Probleme psihice grave...

21-06-2013
casyo
Nu este medic/terapeut
casyo
Salve!Am 19 ani si peste aprox. o saptamana voi da bacul.Eu in general nu am probleme in ceea ce priveste pregatirea pentru acest examen;ma consider capabil sa iau cel putin 9.Acum trei ani insa, mai precis trei veri am avut anumite probleme psihice, peste care am trecut foarte greu.Au fost experiente groaznice.Asta si din cauza faptului ca nu am fost sa consult un psiholog, si m'am luat mereu dupa indrumarile parintilor care sustineau ca aceste probleme se pot rezolva pe cale religioasa, cu rugaciune si credinta..Oricum, atunci treceam clasa a 10-a;lucrurile au inceput treptat sa intre in normalitate..Am inceput scoala, iar socializarea si activitatile scolare m'au ajutat sa uit aceste probleme.Din cand in cand mai apareau mici crize, dar care pana la urma intr'un fel sau altul si'au gasit rezolvare.In clasa a 11-a si a 12-a lucrurile au mers bine, poate chiar surprinzator de bine.Eu am avut totdeauna rezultate bune la invatatura, am fost la concursuri si olimpiade.Eu sunt coleric, destul de agitat, vorbaret, activ, toti ma cunosc drept o persoana vesela, nebunatica.
Ca sa nu o mai lungesc, de prin luna aprile a acestui an, a inceput sa imi fie frica de bac, dar nu frica in sensul ca nu ma voi descurca, ci asa...de lucruri absurde..de exemplu imi era frica de faptul ca nu voi avea timp sau ca nu ma va lasa cineva sa scriu...Treptat starile s'au acutizat;pe la mijlocul lui mai am avut o saptamana in care m'am simtit tare rau:aveam senzatia de nod in gat, ma durea capul ingrozitor, imi era permanent frica, tremuram.Mi'am revenit destul de repede, iar timp de vreo doua saptamani m'am simtit ok.La sfarsitul lunii mai am avut banchetul clasei mele la care am participat si eu.Cu toate ca nu am baut sau fumat, m'a durut capul groaznic din cauza volumului extrem de ridicat al muzicii.Am ajuns acasa in convalescenta iar cat de cat lucrurile s'au mai normalizat.De vreo doua saptamani am inceput sa ma simt rau, ma doare capul, ma simt in ceata, aiurit.Am incercat sa invat si am reusit cat de cat la istorie si romana, dar simt ca nu mai pot.Frica cea mai mare e faptul ca nu ma pot concentra, parca sunt beat, imi vine sa ma culc.Sufar de asemenea de tulburare obsesiv-compulsiva(cel putin eu asa cred), nu imi pot scoate anumite ganduri din cap..Imi e ciuda ca am invatat atatia ani, stiu ca in conditii normale pot lua peste 9, 50 la Bac si totusi nu am ce face..Am mai scris un subiect acum doi ani..acum m'am gandit ca va trece, dar nu se mai poate asa..Nu am fost niciodata la psiholog si nici nu am urmat un tratament.As vrea sa iau bacul cu minim 9, dar daca ma simt tot asa nu stiu ce o sa fac...Voi ce sfaturi imi dati?
12 comentarii
0
21-06-2013, ora 21:37
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Salut, după cum observ te confrunţi cu "probleme psihice grave". În ce măsură poţi fii sigur de acest lucru? Treci printr-o situaţie dificilă, eşti îngrijorat, iar frica ta de fapt o proiectezi în alte planuri. Nu îndeplineşti criteriile de diagnostic pentru TOC, dar eşti speriat de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă le-ai îndeplini. Concentrează-te pe ceea ce este cu adevărat important pentru tine, rămâi implicat şi observă că de fapt ai rămas la fel de competent. Nu ştii ce se va întâmpla dacă... iar această frază se poate continua în n moduri. Dacă vei învaţa, dacă te vei controla sau, dacă vei claca. Viitorul nu este niciodată sigur, dar devine suficient de predictibil dacă te gândeşti la abilităţile pe care le ai pentru a-i face faţă. Ai încredere.
Dacă eşti îngrijorat, te pot ajuta cu terapie online, pentru reducerea anxietăţii de performanţă.
Numai bine!
0
21-06-2013, ora 23:14
casyo
Nu este medic/terapeut
casyo
Multumesc frumos...Incerc sa invat in fiecare zi cate o lectie, si sper sa iau o nota mare la bac..Problemele au cauze mai complexe.De exemplu, de mic am avut o frica groaznica de cu care aveam conflicte, si nu am avut putine..Si problemele din familie au contribuit in mare parte la acest lucru.La fel si cele financiare..Chiar daca sunt o fire activa si energica nu am avut mai deloc prieteni..Asta e...Sunt obisnuit cu lucrurile rele...
0
22-06-2013, ora 00:02
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Salut, se pare ca problemele nu sunt chiar atat de grave, si ca este vorba mai mult de o anxietate. Pe de-o parte e normal sa te simti asa, avand in vedere ca si scoala si parintii fac din BAC o "mare incercare", cand de fapt este doar inca un examen. Daca te raportezi la bac ca la ceva foarte important, pe care trebuie neaparat sa-l iei cu cea mai mare nota, atunci acest lucru iti poate dauna, catastrofarea si gandirea de tip trebuie absolutist contribuie din plin la anxietate. Daca te gandesti ca e doar un examen, ca nu e o catastrofa daca nu-l iei, ca poti face totul ca sa-l iei cu nota care iti doresti, peste noua, dar daca nu se intampla asa nu inseamna ca tu ca persoana nu esti valoros. Sunt lucruri in viata mai importante decat un examen, asta o sa inveti pe parcurs, depinde asadar ce inseamna pentru tine bacul, incearca sa te relaxezi si sa te detasezi putin de situatie.
0
22-06-2013, ora 21:04
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
Buna seara,
- poate dormi f putin:dormi macar 6-7 ore/noapte?
- stai fffff mult pe net?
DACA nu gresesc ai mai scris si pt ca ti-ai revenit,
am incredere ca O VEI face si de data asta.
iti doresc bafta la bac,
si-ti doresc sa-ti fie BINE si asa va fi.!!
promite-ne ca vei da vesti de BINE si dupa bac.
o seara buna,
0
22-06-2013, ora 21:22
casyo
Nu este medic/terapeut
casyo
Dorm destul de mult..noaptea trecuta am dormit de la 1 pana pe la 11 azi-dimineata...Insa ma simt buimac, parca sunt intr'un vis, asa..De obicei cand mi'am revenit(asta acum 3 veri)parca m'am trezit dintr'un vis urat...Promit ca va voi da vesti bune(si stiu ca asa vor fi).In subiect m'am referit mai ales la situatia actuala, si domnii psihologi au interpretat probleme mele ca pe ceva temporar, specific acestei perioade..Daca atunci cand au aparut aceste stari m'as fi dus la psiholog altfel stateau lucrurile, sunt sigur...Insa parintii m'au indreptat catre Biserica, iar situatia s'a agravat cumplit.Aveam perioade de o saptamana in care ma simteam groaznic, apoi timp de doua saptamani ma simteam ok, apoi iar stari cumplite..tot asa...ca intr'un cerc vicios..cam de vreo 4 ori...pana la urma mi'am revenit greu o data cu inceperea scolii.De asta ma tem sa nu se intample si anul acesta la fel...Si colac peste pupaza mai dau si bacul..Colegii nu stiu nimic, si ei ca si profesorii se asteapta sa iau nota mare la bac.Sa nu mai zic ca facultatea e compromisa..daca in ritmul asta merg lucrurile..
0
23-06-2013, ora 21:53
BVeronica
Nu este medic/terapeut
BVeronica
Buna Sam19
daca vei citi intr-o buna zi citi suntem cu probleme intradevar grave ale psihicului ai constientiza caci tu faci o obsesie din asta [adica cu exagerarea invataturii pentru bac ],
e foarte bn ca inveti nui nimic grav in asta dar la tn sa format o obsesie care cu timpul se va agrava si sub alte forme
adica vei face mereu o tragedie din diverse intimplari sau obstacole de care te vei lovi
eu iti propun sa lasi lucrurile sa mearga normal caci se vede clar din spusele tale ca inveti
asa ca las-o mai usor si fa si altceva care sa te faca fericit
gindestete ca sunt multi cu probleme chiar grave si chiar sufera
tu sti, ca poate ai un viitor bun, asa ca nu merita sa te stresezi pentru problema asta cu bacul din moment ce inveti destul de bn
eu iti doresc multa sanatate si succes la bac
0
23-06-2013, ora 22:05
casyo
Nu este medic/terapeut
casyo
Da, din pacate imi dau seama...Multumesc si tie..Sper sa fie asa cum zici tu!
0
25-06-2013, ora 12:15
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Care este diagnosticul tau?
0
25-06-2013, ora 15:43
casyo
Nu este medic/terapeut
casyo
Cum adica care e diagnosticul meu?Eu nu stiu, doar nu sunt medic psiholog sau ma rog, psihiatru...De vreo 3-4 zile ma simt in ceata, parca ceva imi apasa pe creier..azi la competente lingvistice am reusit sa rezov cat de cat cerintele..Eu cred ca e si ceva ereditar..si mama a avut si inca mai are probleme de acest gen;ea a fost diagnosticata cu schizofrenie.De multe ori, mi se par ciudate unele lucruri, si ma obsedeaza, si vorbesc de lucruri banale...Nu stiu..acum sper sa iau bacul cu o nota decenta, si apoi, primul lucru pe care il fac e sa ma duc la un psiholog.Inainte ma gandeam la o facultate, acum sper doar sa treaca bacul si sa ma simt mai bine.
0
26-06-2013, ora 07:06
Psiholog Cristian Andrei Nica
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Cristian Andrei Nica
Ascultă, momentan nu ai probleme psihice grave. Treci printr-o etapă solicitantă. Renunţă la dacă, poate, parcă, time flies. Cu cât te vei preocupa mai mult despre sănătatea mentală cu atât vei deveni de fapt mai îngrijorat. Observă progresul, potenţialul tău şi burură-te din când în când de o pauză pentru relaxare. După examene mai povestim. Performanţa cere implicare şi ATÂT.
Mult succes la bac!
0
26-06-2013, ora 11:49
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Dupa ce am citit mai cu atentie, am vazut ca ai scris ca mai demult ai avut ceva probleme peste care ai trecut cu greu, si am crezut ca ti s-a pus un diagnostic. In ce au constat problemele respective?
0
08-07-2013, ora 14:42
casyo
Nu este medic/terapeut
casyo
Salve...Asa cum am promis..m'am reintors.La Bac a fost destul de bine, zic eu...Am luat 9, 38- ( 8, 95-Romana;9, 20 la istorie;10-geografie)M'am simtit mult mai bine..chiar daca la istorie am depus contestatie..Acum o sa vad ce voi face pe viitor.Pe aceasta cale tin sa multumesc din suflet tuturor celor care m'au sprijinit si care m'au ajutat, in special pe domnul psiholog ale caror sfaturi le'am urmat cu strictete si care m'au ajutat nespus..Va doresc toate cele bune!!!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul fobiilor cu o metodă bazată pe inteligența artificială
  • Frica de păianjeni, diminuată cu ajutorul realității augmentate
  • Terapia prin expunere adresate unei fobii poate avea efect și asupra unei fobii din altă sferă
  •