purtator stafilococ

22-04-2015
radu2282
Nu este medic/terapeut
radu2282
Buna seara!

Am avut numeroase probleme cutanate cauzate de stafilococ auriu meticilino rezistent. Nu am mai avut infectii de ceva timp, dar as vrea sa stiu daca pot face vreo analiza pentru a sti daca mai sunt purtator. Exudatul nazal a iesit negativ de 2 ori.

Multumesc!
9 comentarii
0
27-04-2015, ora 19:45
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
Nu puteti face "o" analiza. Se mai poate face cultura de la nivelul faringelui, perineului sau din orice alta zona de pe piele doriti. Dar cate rezultate negative va vor satisface? Mai ales ca puteti sa-l contractati din nou in orice moment. Starea de purtator se trateaza doar daca va cauzeaza dumneavoastra sau membrilor familiei probleme.
0
27-04-2015, ora 22:44
radu2282
Nu este medic/terapeut
radu2282
Coincidenta face ca recent mi-a recidivat o hidrosadenita. De cand am acest stafilococ, am avut multe astfel de probleme, de data asta dupa o pauza indelungata. Inainte nu am avut astfel de afectiuni, se pare ca la mine imi creeaza probleme periodic, cu pauze mai mici sau mai mari. Eu l-am luat de la cineva si as fi vrut doar sa stiu daca sunt purtator si daca il pot transmite mai departe. Ultima recidiva mi-a confirmat ca inca este in corp.

Se poate face cultura de pe piele si daca nu am o eruptie in acel moment? Multumesc!
1
28-04-2015, ora 07:39
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
Nu se cunoaste exact rolul bacteriilor in hidradenita, ele sunt mai degraba un cofactor cam ca in acnee si antibioticele pe care le recomandam nu sunt neaparat in functie de antibiograma, deoarece urmarim sa reducem toata populatia bacterian, inclusiv pe cele care doar colonizeaza pielea. Daca aveti kilograme in plus, ele trebuie date jos, daca fumati, ar fi bine sa renuntati. Pentru alte tratamente este bine sa fiti vazut de un dermatolog, deoarece conduita terapeutica depinde mult de severitatea hidradenitei.

Cultura pentru Staf aureu se poate face de oriunde de pe piele. Pentru eradicarea lui, daca se considera necesar, puteti apela la baile cu inalbitor diluat produse gen ACE (hipoclorit de sodiu in concentratie cam 6%) in felul urmator: umpleti cada pe jumatate cu apa calduta, adaugati un sfert de cana de inlbitor de uz casnic - verificati sa contina cat mai putine parfumuri sau deloc. Se agita bine pentru diluare - veti avea o solutie ceva mai concentrata decat apa de piscina. Stati in cada 5-10 minute, apoi va clatiti cu apa de la dus. Nu faceti aceste bai daca aveti rani deschise, deoarece veti avea senzatii de arsura si pot fi iritante. Ele oricum usuca pielea si puteti avea nevoie sa va dati cu o crema emolienta imediat dupa. Nu va bagati capul in apa si aveti grija sa nu ajunga in ochi. Puteti face aceste bai de 2-3 ori pe saptamana.

Dar cel mai bine apelati la un dermatolog.
0
28-04-2015, ora 19:40
radu2282
Nu este medic/terapeut
radu2282
Am fost la multi dermatologi, am facut mai multe tratamente cu antibiotic, inclusiv autovaccin. Mereu am crezut ca am scapat, dar chiar si dupa mult timp, mereu au revenit probleme (desi mai reduse ca intensitate), un furuncul sau o hidrosadenita.
Mentionez ca persoana de la care am luat aceasta bacterie a scapat cu acelasi autovaccin incercat si de mine.

Am o greutate normala, nu fumez, mananc sanatos. Am analizele bune. Nu inteleg de unde aceasta slabiciune fata de bacterie. Am vrut anterior sa incerc si solutia mentionata de dvs, dar mi-a fost teama sa nu distrug si bacteriile pozitive de pe piele, astfel incat sa fiu si mai vulnerabil. Am facut o noua programare la dermatolog, dar presimt ca imi va spune, ca de obicei, ca este o bacterie pe care o au multi si ca se trateaza doar daca am ceva acut, pe moment. As fi vrut, in primul rand, sa nu stau cu grija ca pot fi contagios pentru alte persoane, in cazul unei eruptii, sa nu fiu stresat de orice cos aparut pe piele.

Probabil voi recurge la solutia cu baia cu clor, mentionata de dvs. Problema este ca nu prea stiu cat timp sa fac acest lucru de 2-3 ori pe saptamana, din acest motiv vroiam sa stiu de cultura de pe piele, ca sa pot stii, dupa diverse tratamente, daca mai sunt sau nu purtator.

Multumesc pentru raspunsuri!
0
29-04-2015, ora 06:58
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
Din nefericire afectiunea dumneavoastra este una cronica, careia nu ii cunoastem exact cauza si mecanismele si care afecteaza mult calitatea vietii. Pot doar sa-mi imaginez gradul de exasperare pe care vi-l produce. Dar este foarte posibil sa constatati ca eradicarea stafilococului mrsa nu va produce ameliorarea pe care scontati. Asta deoarece mai probabil nu el este direct patogen, ci numeroase specii bacteriene, in special stafilococii coagulazo-negativi comensali, sunt implicate si nu direct ci datorita unui raspuns imun aberant la prezenta lor. S-a demonstrat de exemplu ca organismul nostru sintetizeaza ca raspuns la prezenta bacteriilor asa numitele peptide antimicrobiene, care intuitiv ar trebui sa fie de ajutor, dar unele dintre ele sunt proinflamatorii si declanseaza o cascada de efecte nedorite. Ei bine anumite antibiotice actioneaza pe aceste peptide antimicrobiene si scad inflamatia, acesta fiind unul mecanismele de actiune, nu strict pentru distrugerea tuturor bacteriilor (lucru de altfel imposibil - urmarim doar reducerea incarcaturii bacteriene). Mecanismul acesta apare in acnee, rozacee, dermatita atopica si probabil si in hidradenita.
Ati spus ca ultimele doua secretii nazale au fost negative, ceea ce inseamna ca probabil nu mai sunteti purtator de mrsa oricum, cel putin in prezent. As spune deci sa nu mai dati atata importanta acestui unic stafilococ, nu va mai ganditi atata la el, pentru ca nu are nici o finalitate in afara de nevroza.
0
29-04-2015, ora 19:50
radu2282
Nu este medic/terapeut
radu2282
Ce ma intriga este faptul ca nu stiam ce este aceea hidrosadenita pana sa iau acest stafilococ de la acea persoana. Timp de 30 de ani, nu am avut niciun furuncul, nimic. Imediat ce am intrat in contact cu aceasta bacterie am inceput sa am multe neplaceri de acest fel. Primul exudat nazal a iesit negativ si in timpul unei eruptii cutanate, din care am facut cultura cu rezultat pozitiv pe stafilococ.

Oarecum m-am impacat cu ideea ca este posibil sa sufar toata viata chiar, dar cultura pe piele as fi vrut sa o fac pentru a stii daca am potential contagios pentru alte persoane, daca mai sunt predispus la furuncule (pt ca asa am luat eu microbul), as vrea sa duc o viata normala pe cat posibil, fara acest stres suplimentar.

Candva, sper sa existe un leac pentru aceasta afectiune care nu te lasa sa traiesti. Ultimele imflamatii au fost tot mai rare si mai slabe, le-am rezolvat prin comprese cu cloramina si gheata. Poate intr-o zi voi scapa, am auzit cazul unei persoane careia nu i-a mai facut probleme dupa 9 ani.

Multumesc mult pentru ajutor si raspunsul detaliat!
0
04-05-2015, ora 21:05
radu2282
Nu este medic/terapeut
radu2282
Intre timp am facut iar hidrosadenita la axila cealalalta. Acum cateva zile am fost iar la un dermatolog, mi-a zis ca nu am ce face si mi-a recomandat sa ma dau cu Dermobacter la axile timp de o luna. Acum imflamatia mi-a aparut chiar in timp ce ma dau cu aceasta solutie de cateva zile. Nu mai rezist, e a doua hidrosadenita in 2 saptamani. Iar stau cu gheata si comprese cu cloramina.

I-am sugerat sa fac un tratament mai lung cu antibiotic, dar nu a vrut sa auda. As incerca un tratament de durata, chiar 10 saptamani. Pana sa iau acest stafilococ nu am avut niciodata probleme de asa natura si sunt sigur ca bacteria este responsabila.

Imi recomandati sa merg la un medic specialist in boli infectioase? Ce antiimflamator este mai util in faza incipienta? Pana acum am luat doar ibuprofen.

Bacteria poate fi in sange? La axila nu am folosit recent deodorante si nici nu m-am epilat, doar solutia respectiva antibacteriana. Nu avea cum sa imflameze glanda decat din interior.
0
04-05-2015, ora 22:25
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
V-am trimis mesaj privat
0
20-06-2023, ora 05:56
MarkoM
Nu este medic/terapeut
MarkoM
As dorii sa știu ce fel de înălbitor sa folosesc mai exact pentru Băile de genu! Va rog, am tot cautat acel tip ce omoară 99.9% din bacterii da nu găsesc absolut nicăieri, în America mai toată lumea din ala foloseste da la noi nu este! Ați putea să îmi recomandați de care sa folosesc mai exact va rog. Mulțumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizarea irațională a antibioticelor și răspândirea Stafilococului auriu meticilinorezistent
  • Celulele imune pot proteja împotriva infecției cu stafilococ
  • Escherichia coli și Staphylococcus aureus, distruse în lumină de intensitate scăzută
  • De ce vaccinurile antistafilococice nu funcționează la oameni?
  • O combinație de probiotice ar putea preveni sindromul șocului toxic
  • Peptidele din susan au dovedit că pot combate E. coli și S. aureus
  •