Problema locala sau metastaza?

29-03-2016
kimmys
Nu este medic/terapeut
kimmys
buna seara! Mama mea are 59 ani si in urma cu 2 ani si 3 luni a fost operata pentru tumora maligna. A fost stadiul pT1bN1a.

De 2 luni o doare un picior -a luat antiinflamator si antibiotic la recomandarea medicului ortoped, apoi a facut un RMN de coloana lombara si i s-a spus ca ar avea niste modificari acolo si de acolo este durerea in picior. Durerea se misca intre glezna si mijlocul gambei, cand pe fata, cand pe spate (schiopateaza, merge mult, deci a solicitat piciorul).

Totusi a facut si un RMN la picior si rezultatul m-a ingrijorat, tinand cont de istoric:

IRM gamba cu substanta de contrast
La nivelul maduvei osoase din jumatatea distala a diafizei femurale drepte, cu intindere de 8cm, se evidentieaza modificari de semnal in plaja, in hipersemnal T2, hiposemnal T1, cu priza de contrast la administrarea gadoliniumului.
Ingrosare localizata a periostului anterior, in dreptul modificarilor descrise, cu priza de contrast. La nivelul corticalei anterioare tibiale drepte este prezenta o formatiune cu diametru transvers de 0.4 cm (Se 9, lm 45-56) si intindere cranio-caudala pe 1.7 cm - formatiunea are conturul extern in hipoasemnal T1 si T2 si centru de izosemnal T1 cu maduva osoasa, gadolinofil.
Modificari de tip edematos inflamator in banda sunt prezente la nivelul tesutului subcutanat al gambei, in dreptul leziunii descrise.
Nu se evidentieaza modificari semnificative de semnal sau morfologie la nivelul structurilor musculo-tendinoase din aria de scanare. Nu se evidnetieaza traiecte de fractura la nivelul oaselor gambei.

Concluzii: modificarea descrisa la nivelul corticalei tibiale drepte poate sugera un osteom osteodoid - se recomanda CT nativ in completare.

markerii tumorali tocmai i-a facut

CA125 - 12.1
CA15-3 - 29.9
CA19-9 - 25.7

Nu stiu daca sa mearga la oncolog, la ortoped, la neurolog...E complicat pentru ca nu exista un medic in clinicile private care sa coordoneze investigatiile si trebuie mers din medicin medic.

Multumesc foarte mult pentru raspuns
6 comentarii
0
29-03-2016, ora 21:29
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Este foarte adevarat ca ar trebuie sa se intruneasca un ortoped, un oncolog, un radiolog si un neurochirurg, pentru a aprecia impreuna conduita terapeutica.
Din pacate, in Romania nu se intampla asa ceva..
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
29-03-2016, ora 22:24
kimmys
Nu este medic/terapeut
kimmys
Dar din acest irm ce înțelegeți? Care este situația? Ar putea fi o metastază?
0
29-03-2016, ora 23:31
kimmys
Nu este medic/terapeut
kimmys
Precizez ca tumora a fost la sân.
0
29-03-2016, ora 23:35
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Este absolut imposibil sa ma pronunt.
Orice aviz onest necesita cunoasterea in detaliu a situatiei, examinarea directa a explorarilor imagistice etc.
Nu ma hazardez la opinii nefondate.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
02-04-2016, ora 15:06
kimmys
Nu este medic/terapeut
kimmys
A făcut si CTul recomandat de RMN dar sunt si mai confuza.
La nivelul fetei antero-mediale a tibiei, soluției de continuitate ce interesează întreaga grosime a corticalei, cu modificări de periostoza si Endostoza adiacente. Nu se Decelerarea formațiuni focale vizibile CT
Concluzii:
Fără imagine tipica de nidus. Fractura parcelara corticala tibiala, cu modificări de Endostoza si periostoza adiacente. Se recomanda monitorizare.
DLP 1021.0 mGy-cm
0
02-04-2016, ora 16:41
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Orice aviz onest necesita examinarea directa a imaginilor CT, RMN etc si nu simpla lectura a interpretarii scrise a radiologului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.