Pledoarie pentru demnitate | Forumul Medical ROmedic

Pledoarie pentru demnitate

40 comentarii 1 2
0
31-08-2011, ora 16:19
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
M-a batut cu cureaua, m-a dracuit si m-a blestemat la 16 ani si vreo 7 luni (pana atunci ma batea cu cureaua simplu - fara sa ma draucuie si sa ma blesteme) pentru ca am vrut sa ma duc cu un buchet de flori, in vacanta de vara, la profesoara de limba romana, doamna Maria Lancor, fosta directoare a Liceului Economic 1 Administrativ si de Servicii "Virgil Madgearu", unde am invatat eu.
Atunci am facut primul meu shoc care a declansat afectiunea si m-am mutat scurt in casa bunicilor.
Ajunsa acolo, atat mama, cat si tata au refuzat sistematic sa imi aduca de mancare.

Bunicii aveau pensii foarte mici. Eu eram in crestere. Imi era foame si simteam nevoia sa mananc consistent.

M-au conditionat atat mama, cat si tata sa vin acasa. Numai asa imi dau ei de mancare.

In toata acea vacanta de vara, ei nu mi-au adus decat o cutie de pateu de ficat... si asta catre sfarstitul ei cand incepusem sa am stari de lesin de la atata nemancat. S-au speriat sa nu ma imbolnavesc si mi-au adus o cutie de pateu de ficat... Doar atat am mancat eu de la ei de cand am plecat la bunici si pina inainte de inceperea scolii, cand am fost obligata sa ma intorc acasa. --

-- astea sa fie adevarate in legatura cu Clara si parintii ei ?

O persoana f sensibila cum e ea - ar fi avut nevoie de altfel de intelegere ;

totusi pana la urma, stind ca cel destept cedeaza intotdeauna primul... - cat mai au de convietuit impreuna, trebuie sa faca totul pt a ramane la pace si la lucrurile bune care ii caracterizeaza. Insa duritatea - asprimea unui om manifestata asupra altuia mai fragil si mai vulnerabil il poatre desfiinta pe cel din urma; totusi chiar si atunci cand se intampla asa nu inseamna ca acel parinte nu isi iubeste copilul ; asa se manifesta el si gata ; nu stiu daca ai ce-i face.
Am trecut si eu prin lucruri f grele care au marcat grav sanatatea mea. Dar cum pe lume mai sunt miracole. am supravietuit. Si tatal meu a fost un om f dur - cand era nervos sau suparat isi varsa tot necazul pe mine - fara sa-si dea sema ca un copil nu poate duce atat de mult. nu intru in amanunte. Trecand anii, zeci de ani - a vazut ca nu sunt cum credea el, ca e ceva de capul meu - desi si in copilarie se putea vedea asta pt ca mereu am fost pe locul I la scoala -

A regretat greselile facute si si-a cerut iertare in cateva randuri. Acum suntem prieteni - insa...mai are uneori sacpari care imi arata ca asa e el, atat stie. Am norocul ca nu trebuie sa locuim impreuna; nu stiu daca s-ar fi putut.

cred ca sunt situatii de serioasa incompatibilitate intre oamnei - altfel nu-mi explic de ce atatea neintelegeri - Iar cele mai multe astfel de nepotriviri pot fi atenuate daca exista o baza a cunoasterii, cultura - dar lipsa acestora e totuna cu intunericul -

Trimit mangaiere. Doamne ajuta.
0
01-09-2011, ora 10:54
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
"" m-a dracuit si m-a blestemat "" -- mi-au ramas in memorie lucrurile astea f grave;

Nu e bine deloc ca o mama sa procedeze asa; nu e bine in general, pt nimeni sa rosteasca numele celui rau sau sa blesteme ;

- daca persoana spre care sunt indreptate astfel de lucruri e o fire fragila - aceste cuvinte se vor infige ca niste sageti otravitoare si va fi marcata negativ ;
Blestemul mamei se implineste, din cate am auzit de la altii;
dar se pot vedea pe viu aceste lucruri. ( cand tata mi s-a confesat nu demult, primul lucru pe care mi l-a spus a fost: " dupa ce a murit tatal meu drept si mama s-a recasatorit, mi-a spus: tu nu vei mai sta cu noi..." indepartandu-l... el fiind infiat de bunicul sau pt a-i munci pamanturile pt ca avea multe...si n-avea copii. Bietul tata avea vreo 14 ani atunci; cred ca in sufletul lui l-a durut mult lipsa de afectiune a mamei. A muncit toata viata din greu..., a fost mereu nemultumit si rau.in timp ce mama sa si-a refacut viata nascand alti copii cu alt sot...etc.

matusa mea, biata, mi-a povestit ceva asemanator -- desi bunica a fost o femeie buna - totusi odata la suparare a blestemat : "" sa va imparta Dumnezeu in toate zarile sa nu va mai intalniti "" - caci se certau intre ei cand erau copii. si singuri au fost...pana la urma...
O mama care isi iubeste copiii, si le vorbeste bland si frumos ii binecuvinteaza prin asta; CUvintele au mare putere;

E nevoie de dezlegare si de rugaciuni de eliberare de sub blestem. dar persoana in cauza ar trebui sa - si schimbe atitudinea radical - sa ceara si ea lui Dumnezeu prin Intermediul Sfintilor mijlocitori lucrul acesta - dar tine de multe lucruri: de obisnuinta, mentalitate, cunoastere spirituala si nu numai...

In general "" oamenii raman asa cum sunt croiti de Dumnezeu"" ( spunea asta inspectoarea Din B Mare - in campania electorala si avea dreptate ) -- iar eu completez: oamenii pot fi schimbati si pe parcurs dar numai de Dumnezeu - daca I se cere sincer si vrea El.

( Clara, verifica la mesaje, te rog. Spune si lui Mr Nick sa faca la fel. )

Sanatate si pace sufleteasca. Doamane ajuta.
0
30-03-2012, ora 20:09
the eye :)
Nu este medic/terapeut
the eye :)
Onoarea este un amestec natural de respect pentru oameni si pentru sine. -- François-Marie Arouet de Voltaire
Totusi pt unii - onoarea e doar o notiune din dictionar - de vreme ce nu tin cont de ea.
Scopul scuza mijloacele - zic unii -- totusi daca analizam mijloacele prin care dorim sa atingem acel scop - vom intelege ca ele definesc in mod clar persoana care le foloseste.
0
16-01-2013, ora 23:52
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
' Autor: pulberedestele 25-10-2009, ora 11:46
Pledoarie pentru demnitate(IV)

Restrictionarea libertatii de miscare
Contentionarea si izolarea

Contentionarea-restrictionarea libertatii de miscare a unei persoane prin folosirea unor mijloace adecvate pentru a preveni miscarea libera a unuia dintre brate, a ambelor brate, a unei gambe sau a ambelor gambe sau pentru a-l imobiliza total pe pacient, prin mijloace specifice protejate, care nu produc vatamari corporale.

Cand si cum se prescrie contentionarea

1) - poate fi utilizata doar atunci cand este necesara apararea pacientului de propriile actiuni care l-ar putea rani pe el sau pe ceilalti.Poate fi folosita doar daca aplicarea celor mai restrictive tehnici a fost neadecvata sau insuficienta pentru a preveni orice lovire sau vatamare.
2) - nu poate fi folosita ca pedeapsa sau ca mijloc de a suplini lipsa de personal sau de tratament.
3) - trebuie depuse toate eforturile pentru evitarea durerii.
4) - reprezentantul legal sau personal al pacientului trebuie informat cu privire la dispunerea unei masuri de restrictionare a libertatii de miscare a pacientului.
5) - trebuie efectuata numai in baza dispozitiei scrise a medicului, in care sa fie detaliati factorii care au condus la contentionare si sa se specifice natura contentionarii.In dispozitie trebuie precizata ora la care masura de contentionare a fost luata.
6) - nu poate dura mai mult de patru ore.
7) -masura contentionarii va fi mentionata in foaia de observatie a pacientului.
8) - masurile de contentionare aplicate pacientilor, incluzand toate dispozitiile scrise ale medicului prin care s-au dispus acestea se inscriu in Registrul masurilor de contentionare si izolare aplicate pacientilor.
9) - pe tot timpul contentionarii, pacientul trebuie sa fie monitorizat pentru a observa daca nevoile sale fizice, de confort si siguranta sunt indeplinite.O evaluare a conditiilor pacientului trebuie realizata la cel putin fiecare 30 de minute sau la intervale mai scurte daca medicul o cere.Evaluarea trebuie inregistrata in foaia de observatie a pacientului.

Izolarea pacientului-este modalitatea de protejare a pacientilor care reprezinta un pericol pentru ei insisi sau pentru alte persoane.Aceasta masura trebuie aplicata cu maxima precautie si numai in cazul in care orice alta modalitate s-a dovedit ineficienta.

Cand si cum se prescrie izolarea pacientuli.

1) - poate fi dispusa numai daca institutia psihiatrica dispune de o incapere special prevazuta si dotata in acest scop.
2) - incaperea trebuie sa ofere posibilitatea unei observari continue a pacientului, sa fie iluminata si aerisita in mod corespunzator, sa aiba acces la toaleta si lavator si sa fie protejata in asa fel incat sa previna ranirea celui izolat.
3) - nu pot fi izolate concomitent in aceeasi incapere mai multe persoane.
4) - trebuie sa fie aplicata un timp cat mai scurt posibil.
5) - trebuie revizuita in mod periodic la un interval de cel mult doua ore.
6) - pacientul si/sau reprezentantul sau legal sau personal va fi informat cu privire la masura izolarii si despre procedura de revizuire periodica a masurii.
7) - poate fi dispusa doar de medic in aceleasi conditii ca si cea a contentionarii.
8) - trebuie mentionata in Registrul masurilor de contentionare si izolare si in foaia de observatie a pacientului, cu indeplinirea acelorasi conditii ca si in cazul contentionarii.
9) - nu trebuie folosita ca pedeapsa sau ca o forma de amenintare.
10) - nu poate fi parte a programului de tratament. '

@Pulberedestele

Am copiat si sistematizat un pic un post mai vechi al tau ! Vroiam sa propun si eu niste masuri asemanatoare, dar mi-am amintit de acest subiect despre drepturile pacientilor internati ! Vad ca sunt multe masuri bune prinse in lege (!?), sau e doar un fel de declaratie de drepturi ale omului ?
Am inteles ca tu (daca-mi dai voie) conduci sau faci parte dintr-un ONG care apara drepturile pacientilor cu afectiuni psihice si din pozitia asta as vrea sa-mi spui daca personalul medical cunoaste aceste drepturi mentionate de tine aici ! Acel 'Registru al masurilor de contentionare si izolare' chiar exista si se foloseste in spitale ?

Mersi !
0
17-01-2013, ora 12:44
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Eu nu am primit nici un contract sau ceva atunci cand am inceput tratamentul medicamentos. Si nici nu mi s-a adus la instiintare ca as putea fi sanatos tun daca m-as duce la un alt medic.
0
19-01-2013, ora 13:03
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Aceasta este legea, sunt sigur ca nu se aplica, pentru ca bolnavii cu tulburari psihice parca au ajuns un fel de material de studiu pentru medici, mai ales pentru cei care se ocupa cu cercetarea, si mai putin pacienti.Am auzit fel de fel de expresii ale personalului medical vis-a-vis de cei izolati.Nu cred ca se aplica ceva, dar ar trebui sa se aplice.Romania este insa o tara atipica, fara reguli care sa fie respectate.Imi pare rau s-o spun.Ma gandesc sa iau atitudine printr-o scrisoare adresata Ministrului Sanatatii, in scopul de a verifica existenta acelui registru si a tuturor inscrisurilor necesare.Din pacate, peste tot in sistem, pana nu se intampla ceva, pana nu afla presa, care face si rau si bine, raul fiind generalizarea cu privire la anumite categorii profesionale, binele fiind un semnal de alarma fata de situatiile regasite in practica...
0
19-01-2013, ora 16:22
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Multumesc pt raspunsuri Pulberedestele ! Ma bucur sa aud ca aceste masuri sunt prinse intr-o lege, in cazul asta am de facut niste amendamente mici care sa o imbunatateasca si sa oblige la respectarea ei ! Asadar propun urmatoarele :

a) Pentru evitarea abuzurilor fizice :

1) - FILTRUL PSIHOLOGULUI - propun sa se introduca dreptul pacientilor critici, internati la urgente-triaj, de a vorbi cu un psiholog, chiar daca pacientul are halucinatii sau nu ! Medicii, asistentii, infirmierii au ca unic scop sa dea niste pastile sau injectii, insa dincolo de asta pacientul poate chiar are niste conflicte sau nevoi care l-au adus in starea asta ! Daca psihologul isi termina resursele de negociere atunci pacientul poate sa fie imobilizat insa chiar si atunci sa aiba dreptul de a primi suport si consiliere psihologica, pentru ca acelea sunt momentele cele mai dificile pt el ! Asta ar presupune ca psihologii sa faca de garda impreuna cu medicii ! Nu stiu daca este posibil sa asigure permanenta psihologica, dar ma gandesc ca macar in week-enduri este posibil acest lucru ! Fiecare spital mare are cel putin 4-5 psihologi angajati care ar putea asigura aceste 2 zile 24 din 24 de ore iar in rest ar putea asigura 2 schimburi !
Asa cum scrie in lege contentionarea (sau izolarea) SA FIE NOTATA CU ORA EXACTA IN FISA DE OBSERVATIE a pacientului, in prima faza, iar DIN FISA trecuta in acel ' Registru al masurilor de contentionare si izolare' al intregului spital !

2) - CONTROLUL POLITIEI - echipjul de la politie politia sau politia comunitara sa isi extinda rondul, in special noaptea, dar nu numai, insa ZILNIC, la CAMERA DE GARDA, la urgente -triaj, ale spitalelor de psihiatrie, sa consulte acel Registru si sa verfice personal starea pacientilor contentionati si izolati, daca s-a notat ora contentionarii in fisa bolnavului si apoi in registru, daca s-a respectat verificarea starii lui la jumatate de ora de catre asistenti sau psihologi, sau daca nu s-a depasit timpul maxim de imobilizare !
La fel sa fie verificata starea pacientilor izolati, daca li se respecta drepturile - de hrana, de a merge la toaleta, a face dus, daca nu sunt agresati de alti bolnavi si DREPTUL LA CONSILIERE PSIHOLOGICA pe toata perioada izolarii !
Sa se prevada avertismente ( catre directiunea spitalului) si amenzi pentru :
- nedeclararea pacientilor imobilizati sau izolati, politiei ;
- neinscrierea in fisa de observatie a orei ( cu trei martori) la care s-a facut imobilizarea sau s-a dispus izolarea ;
- nerespectarea drepturilor pacientilor izolati ;
Amenzile sa fie indreptate catre spital si in cuantumuri suficiente pt a descuraja repetarea abaterilor de la lege !

b) Pentru evitarea abuzurilor medicamentoase :

Poate pare greu de crezut dar intr-un sistem complet inchis si necontrolat se pot face si astfel de greseli/abuzuri, fie ca sunt unii medici frustrati/dezaxati, conflicte medic-pacient sau alte interese meschine ale medicilor ( de a tine pacientul internat ) ! Aici ma gandesc la cazul relatat de Hopeforbipolars, cand i-a fost administrata ( demonstrativ poate) o injectie atat de puternica incat n-a mai putut sa ajunga la pat si a dormit pe jos toata noaptea !
Nu spun sa deschidem cutia pandorei si sa putem da medicii in judecata pt tratamentele..neinspirate sa zicem, INSA :

1) - 2) - In administrarea tratamentului sa fie respectat PRINCIPIUL PRECAUTIEI si nu atitudinea afisata de exemplu de dr. Wip pe acest forum ' pe tine te-as trata cu nu stiu ce injectii fiindca am mai avut pacienti ca tine si i-a trecut numai cu asta ' etc
2) - In fiecare spital ( de psihiatrie) sa existe o COMISIE DE ETICA MEDICALA formata din cat mai multi medici (minim 5) si care sa se intruneasca lunar, in care sa se dezbata oportunitatea unui tratament sau a altuia, macar acolo intre colegi, totul la cererea familiei sau a pacientului !
Pacientul sau familia sa fie informata verbal sau in scris asupra concluziilor medicale in legatura cu tratamentul efectuat si a masurilor administrative luate impotriva medicului respectiv ( avertisment, sanctiune salariala ) in functie de gravitatea erorii !

Rezum (pe scurt :) propunerile :

1) - Dreptul la mediere si consiliere psihologica, in cel mai scurt timp posibil, al pacientilor internati pana ies din criza ;
2) - Controlul Politiei in cazul pacientilor imobilizati si izolati;
3) - Infiintarea comisiilor de etica medicala in spitale care sa informeze pacientii sau familia asupra corectitudinii tratamentului prescris ! Acest punct are mai mult un caracter de descurajarare a abuzurilor sau erorilor medicale, medicii trebuie sa stie ca pot fi judecati de colegi pt tratamentele efectuate !

Asta ar fi partea I a amendamentelor la viitoarea lege a sanatatii, daca aceste 3 amendamente s-ar introduce apoi ne putem gandi si la usurarea procedurii de internare fortata, sunt inca multi oameni care delireaza pe strazi sau in familii insa din cauza conditiilor materiale si morale din spitale oamenii au inca dubii in ce priveste tratamentele aplicate in unele spitale de psihiatrie !

Cu stima Pulberedestele !
0
20-01-2013, ora 17:22
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Stevens,
Comisii de Etica sunt infiintate prin lege, dar se intalnesc asa, din complezenta, nu iau in serios ideea, ei, eu o iau, pentru ca etica e foarte complexa si ei n-au pregatirea necesara, trebuie si pregatiti, macar psihiatrii, unde e nevoie mare de respectarea eticii si deontologiei medicale, am intalnit o asistenta care venind in schimbul de noapte, urcand scarile spre sectie si auzin niste lovituri sau poate doar semne de chemare in camera de supraveghere, nesupravegheata video, a zis asa "Cine are chef de smardoiala?", nu prea am inteles termenul, dar mi-am inchipuit ca e vorba de bataie(n-a trecut la fapte, nu putea, dar limbajul era descalificator si am urat in clipa aceea faptul ca nu pot interveni din pozitia pe care o aveam).
Judecatorul trebuie informat asupra a ce se intampla de catre spital, iar procuratura, prin lege, trebuie sa ia atitudine mereu, pentru ca scopul ei principal nu este sa acuze, ci sa apere drepturile omului.Ideea cu politia e de retinut, dar sub supravegherea unui procuror sau judecator.
In strategia ONG-ului figureaza asistenta medicala psihologica, psihologii sunt insa foarte putini si doar prin spitale si nu intra in relatie directa cu Casa, lucru pe care noi l-am propus, ca in pachetul medical de baza sa figureze si psihoterapiile.
Toate ideile tale sunt de retinut!
Multumesc mult,
Pulberedestele
0
20-01-2013, ora 17:24
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Voi completa Strategia asociatiei privind sanatatea mentala cu cele expuse de tine, foarte frumos, si argumentate.Multumesc inca o data!Daca te intereseaza ONG-ul, contacteaza-ma pe privat si lasa-mi o adresade e-mail.
Pulberedestele.
0
20-01-2013, ora 19:23
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Mersi pentru amabilitate Pulberedestele ! Ti-am trimis un mesaj cu adresa mea acum 2-3 zile ! O sa vorbim si la telefon sau pe mail dar te rog ceva si aici ca sa ramana consemnat ! NU amestecati prea multe institutii ( procuratura, judecatoria) pentru ca n-o sa se mai faca nimic ! Este nevoie de o legislatie simpla si usor de aplicat !

Interesul este ca politia sau politia comunitara SA ISI EXTINDA RONDUL SAU PATRULAREA ZILNIC in spital pentru a verifica starea fiecarui pacient caruia i s-au restrictionat drepturile si sa oblige la tinerea la zi a acelui REGISTRU care este deja trecut in lege - in secundar ! Daca trebuie sau nu ca ei sa aiba acordul procurorilor sau judecatorilor este treaba lor, nu ne intereseaza, esential este ca ei sa faca verificarea respectiva zilnic ! Asa cum au grija si dau amenzi firmelor pentru ca paznicii lor dorm sau nu sunt la post, sa aiba grija si de viata si integritatea pacientilor inchisi si imobilizati ! Cred ca e imens mai important asta decat faptul ca la o adica se fura ceva de la o firma particulara, fie ea si banca !

La fel cu psihologii ! Nu ne intereseaza cati sunt sau cum sunt platiti acestia ci ca spitalul sa asigure SUPORT PSIHOLOGIC de urgenta celor izolati si imobilizati in special ! Daca nu e posibil 24 din 24 macar 16 ore, toata saptamana !
Este foarte important sa fie asigurata ASISTENTA PSIHOLOGICA TOATA ZIUA pentru ca in partea a II-a urmeaza sa simplificam si sa imbunatatim procedura de internare fortata si acolo e neaparata nevoie de prezenta si medierea unui psiholog, care sa asigure bolnavul ca va fi langa el si la spital si va fi tratat in cel mai bun mod cu putinta !
Medicii de la ambulanta si politistii sunt inabili si se comporta ca si cu extraterestrii cu bolnavii psihotici si se poate produce o trauma pt bolnav ! De aceea un psiholog este cel mai potrivit sa evite un asemenea risc !
Pe de alta parte trebuie protejata familia care solicita aceasta internare ! Ce poate face de exemplu un adolescent al carui parinte delireaza vizibil saptamani si luni in sir, daca medicul de pe ambulanta intreaba cu voce tare cine a solicitat ambulanta si pt ce, cum a povestit cineva chiar aici pe forum !
Este nevoie colaborare prealabila, de discretie in ce priveste membrii familiei si mult tact cu bolnavul ! Asta ar fi partea a II-a a amendamentelor !

Cu voia ta Pulberedestele !
Adaugă un comentariu / răspuns
40 comentarii 1 2

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul