Probleme parinti-sfaturi va rog

30-09-2017
floare de nu ma uita
Nu este medic/terapeut
floare de nu ma uita
Bună ziua! Părinții mei s-au despărțit pe cale judecătorească după 20 de ani de căsătorie, mama fiind plecata în străinătate, tatăl rămânând cu noi, eu și fratele meu. Anterior fusese el, calcase strâmb și am aflat toți. Iar după ce a venit, certuri se repetau, la un moment dat devenind violent cu ea. Relația lor a avut mereu probleme, agresivitate verbala, dar au rezistat pt noi și pt ca el a fost posesiv. După ce a plecat mama, după câteva luni tata a devenit tot mai nervos, a zis ca suferă de depresie. Am mers la medic, a avut tratament, nu l-a prea luat. Într-o noapte a luat mai multe pastile, gândindu-se la suicid(din punctul lui de vedere, dar nu și al medicilor, care au zis ca ii provocau doar dureri de stomac). Noi ne-am speriat foarte tare și știindu-l agresiv ne-a fost teama sa mai stam cu el și ne-am mutat. A rupt legătură cu noi după ce am încercat sa ii spunem ca avem nevoie sa avem o perioada de revenire, sa ne recăpătam încrederea ca nu o sa ne facă noua ceva. De atunci considera ca noi suntem vinovați de divorț, iar pe mama a amenințat-o în repetate rânduri. Mamei i-a fost frica de el, nu a venit acasă deloc în acea perioada, dar a ținut continuu legătura cu noi. Ea s-a recăsătorit în străinătate. La ultima discuție scurta cu el era la fel de determinat sa se răzbune pe ea când o prinde.

În situația aceasta, as putea sa ajut cumva sa se liniștească el și ea sa poată veni în tara sa fie mai aproape de noi? Ma tot întreabă cum sa facă și nu știu exact în ce sens sa o susțin. El se comporta cu noi ca și cu străinii. Menționez ca stau la cca 600 km distanta de el, însă fratele meu este în aceeași localitate cu el.
La un moment dat tot o sa se întâlnească și mi-e teama sa nu iasa urat.

Va rog din tot sufletul sa ma ajutați cu un sfat!
2 comentarii
0
30-09-2017, ora 07:55
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Cred ca nu v-a fost usor si nu va e usor nici acum. Un prim pas spre schimbare ar fi sa constientizezi ca atunci cand doi aduti iau decizii legate de relatia dintre ei, e responsabilitatea lor. Copiii, indiferent de varsta lor nu sunt vinovati de rezultat.

Ai putea insa sa folosesti in mod creativ vinovatia. Ai putea sa-i spui tatalui tau ca va simtiti vinovati si ca si tu si fratele tau ati decis sa vorbiti despre asta cu un psihoterapeut. Fratele tau ar putea sa-l convinga sa mearga impreuna cu el la terapie. Mai apoi terapia s-ar concentra asupra tatalui tau, ce pare a avea probleme semnificative.

Depasirea acestor probleme necesita ca tratamentul medicamentos sa fie combinat cu psihoterapia. Din pacate, nu rareori, exista perceptia eronata ca sunt suficiente 2-3 pastile pentru a schimba situatia. Nu e asa.

In astfel de cazuri e nevoie de timp, in care persoana sa ia regulat tratamentul medicamentos dar sa urmeze si sesiuni de psihoterapie. Asa ca atunci cand mama ta te tot intreaba ce ar putea face, ai putea eventual sa-i spui ca ar putea sa contribuie la plata sesiunilor de psihoterapie - e poate util sa perceapa ca ajuta intr-un fel la depasirea problemei ce va afecteaza si pe voi.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
0
03-10-2017, ora 11:40
floare de nu ma uita
Nu este medic/terapeut
floare de nu ma uita
Va mulțumesc tare mult! Mi-ar plăcea sa accepte ajutorul si sa se schimbe situatia. Știu ca nu este bine sa fiu negativista, dar din cum îl cunosc, ma tem ca nu o sa vrea sa meargă la psihoterapie. Acum se bucura de viata după cum spune el, ieșind cu tot felul de doamne. Oricum, o sa încerc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul