Probleme de cuplu

18-08-2018
Catalin2891
Nu este medic/terapeut
Catalin2891
Buna ziua, as dori un sfat daca cineva poate sa ma ajute, mulțumesc. Sunt cu prietena mea împreuna de aproape 8 ani de zile, nu pot sa zic ca nu au existat certuri dar am trecut peste și mereu mi-am spus ca avem prea mult împreuna ca sa dam cu piciorul. Acum suntem in alta țara și de câteva luni ne certam tot mai des pe diferite subiecte, ( este și o situație mai delicata financiară, gen eu muncesc ea nu ) pot sa spun ca nu mi-a greșit niciodată grav gen sa ma minta/însele sau chestii de genu asta, din contra poate mie imi zboară privirea după altele și mi-aș dori sa mai simt emoțiile acelea de la începutul unei relații. Ea își dorește sa continuam dar eu sincer mi-aș dori altceva dar imi e frica sa rămân singur după așa o perioada in care nici nu mi-am făcut prieteni și am fost mai mereu noi 2. As vrea sa existe o modalitate sa fac chestia asta și nici sa nu o rănesc, pentru ca nu vreau sa o văd suferind. Nu știu simt uneori ca nu ne potrivim dar totuși avem așa de mult împreuna și imi e teama oarecum sa fac pasul acesta crezând ca nu o sa ma descurc. Nu avem copii, nu suntem căsătoriți doar ca gandu’ de a rămâne singur intr’o țara straina ma face sa ma gândesc de mai multe ori la aceasta decizie.
5 comentarii
1
19-08-2018, ora 11:58
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
Se poate întâmpla ca după mai mulți ani să constatăm că nu ne potrivim cu cel de lângă noi. Și acest lucru se poate întâmpla din cauză că modurile de gândire și percepție ale celor doi pot evolua diferit. Dar cinstit e să i-o spunem celuilalt, pentru că a ne agăța de o relație numai din teama de a rămâne singuri, e lipsă de respect pentru persoana de lângă noi care își poate crea speranțe că poate forma o familie cu actualul partener, sau o ținem într-o relație fără viitor în timp ce undeva se poate găsi cineva care să o facă fericită.
Din câte scrieți am impresia că decizia ați luat-o deja, numai că e chestiune de timp să vă învingeți temerile și să găsiți o modalitate de a i-o spune.
Faptul că nu vreți să o răniți îmi spune că între voi nu mai există altceva decât o prietenie, iar prietenii de obicei nu se rănesc.
Poți să-i spui simplu, firesc, că ai tot analizat și că ai ajuns la concluzia că un viitor împreună v-ar face pe amândoi să suferiți și e mai bine să vă despărțiți acum, decât mai târziu când va fi mai complicat pentru amândoi.
Sfatul meu este să încercați totuși să mergeți la un terapeut de cuplu, pentru că poate sunt anumite probleme ce au făcut relația să se răcească, probleme ce odată conștientizate s-ar putea rezolva. Chiar dacă veți lua decizia să vă despărțiți, făcând-o în cunoștință de cauză, decizia va fi mai puțin dureroasă pentru amândoi.
Fiind în altă țară, puteți apela la terapie online.
0
19-08-2018, ora 18:39
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Aha, cu alte cuvinte mai sunteti in aceasta relatie doar pentru ca va este teama sa fiti singur...
Teama de singuratate duce adeseori la relatii nepotrivite.
1
19-08-2018, ora 20:08
Jonny Mnemonic
Nu este medic/terapeut
Jonny Mnemonic
Da a spus foarte bine doamna psiholog, e lipsa de respect ptr persoana de langa noi un astfel de comportament. De aceea nu sunt de acord cu astfel de legaturi indelungate in afara casatoriei, caci incurca vadit pe unul din cei doi care poate ramane pe drumuri. Biserica considera desfrau acest "stat impreuna" fara nici o obligatie, fiindca timpul trece, si cand tragi linie si ai ajuns la o varsta nici copii, nici sa construiesti ceva impreuna cu omul de langa, altfel spus pierdere de timp, lipsa de implicare, superficialitate etc.

Taina casatoriei printre altele e o "CRUCE", si cand o iei impreuna de tineri te poti modela mai usor unul dupa altul. E un angajament in fata lui Dumnezeu. Stiu e greu in zii de azi cu atatea tentatii dar macar sa luptam.
0
20-08-2018, ora 13:56
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
O relatie de cuplu, incepe de obicei cu perioada de ‘betie amoroasa’. La un moment dat insa, aceasta conexiune, bazata in principal pe atractia fizica, se transforma. Ajunge fie o relatie bazata pe incredere si sustinere reciproca, fie cuplul se destrama, victima a multiplelor 'lupte pentru putere', ce au la baza mai ales obstacolele de comunicare.

Tu ai facut ceva Catalin sa reaprinzi, cel putin partial, « emotiile acelea de la inceputul relatiei »? Spun ‘partial’, pentru ca acei ‘fluturi in stomac’ din perioada de indragostire o sa-i mai ai probabil doar daca incepi o noua relatie.

Dar oare merita cu adevarat sa dai ceea ce ai acum pe revenirea acelor senzatii de la inceput ?…sau mai degraba merita sa incerci sa reaprinzi un pic pasiunea in relatia ta de acum? Daca apelezi la terapia de cuplu ar putea sa-ti fie mai usor sa gasesti un raspuns.

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
0
20-08-2018, ora 20:22
Catalin2891
Nu este medic/terapeut
Catalin2891
Va mulțumesc pentru răspunsurile date, sper sa fie bine și sa i-au decizia cea mai buna. Mulțumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul