Probleme in cuplu

09-10-2017
Mihs
Nu este medic/terapeut
Mihs
Buna ziua! Sunt cu soțul meu de 14 ani.(eu am 38 ani el are 43 ani). De un an si jumatate am simtit o răcire a relației din partea lui in ceea ce priveste afectiunea si modul in care vorbeste cu mine. Este mai orgolios, mai retras si nici din punct de vedere intim nu mai avem cine stie ce relatie. De cateva zile, in urma unei discuții in care eu mi-am prezentat nemulțumirea față de ceea ce se intampla, soțul meu mi-a spus că are probleme cu erectia si ca i-a fost rusine sa-mi spuna. Eu am suferit la 31 ani o histerectomie parțială. Teama de a nu avea alte probleme de natură hormonala (mama are cancer la san) m-a facut sa ii cer soțului meu ca macar o data pe saptamana sa avem contact. Recunosc ca in ultimul an i-am cam reproșat că mă neglijează si l-am intrebat daca nu cumva are pe altcineva odată ce noi nu mai avem relația pe care o aveam. Problema este ca nu știu ce se intampla si cum pot rezolva această problemă a noastră. Avem si doi copii care nu cred ce ar suporta sa ne separăm. Nici nu mai stiu ce sa fac...ce sa cred... mie mi se pare aproape imposibil ca la varsta lui sa se întâmple așa ceva.Am ajuns sa ma gandesc ca eu sunt motivul discomfortului lui, dar totodată ma gandesc ca in afara faptului ca principalul venit îl aduce el, (eu sunt salariat in invatamant) eu fac totul: ingrijire copii, casa, hrana...Cateodata,... de cele mai multe ori.simt ca nu mai pot si tot el este cel care are nevoie de intelegere si multumire.Oare am așteptări prea mari?! Ce-i de facut? Ce rezolvare există pentru problemă mea? Va multumesc !
5 comentarii
0
09-10-2017, ora 18:12
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Buna ziua!
Chiar daca ati ajuns sa va considerati motivul disconfortului sotului (cum ati ajuns la aceasta concluzie?) ati scris corect:"aceasta problema a noastra". Deci, nu este doar responsabilitatea dvs de a o rezolva.
Cu atat mai mult, daca problema sotului este o disfunctie sexuala:exista urolog/androlog la care se poate trata (sau alt specialist, daca disfunctia erectila are alte cauze-vasculare, neurologice etc.)
Daca se adauga (si de obicei, se adauga) si inhibitii psihologice, anxietate de performanta, un psihoterapeut cu pregatire in aria sexologiei il poate ajuta. La fel, pentru ca se rasfrange aspura relatiei de cuplu, cateva sedinte cu el si dvs ca si cuplu, merita incercate.
0
09-10-2017, ora 22:16
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua, as adauga: in momentul in care ati transformat sexul in obligatie s-a dus naiba placerea, bucuria si surpriza. Este foarte probabil si ca suferinta dumneavoastra ( histerectomia) sa fi indus sotului un sentiment de vinovatie sau de teama, lucruri care nu prea "stimuleaza" erectia.
Puteti cere ajutorul unui sexolog care face si terapie sexuala.
0
09-10-2017, ora 22:38
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Cum spunea si colegul mai sus, daca partenerii au idei irationale care le declanseaza temeri (" daca nu fac sex saptamanal, ma voi imbolnavi" sau "e vina mea ca sotia a ajuns sa faca o histerectomie") apar frustrari si temeri de ambele parti.
De aceea, daca sotul gandeste astfel si, ca urmare, se simte speriat sau vinovat, e bine sa invete o gandire mai realista (a nu se citi ca sotul s-ar simti speriat/vinovat din cauza histerectomiei ci a propriilor idei despre aceasta interventie).
La fel, daca va simtiti speriata ca va veti imbolnavi daca nu exista contact intim saptamanal, exista tendinta de a pune presiune pe el si a-i accentua nelinistea.
Deci: inca odata, terapia de cuplu este indicata.
2
10-10-2017, ora 09:32
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
Problema de bază a relației dumneavoastră este de fapt o comunicare defectuoasă, pentru că orice problemă ivită în cuplu se poate rezolva împreună. Faptul că de-abia după un an și jumătate soțul v-a comunicat că are o problemă, asta denotă faptul că există o oarecare distanță care nu vă dă voie să vă împărtășiți anumite lucruri, deși sunteți împreună de 14 ani și n-ar mai trebui după atâta vreme să mai aveți secrete. Soții sunt împreună la bine și la greu și atunci când apare o problemă se rezolvă mai ușor când cei doi se sprijină reciproc.
În loc să -i cereți să faceți sex creați o atmosferă caldă și schimbați ceva în relație încât să-l provocați pe el să vă dorească, fără a se simți obligat, pentru că între obligație și plăcere e diferență ca de la cer la pământ.
Dovediți-i că-l iubiți și-l doriți nu că vreți să aveți contact sexual numai ca să nu aveți probleme hormonale. Puneți-vă în locul lui și gândiți-vă ce ați simți. Dacă este o problemă medicală se rezolvă, dar eu cred că acolo e mai mult o problemă psihologică. De aceea recomand mai întâi o verificare medicală, apoi încercați să mergeți și la un terapeut de cuplu pentru că problemele existente în relație duc și la diminuarea plăcerii sexuale.
1
18-10-2017, ora 16:54
Mihs
Nu este medic/terapeut
Mihs
Multumesc pentru toate mesajele. Voi face tot ce tine de mine pentru a ne fi bine si a avea o famie asa cum imi doresc. Voi urma sfaturile pe care mi le-ați transmis. Multumesc inca o data!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul