pseudoartroza scafoid carpian

18-05-2013
vlahuster
Nu este medic/terapeut
vlahuster
Buna seara!
dupa o fractura de scafoid la mana stanga operata cu osteosinteza cu surub Herbert am ramas cu sechele la articulatia radiocarpiana, iar dupa scoaterea materialului de osteosinteza am ramas cu pseudoartroza. Ce tip de tratament chirurgical mai pot face pt refacerea mobilitatii ?
5 comentarii
0
19-05-2013, ora 17:54
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
fractura scaphoidului are un prognostic destul de negativ. cu tratament conzervativ sansa de vindecare este de 40 % (16 saptamani de ghips Bennette). cu metoda operativa cu surub Herbert (sau alternativele lui) sansa de vindecare este peste 90%.
ma mira faptul ca surubul Herbert a sot scos, in mod normal nu se scoate niciodata, scoaterea lui este extrem de dificila pentru ca cele doua capete au inaltimea filetului diferita. cand se introduce surubul diferenta intre filete produce o compresie intre fragmente, cand se scoate (daca se scoate) acelas mehanism produce distractie si tensiune in os.
pseudoarthroza nu are voie sa persiste, cu timpul va distruge in totalitate incheietura mainii.
tratamentul consta intr-o operatie deschisa, dupa Matti-Russe. in prima faza trebuie curatata pseudoarthroza, apoi trebuie luata un bloc spongioso-cortical din creasta iliaca (eventual un bloc osos sintetic de tricacium-fosfat de ex. ChronOS), acesta trabuie introdusa in locul pseudoartrozei (aici vine si cel mai important moment - trebuie reconstruita lungimea scaphoidului, pentru ca din cauza pseudoartrozei si a frezari acestuia deobicei este scurtata). mai apoi scaphoidul cu blocul osos introdus trebuie stabilizat cu un surub Herbert sau o placa speciala de scaphoid.
operatia este una destul de pretentioasa, trebuie cautat un medic care se pricepe foarte bine la chirurgia mainii, si are experienta foarte mare in operatiile scaphoidului
0
19-05-2013, ora 18:28
vlahuster
Nu este medic/terapeut
vlahuster
multumesc pt. raspuns, de la prima interventie surubul a fost pus aiurea si nu sa facut reducerea corect, in tara cunoasteti vreun doctor bun in chirurgia mainii ? http://img703.imageshack.us/img703/2027/inaintedescoatereasurub.jpg http://img543.imageshack.us/img543/8326/2saptamanidupascoaterea.jpg
0
19-05-2013, ora 18:43
vlahuster
Nu este medic/terapeut
vlahuster
reducere gresita http://img402.imageshack.us/img402/762/3lunidupaoperatieaprili.jpg
0
19-05-2013, ora 19:12
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
intradevar a stat cam aiurea :) si mai mult a fost cam lung si a atins si lunatum-ul.
din pacate in tara nu pot sa va zic pe nimeni, eu fiind plecat de mult din tara, insa cautati cu inceredere colegii din romania de pe forum care va vor ajuta cu siguranta. succes
0
24-08-2015, ora 22:37
Dr. Mitrulescu Cristian
Ortopedie si traumatologie, Timisoara
Dr. Mitrulescu Cristian
Din pacate nu mai pot sa vad radiografiile si oricum, avand in vedere cat timp a trecut, este nevoie de un set nou de radiografii.

Tot timpul se poate insa face ceva pentru ameliorare.

Cu stima, Mitrulescu Catalin
medic specialist ortoped
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: