pot avea un copil si sau face stimulari hormonale?

17-05-2012
malina22
Nu este medic/terapeut
malina22
Buna ziua,

Am 36 de ani si acum 4 ani am fost operata de melanom Clark 3. In urma operatiei s-a extirpat partea afectata de unde a rezultat ca nu mai era nimic, practic cand a fost extirpata alunita a fost extirpat tot si cei 2 ganglioni prelevati au iesit reactivi si s-a terminat aici. Fac controale din 6 in 6 luni si cam atat.
As dori sa am un copil. Problema e ca e posibil sa mi se faca stimulari hormonale. Medicul care ma urmareste mi-a zis sa fac copilul dar pe de alta parte cand am intrebat daca se poate intampla ceva mi-a zis ceva de genul 'se poate intampla orice' - pai ori il fac, ori nu?! Sunt in Italia si e posibil ca sa nu ne fi inteles prea bine, sau sunt eu foarte panicoasa si am interpretat gresit ce-a spus. Aici sistemul medical e ceva mai complicat si nu ma pot duce la medic doar pentru informatii. Doctora de familie mi-a zis sa nici nu ma gandesc, dar ma gandesc ca cel mai bine un asemenea sfat mi-l poate da un specialist! La centrul de fertilitate cand am pus problema doctora s-a interesat pe internet, lucru care m-a deranjat enorm, pentru ca asta puteam sa fac si eu!
Mai ma intereseaza daca e vreo problema in cazul meu o sarcina.
5 comentarii
0
17-05-2012, ora 22:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
draga malina22... nu inteleg absolut nimic din problema ta. ai fost operata pentru un melanom slava domnului intr-un stadiu mic si pana la proba contrarie vindecat si fara semne de recidiva, din ce relatezi. ca atare, repet, pana la proba contrarie, te consideri absolut echivalenta cu un om care nu a avut niciodata nicio problema, chiar daca niste antecedente de cancer (ca in cazul tau) presupun un risc mai crescut decat la un om obisnuit pentru tot restul vietii. asta totusi nu reprezinta nici cel mai mic motiv pentru a NU avea o viata absolut normala, cu singura mentiune a controalelor pe care le faci.

toti medicii cu care ai vorbit par a fi avut abordari absolut rationale (poate mai putin medicul de familie, care pentru opozitia atat de categorica ar trebui sa prezinte si niste argumente...). intr-adevar, in medicina nu exista garantii, orice se poate intampla cu oricine, oricand. sansele pentru asta sunt totusi incalculabil de mici. intr-adevar daca de exemplu ai melanom si sarcina in acelasi timp, melanomul (s-a observat clinic si statistic) prolifereaza cu mult mai repede. totusi la tine inteleg ca nu exista nicio suspiciune curenta, altfel s-ar lua masuri. la fel, medicul care s-a uitat pe internet, in niste surse foarte probabil personale lui... a facut un lucru foarte bun. NIMENI NU LE STIE PE TOATE ! iar internetul la ora actuala face orice profesionist in orice domeniu (teoretic si practic), sa fie de peste doua ori mai competent si performant, daca il foloseste corect. deci nu inteleg de ce te-a deranjat asa tare, iar daca crezi ca puteai sa faci si tu asta, de ce nu ai facut-o, astfel incat sa-ti raspunzi singura la intrebari. evident, nu poti face asta la nivelul la care poate sa o faca un specialist.

repet: in medicina, ca si in intreaga biologie de altfel, nu exista garantii si intr-adevar nimeni nu este scutit 100% de riscurile care planeaza asupra oricarui alt om. totusi gradele variaza si trebuie sa ne traim totusi viata, mai ales necunoscand viitorul. nu mai cauta asigurari in exterior, caci indoielile de cele mai multe ori vin din alta parte...

daca nu prezinti nici un semn de boala in momentul de fata, iar urmarirea se face cu rigoare in italia, dpdv oncologic nu vad niciun motiv sa nu faci un copil, sau chiar mai multi. mult succes !
0
17-05-2012, ora 23:11
malina22
Nu este medic/terapeut
malina22
Va multumesc pentru raspunsul rapid! M-am gandit ca va fi deranjant ce am spus despre medicul care s-a interesat pe net! Nu sunt absurda, stiu ca nu le stie nimeni pe toate, cu atat mai mult nu pot avea pretentia ca un specialist in domeniu sa stie despre alt domeniu! Dar 'interesatul' a durat cred ca 2 minute de pe iphone, raspunsul a fost 'n-am gasit nimic' pentru ceva ce este foarte important pentru mine ca pacient! Sa va explic, aici toata lumea urmeaza proceduri, nu sta nimeni sa-si bata capul cu o problema sau alta, mi s-a intamplat de multe ori asa ca am priceput! De ex. mie mi-a fost foarte greu sa ajung la consultatia de la Centrul de fertilitate, pt asta am stat pe lista de asteptare un an, nu se mai poate spune ca imi permit sa pierd timp! Asa ca normal, am cerut informatiile care imi trebuiau! Ba mai mult decat atat, datorita faptului ca sotul are o anomalie cromozomiala, aceasta fiind una din cauzele sterilitatii lui, poate chiar singura, exista posibilitatea ca stimularea sa o fac degeaba si ei sa nu reuseasca sa obtina un embrion, nu mai zic ca geneticianul a recomandat diagnostic preimplant unde lista de asteptare e de 2 ani, ceea ce m-a facut sa renunt si sa vin cumva in tara - motiv in plus pt care am intrebat de contraindicatiile stimularilor si legatura lor cu problema mea de sanatate!
Cea mai buna relatie de cele mai multe ori este cu medicul de familie, sau cu medicul la consultatia privata care sta cu tine in cabinet cat vrei! Doctora de familie mi-a zis ca imi mai poate aparea unul - desi mie nu 'mi-a aparut' am avut o alunita neagra din copilarie si care a luat-o razna la un moment dat, eu am observat modificarile si m-am prezentat la doctor, o puteam face chiar mai devreme daca nu-mi era teama si nu vorbeam cu cineva care 'm-a sfatuit' sa stau potolita ca ea are cunostinte care au facut chestia asta si n-au facut bine! Deci.cand am aflat diagnosticul nici mie nu mi-a fost prea usor! Si nici sa 'digerez' prea bine problema. In momentul in care a trebuit sa ma operez am intrat pe 'proceduri'. Singura persoana cu care aveam un contact era o asistenta care ma trimitea sa fac diverse analize. Pana la urma am facut o criza in spital si am zis nu e posibil asa ceva, chiar nu vorbeste nimeni cu mine?! Dupa care mi-a explicat ca urma sa ma vada si un chirurg, pe care nu l-am mai vazut dupa operatie! Deci.. cam asa, un doctor nu-l vezi niciodata de 2 ori! Eu asteptam niste...lamuriri, sau niste asigurari de la doctora oncoloaga care mi-a zis asa in treacat 'a, nu cred ca o sa-ti faca probleme' si cam atat. Eu de cate ori o vad trebuie sa am intrebarile pregatite si sa scot informatii. De exemplu am consumat 'litri' de lotiune de soare - prima data cand am intrebat mi-a recomandat o lotiune fara sa-mi spuna ca trebuie sa ma dau eu stiu cand si doar pe fata, dupa care am facut fobie de soare, de bronzat si chestii de genul asta. Dupa vreo 2-3 ani cand am intrebat-o din nou, mi-a zis ca nu trebuie sa-mi dau cu nimic, doar daca, eu stiu, trebuie sa stau afara in soare (dar nu la plaja) o zi intreaga! Eu cred ca putea sa-mi mai explice cate ceva si nu deveneam paranoico-fobica. Nu stiu, am avut multe nelamuriri, sau poate n-am inteles eu...nu stiu ce sa mai cred!
Da, ma pot interesa si eu despre multe pe net, pt.ca vorba aia, se gasesc de toate, dar la fel de bine pot citi aiureli sau chestii care sa ma alarmeze si sa nu se refere la cazul meu! Tocmai de aceea eu am incredere mai mult in cineva care imi vorbeste din experienta practica - un medic care se ocupa de asa ceva!
Stiu si eu ca nu avem nici o garantie de nicaieri, dar ma repet, un medic poate sa vorbeasca mai mult din experienta si sa abordeze problema altfel, cel putin asa am crezut!

In momentul de fata nu am nici o problema! Cum am spus, fac controale, totul este ok!
Va multumesc pentru raspuns si imi cer scuze daca 'am vorbit' cam mult, am vrut sa prezint mai pe larg situatia sa se inteleaga mai bine motivul nelinistii.
0
18-05-2012, ora 00:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles perfect in mare masura inca din prima postare. dar trebuie sa intelegi ca alte informatii dincolo de cele pe care deja le detii, nu prea exista. imi pare rau sa aud ca sistemul de sanatate din italia iti este atat de potrivnic, dar din pacate restrictiile sunt din ce in ce mai mari peste tot in lume, specialistii... din ce in ce mai putini, accesul la resurse, si el restrictionat, iar discutiile si asigurarile si pur si simplu consultatiile in scopul reasigurarii sunt fie foarte scumpe fie foarte rare. de aceea peste tot in lume medicul de familie trebuie sa fie medicul cel mai apropiat.

asta e tot ce se poate spune: nu exista garantii, mergi inainte sperand la ce e mai bine ! poate ca traiest momentan in italia, dar nu cred ca trebuie sa uiti istoria cu "drobul de sare", care isi are sursa tot in romania. aici pe aceasta sectiune discutam probleme legate direct de diagnosticul de cancer si speram din tot sufletul sa nu ai nici pe viitor nevoie de asa ceva.

numai bine, succes masiv si copii multi si sanatosi !!!
0
18-05-2012, ora 09:29
malina22
Nu este medic/terapeut
malina22
da, e cam greu cu drobul de sare! :))))))
va multmesc pentru urasi si raspuns!
0
18-05-2012, ora 21:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
numai bine !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: