probleme de comportament, se enerveaza f repede - haotica

01-02-2012
ingerul_danutz
Nu este medic/terapeut
ingerul_danutz
Buna ziua, am rugaminte sa ma ajutati cu un sfat, indrumari, indicatii.

Este vorba de mama mea, are 53 ani, cu un trecut nu foarte placut (a ajuns la a 3 casnicie, un copil pierdut, in prezent fara loc de munca, 3 operatii la coloana, tentativa suicid acu vreo 10 ani) care in viata de zi cu zi se comporta normal, reuseste se face placuta la prima vedere, numai ca se enerveaza foarte repede atunci cand cineva sau ceva nu face/procedeaza asa cum crede ea ca este bine, tipa, este violenta, vrea sa-si impuna punctul de vedere cu orice pret.

Cu toata familia(mama, sora, actual sot, eu, sotia mea, si alte rude), prin rotatie, mai tot timpul este in conflict.

Asa cum spuneam mai sus, din prima casnicie a avut un copil, pe care l-a pierdut la divort, iar acel fiu nu doreste sa vorbeasca cu ea, eu fiind in prezent singurul ei fiu provenit din a 2-a casnicie, slava ca in a 3-a nu a mai reusit sa faca vreunul, vrea sa detina in totalitate autocontrolul asupra mea, numai ca eu am 27 ani o casa si o casnicie f frumoasa cladita de mine, fara ajutorul ei, ma suna de 2 - 3 ori pe zi, ne face vizite acasa cand noi suntem la munca, vrea ca sotia mea sa i se destainuie ca la o mama.

Initial am zis ca numai eu voi lua legatura cu ea, sa-i dau de inteles ca nu ma pierde (asa cum sustine ea intruna), sotia sa nu o mai sune, a iesit prost.
Apoi, am decis ca amandoi (in a ne salva casnicia) sa ne separam o perioada de ea, dar a iesit si mai prost.

...off, sunt multe de spus.

Exemplu: acum 3 saptamani a cazut si si-a luxat piciorul, m-am invoit de la munca ca sa o duc la spital (scandal mare ca de ce am facut asta, putea sa astepte pana a 2-a zi), s-a enervat ca de ce nu a venit si sotia, ca este cumva cu altul..., i s-a pus piciorul in gips si a primit tratament cu flamexim (anticoagulant) care costa cca 10 lei seringa, personal i-am cumparat tratamentul (fiindca ea nu avea niciun ban) pe care am dat 210 lei, am avut mare scandal (urlete, tipete, a sarit sa ma loveasca) cand l-am dus, fiindca de ce i-am luat ei pastile si eu nu am platit intretinerea.

Exemplu si mai recent: in fiecare saptamana ne trezeam la usa cu cineva din familie, actualul ei sot, ba sora ei, care ne transmitea nemultumirile ei (aceleasi de fiecare data), asa ca luni seara am mers amandoi sa discutam a N-oara cu ea, si desi am inceput discutia cu un ton normal si calm, a iesit cum nu se poate mai prost... sotia a fost palmuita, eu sunt plin de zgarieturi, etc. de catre mama mea.

Ii pare rau pentru tot ce a facut, si ca in toate discutiile avute pana acum, spune ca se va linisti, schimba, nu se va mai baga, etc. numai ca noi vedem cum nu se poate controla in reactii, se enerveaza, devine agitata ff repede.

Multumesc,
5 comentarii
0
01-02-2012, ora 11:05
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Luati trimitere de la medicul de familie si mergeti si discutati cu un medic psihiatru despre comportamentul mamei dv.
Sau mergeti la camera de garda de la Obregia daca sunteti din Bucuresti sau de la orice spital de psihiatrie daca sunteti din alt oras.
Cu siguranta ca mama dv. nu va fi de acord sa se trateze si atunci se va impune internarea involuntara.
0
01-02-2012, ora 18:05
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
La fel, ti-as recomanda sa mergeti cu/fara acordul mamei s-o vada un medic.

Nu e tocmai OK sa va controleze viata, trebuie sa va rupeti cumva de ea, desi e mama:(, dar asta e!
Puneti lucrurile la punct, astfel incat sa nu va deranjeze sau sa va controleze viata, familia. Dvs aveti dreptul la linistea si intergritatea familiei, iar mama cumva cu probl ei, daca doreste sa si le rezolve bine, daca nu, iarasi bine.

Va fi o ruptura, ca orice ruptura este dureroasa, insa este cea mai sanatoasa pe termen lung.
Nu stiu ce alta solutie sa va dau, din pacate!
0
01-02-2012, ora 20:06
ingerul_danutz
Nu este medic/terapeut
ingerul_danutz
Va multumesc pt sfaturile si informatiile date.
Voi incerca neaparat sa-mi fac timp, chiar daca nu voi avea ajutor din partea rudelor, sa o duc la un doctor.
As prefera la o clinica, unde sa-i faca si un computer tomograf, etc.
Cineva mi-a recomandat pe Dna dr. Carmen CAUNI... pot obtine informatii?
Ar trebui sa merg eu inainte sa discut cu doctorul... ?!
0
01-02-2012, ora 21:19
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ ingerul_danutz

Daca mama dv. va coopera si va dori sa mearga la psihiatru, atunci veti intra pe rand.
0
02-02-2012, ora 09:28
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Sigur ca problema suferintei psihice a mamei este importanta, nu e de neglijat si intr-un fel sau altul veti reusi sa o determinati sa ia un tratament psihiatric. Tomografia poate sa va fie de folos doar in determinarea gradului de imbatranire a creierului care poate duce la tulburari de memorie si ulterior si de comportament.Insa ma indoiesc ca poate fi relevanta, deoarece tulburarea mamei este una veche, in mod sigur este si o tulburare de personalitate maladaptativa; ea a 'invatat' de-a lungul anilor un anumit tip de comportament care crede ca (in subconstient) ca o poate ajuta in anumite situatii. Acesta nu are prea multe sanse sa se schimbe- la tineri e de folos psihoterapia, dar la varsta ei, personalitatea e foarte adanc structurata. Medicamentele o vor ajuta sa iasa din depresie, sa nu mai aiba tentative de suicid, sa aiba mai putine simptome de anxietate, sa doarma bine, etc. Dar nu o vor face sa nu mai vina la usa dvs!!!
De aceea vreau sa subliniez necesitatea unei terapii indrumate spre dvs si sotia dvs. O terapie care sa va ajute pe dvs ca indivizi, dar mai ales ca si cuplu sa faceti fata crizelor mamei, vizitelor neasteptate si altor probleme pe care vi le aduce in familie. Este extrem de important acest lucru si este de responsabilitatea dvs ca si sot, cap de familie, sa va preocupati de siguranta cuplului dvs. Nu este de asteptat sa rupeti definitiv legatura cu mama, ci sa recreati o noua legatura; dar e un proces destul de delicat pentru care va sfatuiesc sa apelati la un specialist.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: comportamentul femeilor

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: