Rana pe col

04-07-2014
AliB
Nu este medic/terapeut
AliB
Buna ziua. As aprecia foarte mult sfatul cuiva care a trecut prin urmatoarea situatie:
In urma unei infectii urinare si a unei anexite, medicul mi-a descoperit urmatoarele:
Rezultat urocultura 1: Ecoli
Rezultat urocultura 2 - Negativ (dupa tratament)
Tratament: Nolicin, Vimovo, No Spa - 2 saptamani si Poligynax - 6 zile

Rezultat eco transvaginala: Uter: RFV; 70mm/ 52 mm/ 32mm; Cavitate uterina; omogena virtuala; Endometru: grosime 9mm, aspect trilaminar; Col uterin: dimens 42mm, forma conica; canal cervical inchis; Ovar dr. 39mm, prezinta o formatiune anecogena si nedelimitata cu diam. de 26mm; Ovar dr. 33mm; aspect microchistic, formatiuni de max. 8mm; Trompe dilatate; Fund de sac Douglas: Liber
Tratament: Marvelon 21

Rezultat PAP: Celule epiteliale malpighiene superficiale si intermediare cu discrete anomalii nucleare; Celule scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata (ASCUS). Secretie: Frotiul comporta celule superficiale si intermediare frecvente, polimorfonucleare rare, flora microbiana (Bacili gram +). Candida, trichomonas absente. Recomandari: Test HPV, Colposcopie.
Medicul m-a trimis sa fac colposcopie, cu urmatorul rezultat: FP: JSC vizibila in totalitate; ZT gr I; Ectopie periorificiala +; AA: zona cato-alba sugestiva pt un papilom plan pe BP la ora 5; TL: negative pe zona mai sus mentionata. Recomandari: ERAD al zonei lezionale
Medicul ginecolog a spus ca nu este vorba de HPV, dar ca trebuie sa fac ERAD. Pana la interventie, mi-a recomandat ovule Klion.
Va rog sa ma sfatuiti, nu inteleg rezultatele si de ce trebuie sa fac ERAD si nu pot face tratament? Mi-e teama de alte complicatii, sa nu se extinda sau sa nu mai pot face copii. Mentionez ca am 33 de ani, nu am copii si am facut un avort in urma cu 12 ani.
In asteptarea unui raspuns/ sfat,
Va multumesc
3 comentarii
0
04-07-2014, ora 19:24
Dr. Diana Enachescu
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Diana Enachescu
Ranile pe col inseamna ca celulele respective au suferit modificari si exista riscul sa se transforme in cancer ( de col uterin). Din acest motiv se recomanda indepartarea lor prin ERAD ( electrorezectie cu ansa diatermica) pentru a indeparta tesutul care este bolnav.

Dupa ERAD, in cazul unei sarcini exista riscul de 10% sa apara o nastere premature, o alta problema este incompetenta cervicala (inseamna ca cervixul (colul uterin) nu reuseste sa stea inchis in timpul sarcinii - se recomanda coasere - cerclajul) si mai pot aparea stenoze cervicale poate cauza dificultate la dilatarea colului in timpul nasterii ( poate fi cazul de cezariana).

In concluzie dupa ERAD, se poate sa ramaneti insarcinata si totul sa decurga absolut normal sau in cazul in care apar complicatii toate acestea au rezolvare.

Important este sa preveniti in momentul de fata transformarea tesutului respectiv in ceva mai grav ( cancer).
0
05-07-2014, ora 11:25
AliB
Nu este medic/terapeut
AliB
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, d-na dr. Enachescu. Daca am inteles corect, aceasta rana nu inseamna ca am HPV (este important sa stiu si pentru sotul meu), nu se poate trata, este necesara extirparea ei si in urma interventiei pot ramane insarcinata cu riscul unei sarcini premature sau a unui cerclaj. Mai pot exista alte complicatii tinand cont si de chisturile descoperite? Va multumesc.
0
26-12-2021, ora 19:14
Corina 222
Nu este medic/terapeut
Corina 222
Buna seara! In urma unor analize am descoperit ca am o dispazie de col uterin neidentificată, papanicolau LSIL, HPV cu tulpina 51 si o Colposcopie domnul doctor a recomandat de urgență ERAD, mâine voi avea această intervenție cu anestezia locala, imi este tare frica de rezultatul biopsiei. Un sfat de la persoana care au trecut prin aceași situație.Multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: