!
1
13-07-2017, ora 06:55
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Pentru a evalua in mod obiectiv capacitatea pacientului de a face sau nu anumite lucruri trebuie discutat cu un specialist. Acest specialist poate fi psihiatrul, un psiholog clinician sau un psihoterapeut. Pacientului ii este destul de greu si, in anumite momente chiar imposibil, sa isi dea seama singur de limitele sale. Uneori poate crede ca limitele sunt mult mai sus decat sunt de fapt, alteori insa se poate deprecia, desi are capacitate destul de buna de a face anumite lucruri.

De asta spun, poate nu strica sa vorbesti cu un specialist despre asta, Vernus.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul