Primul atac de panica

09-10-2014
Cristina0524
Nu este medic/terapeut
Cristina0524
Buna ziua!
Am 22 de ani si azi se implineste o săptămana de cand am avut primul atac de panica - in timpul căruia eram convinsă ca voi muri! Nu am cuvinte sa descriu ce am 'experimentat' in acea seara, a fost îngrozitor.
Cum am crezut ca este o problema cardiaca, am fost la doctor. Am făcut EKG care a ieşit putin 'ciudat' lucru care l-a facut pe domnul doctor sa-mi facă si o ecografie cardiaca. A ieşit bine si a rămas sa revin in 2 saptamâni.
Ei bine, de atunci am o senzaţie foarte ciudata. Cuvântul perfect ar fi: panicata! Imi e frica sa nu am ceva la inima si sa mor, exact pe ce s-a bazat si atacul de panica de săptămana trecută. Am citit despre diferite boli care s-a asocia cu simptomele mele... La atacul de panica am regăsit integral toate simptomele, dar probleme mea este: este normal ca de acum o săptămana eu inca sa mai am aceste temeri? Inca imi simt inima bătând tare, deşi am Pulsul normal... Am impresia ca fiecare mica durere e din cauza inimii (chiar si cand m-am lovit la unghie)... Nu am stare, parca as dormi mai mult, deşi daca ma pun in pat nu pot adormi, dar simt o stare de somnolenta deseori... Nu ma pot concentra, nici macar sa imi concentrez privirea intr-un punct, imi trebuie minim 2-3 încercări pana reuşesc, am Senzaţia ca mi se răcesc picioarele si imi amorţesc, deşi nu e asa... Apoi simt niste furnicaturi pe şina spinării pana in picioare... Toate senzaţiile ma sperie. Cand ies afara sa-mi plimb cainele nu mai simt nimic, dar cand ma opresc (de ex la semafor) iar simt ca imi bate inima rapid si furnicaturi... Daca nu ma gândesc la senzaţiile astea, nu mai simt nimic, cand ma gândesc le simt pe toate... Nu stiu ce sa fac sa ma relaxez, mai trebuie sa aştept o săptămana sa merg iar la control la cardio.
P.s. L-am sunat acum 2 zile pe domnul doctor sa-i spun ca simt palpitaţii si senzaţie de amorţeală a membrelor si mi-a zis sa ma calmez ca nu am nimic si ca a ieşit ecografia cardio foarte ok si vom reface EKG data viitoare.
Daca aveti timp sa imi cititi 'eseul' si eventual sa-mi Răspundeţi, va multumesc mult!
Sănătate si o zi frumoasa in continuare,
Cristina
3 comentarii
0
09-10-2014, ora 18:10
Psiholog Roxana Alina Olaru
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Roxana Alina Olaru
Buna ziua. Ceea ce descrieti dvs este posibil a fi o stare de anxietate generalizata. Dupa cum ati constatat si dvs este necesar ca intr-o prima faza sa invatati sa va relaxati, iar apoi, cu ajutorul unui specialist, sa descoperiti cauza si sa o tratati. Va recomand sa incepeti prin cateva sedinte de consiliere psihologica pentru a invata sa va relaxati, iar apoi daca doriti sa tratati si cauza sa incepeti un proces psihoterapeutic.
Daca sunteti din Bucuresti ma puteti contacta.
0
10-10-2014, ora 17:27
katy_p
Nu este medic/terapeut
katy_p
Cristina, o vizita la dr psihiatru, si la un psiholog, te poate ajuta sa treci peste situatia in care te afli.
0
20-11-2014, ora 16:36
Gentiananita
Identitate neconfirmată
Gentiananita
Buna ziua,
Experienta descrisa de dvs. se regaseste la persoanele care sufera de atacuri de panica. Dupa trairea unui atac de panica, persoana devine hipervigilenta in legatura cu propriile senzatii ale corpului. Astfel, focalizandu-si atentia pe senzatiile fiziologice (ex, respiratie, palpitatii, senzatia de amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor) acestea se amplifica (la nivel subiectiv, nu obiectiv); cum ati mentionat si dvs., va simtiti inima batand tare, desi pulsul este normal.
Legat de intrebarea dvs. cu privire la temerile care au ramas, este normal sa se intample acest lucru. In psihologie, acest lucru se numeste "anxietate anticipatorie" - persoanei ii este frica sa nu faca un nou atac de panica. Din pacate, acesta este un factor care contribuie la dezvoltarea atacurilor de panica ulterioare.
Va recomand psihoterapia cognitiv-comportamentala. Are o eficienta foarte crescuta in tratarea atacurilor de panica. Asa cum ati mentionat dvs., factorii care contribuie la mentinerea problemei sunt ganduri (daca va ganditi la aceste probleme, simtiti cum apar simptomele), atentia focusata pe senzatiile fiziologice, starea de agitatie si anumite comportamente. Lucrand la nivelul acestor factori, lucrurile se vor imbunatati semnificativ. De asemenea, atacurile de panica se pot rezolva eficient si prin terapie online (prin intermediul internetului). Daca va pot ajuta in acest sens, ma puteti contacta cu incredere.

Numai bine,
Psiholog Gentiana Nita
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: