Personalitate narcisistă?

28-12-2017
EverDark
Nu este medic/terapeut
EverDark
Salutare tuturor! Mă confrunt în prezent cu o problemă legată de tatăl meu...

Pe scurt: mama a fost o narcisistă, tata a fost Întreținătorul familiei (ea devenind casnică odată cu nașterea mea), iar eu - oaia neagră a familiei. Nu am avut frați, dar am reușit cu brio să dobândesc acest titlu prin comparațiile tuturor dintre mine și ceilalți copii cu vârste apropiate de a mea din familia extinsă.

După mulți ani de abuz fizic și verbal asupra mea și neglijență emoțională ce au avut loc tot timpul sub ochii tatăalui, maică-mea a decedat. La un moment dat, eu și tata am încercat să rupem legătura cu familia extinsă, atât cât s-a putut, din anumite motive (printre care goana necontenită după bani și conflicte pentru moșteniri cauzate de ei - lăcomie și exagerări care, la rândul lor, provocau alte discuții și probleme). În ciuda faptului că eu nu am ținut legătura cu absolut nicio persoană în afară de tata (alături de care locuiesc în prezent), abuzul verbal și neglijența emoțională sunt duse mai departe de către el.

Întrebarea mea este: e posibil să fie narcisist compensator?

De când a murit soția lui, el e singur cu venit în casă (eu lucrând în prezent la sociofobia mea cea de toate zilele). A făcut anumite lucruri pentru mine pe care maică-mea nu le-ar fi făcut niciodată, de ex. plătirea facturilor sau achiziționarea anumitor lucruri pentru mine care au costat destul de mult. Dar, dat fiind că el în continuare mă terorizează psihic, nu e ăsta șantaj? Plus că maică-mea nu se sfia să îmi facă rău în fața lui, deooarece el de multe ori nu reacționa în niciun fel. Există posibilitatea ca el, în ciuda faptului că a muncit atâția ani cât să o întrețină și pe inutila de maică-mea, nu numai pe mine și el, să fi devenit într-un final narcisist? Prezintă caracteristici atât de întreținător, cât și de narcisist. Se poate ca o singură persoană să aibă aceste două roluri simultan?
2 comentarii
1
28-12-2017, ora 21:12
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara, cred ca este mai putin important ce tip de personalitate are tatal dumneavoastra ci ce puteti face sa va fie mai bine. "Incadrarea" lui psihologica nu va schimba situatia...
0
31-01-2018, ora 12:15
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
De multe ori personalitatea narcisica e un ‘intretinator al familiei’ dupa cum spui tu EverDark. Pentru asta primeste multumirile de care are nevoie.

In privinta narcisismului e putin probabil sa poti sa-l schimbi pe el acum..insa poti sa schimbi ceva la felul in care reactionezi tu la ce face el, pentru a-ti fi mai usor in viata de zi de zi.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul