Probleme în relație. Ce să fac?

06-05-2018
Blablablablabla
Nu este medic/terapeut
Blablablablabla
Bună! Iubitul meu este mai mare decât mine cu 8 ani. Când ne-am cunoscut mi-a lăsat impresia că este un tip foarte ok, sociabil, deștept. Ideea e că în ultimul timp s-a schimbat radical. E foarte închis în el, foarte ascuns, nu face decât să doarmă, să mănânce, să se ducă la job și să vină acasă. Atât. Nu ieșim nicăieri, nici măcar într-un parc, nici la un film, absolut nicăieri. Când ies, mă rog de prietenele mele și le zic că m-am plictisit. Deși ele sunt căsătorite și au viețile lor. Prin urmare, nu prea mai ies nici eu. Am început să mă distanțez de toți. Am impresia uneori că mă folosește pentru sex. Deși a devenit antisocial, sexul nu lipsește la noi (și de 10 ori pe zi dacă se poate). M-am săturat să fac doar ce vrea el, iar el să nu depună un minim efort să iasă undeva. Am impresia că a intrat în depresie. Ori asta, ori e o anxietate generalizată sau agorafobie. Am vrut de câteva ori să îl părăsesc, dar m-a cuprins un sentiment de milă (la fel ca și atunci când l-am înșelat; s-a întâmplat de 2 ori, din cauza faptului că voiam să ies...). Eu nu mai simt iubire. E doar puțin atașament. Eu sunt mai plină de viață și încerc să fiu puternică. Iar el s-a transformat într-un plictisit. Am uitat să menționez că atunci când încerc să mă opun sau să îi explic situația, se enervează foarte tare și mă sperie. Chiar a dat în mine și voia să îmi rupă mâna. Nu o dată am fost lovită. Iar dacă plâng, mă lovește mai tare și spune că îi place să mă vadă așa. Sunt jignită și abuzată constant. Am făcut un atac de panică într-o ceartă. Cred că starea mea psihică, dacă mai stau cu el, începe să se înrăutățească. Ce sfat îmi dați? Cum aș putea să abordez problema, astfel încât să nu se enerveze? Aș vrea tare mult să îl vadă un psiholog/psihiatru, dar nici nu vreau să știu cum ar reacționa dacă i-aș spune. Aș fi dispusă să merg cu el. Chiar mi-ar face bine. Poate aș învăța noi tehnici, noi modalități pentru a ne reface relația. Sau poate aș primi acel imbold de curaj și l-aș părăsi...
8 comentarii
2
06-05-2018, ora 23:12
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna seara,
Sunteti intr-o relatie abuziva, construita pe dependenta. ASTA este ceea ce va impiedica sa plecati. "Povestea" este clasica, cea dintre un abuzator si o victima. Ce este esential sa intelegeti este ca el nu ar putea face asta daca dumneavoastra nu i-ati permite, asa incat ar fi recomandat sa va ganditi serios ce va tine in aceasta relatie? Ceea ce considerati mila pentru el cred ca este mai degraba mila pentru sine.
Este foarte probabil ca nu va merge niciodata la psihoterapie de cuplu.
V-o recomand insa dumneavoastra, ca sa puteti sa iesiti din aceasta relatie care va consuma si sa intelegeti ce cautati intr-o relatie, astfel incat sa nu repetati acelasi comportament si in urmatoarea.
1
06-05-2018, ora 23:48
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Reorientati-va! Va faceti rau singura stand cu el, pentru ca ii permiteti sa va faca rau.
Daca nu puteti sa il parasiti singura, mergeti la un psiholog.
1
07-05-2018, ora 07:51
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna dimineața
Luați legătura cu un psiholog să înțelegeți de unde vine aceasta problema în relația dv și apoi veți lua o decizie in cunoștință de cauza
0
07-05-2018, ora 10:47
Blablablablabla
Nu este medic/terapeut
Blablablablabla
I-am spus chiar acum că vreau să ne despărțim și a reacționat agresiv, ca de obicei... Nici nu vrea să audă de așa ceva. Simt că înnebunesc dacă nu ies mai repede din relația asta, iar când încerc să ies, sunt jignită și lovită. Mă tem că nici sfaturile unui specialist nu m-ar putea ajuta, pentru că oricât curaj aș avea să îi spun în față tot, nu ajungem la nici un compromis... Doar el trebuie să fie fericit, iar eu plâng în fiecare zi...
1
07-05-2018, ora 13:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Ce anume va impiedica sa iesiti din relatie? Depindeti material de el? Stati in casa lui?
1
07-05-2018, ora 13:36
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Aha, adica incercati sa va impacati cu o relatie disfunctionala. Cam asa functioneaza o astfel de relatie: nu mai vedeti nici o solutie de iesire decat acceptarea suferintei, iar asta este inceputul sfarsitului...Complacerea in pozitia de victima.
Nu uitati insa doua lucuri:
- o relatie ar trebuie sa fie despre bine, siguranta, respect, incredere, sentimente, intrajutorare etc.
- timpul curge intr-o singura directie
0
11-05-2018, ora 08:51
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Dupa 8 ani impreuna, cred ca nu-ti e deloc usor sa iesi din relatie. Dar daca nu faci nimic pentru relatia voastra, ce sens are sa mergi mai departe? In special daca e prezenta si violenta in cuplu…ce adesea poate sa sporeasca.
Inainte sa rupi relatia, poti insa sa mai faci o incercare. Sa incerci sa-l convingi sa consulte un medic specialist pentru a vedea daca nu e cumva o depresie, precum presupui (unele semne, inclusiv sporirea agresivitatii sau dorintei de sex, pot duce cu gandul la o depresie atipica). Alternativ ar putea discuta initial cu un psiholog, ce poate sa-l indrume spre medic, daca o sa considere ca e o stare depresiva ce necesita sprijin medicamentos.
0
11-05-2018, ora 08:52
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
In plus, in cabinetul de psihoterapie ar putea sa discuta si despre motivele pentru care « s-a schimbat » si a devenit « antisocial ». Daca o sa-i fie recomandata medicatia antidepresiva, o sa-l ajute, dar pentru a depasi starea actuala pare sa fie nevoie de mai mult decat atat. Abia dupa ce ar incepe el psihoterapia individuala, si eventual medicatia, ar fi util sa mergeti impreuna la terapie de cuplu.

Bineinteles ca toate acestea depind in principal de el…dar si de ceea ce iti doresti tu in continuare, si de cum ii comunici lui dorintele tale. E important sa-i spui ferm ca la prima agresiune fizica urmeaza sa depui o plangere la politie – sa stie ca e o limita care nu e negociabila.

Ai mai putea sa-i spui ca te doare cand il vezi ca nu se mai bucura de viata la fel ca inainte….si ca ar insemna mult pentru tine si pentru relatia voastra daca el ar incerca macar sa se consulte cu un specialist in privinta starii sale. Cine stie, poate ai succes si accepta…iar daca nu, macar ai incercat !

Dr Rares Ignat
Terapeut de cuplu – Psihosexolog
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul