Probleme dantura sau nevralgie? | Forumul Medical ROmedic

Probleme dantura sau nevralgie?

11-05-2012
madini
Nu este medic/terapeut
madini
Acum 3 luni mi s-a facut un detartraj si mi s-au plombat majoritatea maselelor fara a scoate nici un nerv. Toata operatiunea a durat aproximativ o luna. La cca doua saptamani de la finalizare a aparut o usoara sensibilitate a maselelor, fara vreun motiv anume cum ar fi masticatia. Dupa inca doua saptamani sensibilitatea s-a intetit pe partea dreapta a maxilarului. Dupa un control stomatologic mi s-a propus scoaterea nervului primului molar, ceea ce s-a si intamplat. La doua zile dupa, a inceput sa ma doara premolarul (de langa molarul ramas fara nerv) la atingere sau apasare. La stomatolog mi s-a curatat dintele, care avea nervul deja mort. In sfarsit durerea aceea nu prea intensa de pe partea dreapta a disparut, insa, la nici o zi dupa, a aparut aceeasi durere pe partea stanga a maxilarului. La cateva zile durerea s-a intensificat, transformandu-se intr-una insuportabila, care dispare fara urma pentru aproximativ 12 ore dupa administrarea de ibuprofen 300mg. Parandu-i-se o situatia dubioasa, medicul stomatolog mi-a recomandat un consult ORL. Zis si facut... dupa o radiografie craniana s-a descoperit o sinuzita etmoidala pentru care am si inceput un tratament (Zinnat la 12 ore), dar care din spusele specialistului ORL nu are nici o legatura cu durerile pe care le simt eu si sigur e o problema stomatologica. Durerea a inceput sa se mute cand la mandibula cand la maxilar, deocamdata numai pe partea stanga, si se facea simtita aparent fara motiv. De curand s-a ameliorat si nu am nevoie de antiinflamator pana cand mestec pe partea respectiva si devine insuportabila. Antiinflamatorul face durerea sa dispara, ramanand in schimb usoare intepaturi (intepaturi apar si in partea stanga a cefei si chiar in degetele piciorului stang).Stomatologul imi spune sa ma hotarasc care molar ma doare pentru a-mi scoate nervul, dar eu n-am nici cea mai vaga idee. Nu stiu daca e vorba de dantura sau o nevralgie. Astept eventuale recomandari!
7 comentarii
0
14-05-2012, ora 09:36
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologul ar trebui sa faca si el niste testari pt a depista dintele de la care pleaca durerea.
Dar e de asemenea adevarat ca sint unele situatii (mai rare, dar exista) cind, cu toate testarile facute, este greu de stabilit care este acel dinte.
Daca durerea este pe partea stinga, atunci tot pe partea stinga este si dintele cu problema (poate fi maxilar sau mandibular).

ps: nevralgia este rara si se poate lua in considerare abia dupa ce toate tratamentele la dinti au fost corecte si complete.
0
14-05-2012, ora 20:26
madini
Nu este medic/terapeut
madini
Multumesc pentru raspuns!
Stomatologul a incercat in mai multe feluri sa descopere dintele care provoaca durerea. Inca de acum o luna a "ciocanit" fiecare dinte in parte, a dat cu jet de apa si aer si nici urma de durere. Abia saptamana trecuta cand a suflat cu aer pe primul molar de pe maxilar, am simtit o durere, dar nu foarte mare, care a durat doar cateva secunde. Apoi a inceput sa-mi pileasca plomba de pe molarul respectiv "ca sa-mi arate ce inseamna durere de nerv". Atunci am simtit intr-adevar durere. De aceea stomatologul meu e in dilema si zice ca imi scoate orice nerv vreau eu, dar nu-si asuma raspunderea pentru ca nu e sigur de unde provine durerea. Chiar nu stiu ce sa mai fac, nu pot "manca" ibuprofen o viata intreaga. Cred ca e cazul sa aleg intre dinti si stomac. O ortopantomografie ar ajuta la ceva?
0
14-05-2012, ora 20:45
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
"O ortopantomografie ar ajuta la ceva? "

Posibil. Dar este de asemenea posibil si sa nu fie de nici un folos. In fazele initiale ale afectarii nervului nu se vede nimic pe radiografie. Greu de spus insa in ce faza de evolutie este nervul de la dintele dureros.

ps: sint de preferat radiografiile mici, intrucit sint mult mai clare decit ortopantomografia.
0
17-05-2012, ora 08:51
madini
Nu este medic/terapeut
madini
Am facut ortopantomografia si am cerut parerea altui stomatolog care a zis ca am avut carii profunde si durerile mele sunt cu siguranta de natura dentara. Mi-a facut un tratament cu laser (ceva din metal pus pe dinte si tinut pana cand tipa aparatul de mai multe ori) si mi-a spus sa revin daca durerea se amelioreaza, altfel sa merg la vechiul stomatolog sa incep tratamentul (presupun ca scoaterea nervilor). Dupa laser durerea a devenit mult mai intensa si mi-am dat seama care sunt cele doua maselele dureroase. Mi s-a scos nervul uneia dintre ele si durerea a disparut, a ramas doar la maseaua alaturata. Problema e ca stomatologul mi-a zis ca nervul a iesit intreg si ca nu parea a fi afectat. E posibil sa fi scos nervul degeaba, desi acum nu ma mai doare?
0
24-05-2012, ora 17:52
madini
Nu este medic/terapeut
madini
De o saptamana mi s-au scos nervii celor doua masele. Durerea a parut ca dispare in prima zi, dar a doua zi a luat-o de la capat. Am constatat ca durerea dispare cu ibuprofen, antinevralgic sau algocalmin, dar numai antinevralgicul face sa dispara si intepaturile din ceafa si crestetul capului (numai pe partea stanga, unde sunt si maselele dureroase) care cu cat timpul trece devin din ce in ce mai puternice. Am doua luni de cand ma chinui cu durerile astea si nimeni nu gaseste solutia. Va rog dati-mi un sfat. La cine sa mai apelez?
0
25-05-2012, ora 02:53
emi_dent
Identitate neconfirmată
emi_dent
Cel mai probabil cariile au fost profunde si au afectat nervul. Insa, pulpa dintelui trebuia protejata prin obturatii de baza. Sau a sensibilizat dintele prin gravaj cu acid excesiv sau a uscat cu prea mult aer...Sunt detalii mici dar care duc la erori mari. Detectarea dintelui nu se face numai prin ciocanire. Sunt diverse metode, cu zapada carbonica sau electrice de masurare a vitalitatii.
Si inca ceva, o obturatie pusa incorect cu siguranta va duce si la un tratament de canal incorect, pt ca e acelasi maestru...
0
25-05-2012, ora 08:08
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
"stomatologul mi-a zis ca nervul a iesit intreg si ca nu parea a fi afectat"

In fazele ei initiale, afectarea nervului nu se vede cu ochiul liber.
Citeva zile dupa scoaterea nervului, durerile sint considerate normale.

"Va rog dati-mi un sfat. La cine sa mai apelez?"

Un medic pasionat de endodontie si care lucreaza cu diga (rubber dam - folie de cauciuc pt izolarea dintilor de saliva), atit pt tratamentele endodontice (scoaterea nervului) cit si pt plombe.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
  • DinÈ›i sensibili
  •