refuzul de a mai merge la scoala

06-01-2011
demetra
Nu este medic/terapeut
demetra
Buna ziua. Fiul meu m-a anuntat ca nu mai vrea sa mearga la scoala. Este clasa a XI-a. Am mai avut discutii pe aceasta tema, spune ca lumea in care traim este corupta, nu vede niciun viitor bun, chiar daca ai anumite studii nu vei reusi in viata daca nu ai relatii, in lumea aceasta nu este recunoscuta valoarea omului.Profesorii mi-au spus sa tarziu si-au dat seama despre cate cunostinte are deoarece nu comunica.Cand i-am spus mi-a motivat ca nu ii pasa de parerea celor din jur. Este pesimist, nu prea are prieteni, justificand ca cei de varsta lui sunt superficiali. Noi, ca parinti, am purtat discutii cu el, am incercat sa-l motivam dar, se pare ca, degeaba. Am vorbit cu un psiholog, m-a sfatuit sa nu il mai stresez cu scoala, dar acum se pare ca are de gand sa renunte. Refuza sa mearga la psiholog, considerand ca e inutil. Nu stiu cum sa mai procedez.Va multumesc.
7 comentarii
0
07-01-2011, ora 09:41
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna dimineata! Sa-i spuneti ca are nevoie de diploma de Bacalaureat, dupa aceea poate face ce vrea.Are si el dreptate, nimeni nu-ti da nimic gratis, primesti suturi in fund, dar asta nu inseamna sa renunti. Nici pe mine nu m-a bagat nimeni in seama, dar nu ma intereseaza. Daca societatea asta este o jungla si trebuie sa supravietuim, ok, sa supravietuim, si de ce nu cu succes? Si apoi eu m-am nascut la tara. Pentru mine a fost greu sa realizez ca nu te poti baza uneori decat pe tine, ca oamenii sunt schimbatori, ca nu ma lasa sa fac tot ceea ce eu pot face, dar am gasit si oameni buni si prieteni. Exista. Si apoi sa nu uitam ca Dumnezeu are grija de noi. Si cand era mai rau, am primit ajutor. Si apoi rautate pe lumea asta a fost mereu( Sa-i faceti rost de o carte cu Psalmi. " Stricatu-s-au oamenii si urati s-au facut intru indeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunatate, nu este pana la unul.", Psalm13, al lui David). Poate ca il poate ajuta si un preot cu har, daca stiti unul. Pentru ca depresia nu este buna, nu trebuie neglijata, baiatul trebuie sa primeasca ajutor, inclusiv medical. Numai bine
0
07-01-2011, ora 17:01
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Parerea mea este ca aveti nevoie de consiliere comportamentala ambele parti, si baiatul, dar si voi, parintii lui. Dar daca el refuza ajutor calificat, trebuie ca parintii sa lase orice alta problema in plan secundar si sa faca singuri pe psihologii, sa gaseasca singuri solutii si sa incerce tot ce se poate pentru a scoate copilul din aceasta stare inhibitorie, anxioasa, periculoasa pentru viitorul sau.11 ani de scoala nu sunt de aruncat la gunoi. Uite ce propun eu.O discutie a parintilor cu diriginta si, impreuna cu aceasta, cu intreaga clasa, intr-o zi cand el nu este la scoala. toti colegii sa se mobilizeze si sa-l "traga " spre colectiv, sa se implice toti pentru a-l salva.eu cred ca toti vor colabora bucurosi. Un alt colac de salvare poate veni din partea unei fete.in anii de liceu ce prietena mai apropiata a avut el ? Cu cine parca era alt om ? Cu cine era fericit, si deabea astepta o intalnire ? De cine povestea cu ochii stralucind ? Chiar daca acum acea persoana are pe altcineva trebuie luata legatura cu ea si rugati-o sa va ajute.stiu, va fi dezamagit in final, s-a practicat o terapie, dar va reusi sa termine scoala, ceea ce e o mare reusita. Poate ca o influenta mult mai puternica asupra lui o are vreun bunic/bunica.de foarte multe ori intelepciunea acestora ajuta mult.chemati, sub un motiv oarecare, altul decat cel adevarat, acest membru din familie la voi acasa , sa stea macar pana-n vara cu voi.Gandeste-te putin si ai sa realizezi ca ceea ce te invat eu sunt solutii bune, care au sansa sa-ti ajute baiatul, aplica-le cu curaj si insista caci e vorba de copilul tau, daca-l scapi nu stiu ce viitor va avea. Daca pana in vara nu reusesti sa-l aduci pe calea cea buna, transfera-i cursurile de zi la seral sau la fara frecventa, pentru ca totusi sa termine un liceu, caci e pacat. Succes !
0
07-01-2011, ora 17:24
demetra
Nu este medic/terapeut
demetra
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Aceasta problema a debutat la inceputul clasei a XI-a, pana atunci vorbeam foarte mult, si acum vorbim dar cand aduc vorba despre scoala devine refractar.Totul e bine, vorbeste, glumeste pana aduc vorba despre scoala. Spune ca s-a saturat si nu mai vrea sa continue.Va rog sa ma intelegeti ca am citit tot ce am gasit vis a vis de psihologia adolescentilor, in incercarea de a-l intelege si de a-i fi aproape. Intotdeauna am incercat sa-i fim prieteni, sa stim cat mai multe despre el, in casa fiind o atmosfera foarte deschisa, lucru apreciat si de el.Citeste foarte mult, inclusiv pe net(certitudinea mea fiind ca de aici i-au pornit ideile la care faceam referire mai sus). Asa cum spuneam am vorbit cu un psiholog, el refuza sa mearga, mi s-a spus ca e o criza de personalitate, dar asa cum spuneau d-nele doctor mai sus, imi doresc sa termine scoala, cu atat mai mult cu cat profesorii lui au spus ca are un mare potential, iar colegii chiar il apreciaza. Inca o data, va multumesc pentru raspunsuri.
0
08-01-2011, ora 12:36
Psiholog Nicolae Nedea
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Nicolae Nedea
Buna ziua,
va propun sa mergeti dvs la un psihoterapeut pentru cateva sedinte in care sa discutati cum sa faceti sa il puteti aduce la cateva sedinte.
Se pare ca dvs doriti sa continue scoala, si el nu este interesat, in conditiile acestea ce are el de gand sa faca?Poate ca are un plan, care este acela?
Mult succes!
0
26-01-2017, ora 12:58
lumi65
Nu este medic/terapeut
lumi65
Buna ziua. Citesc acum, la distanta de cativa ani, subiectul cu marea drama prin care ati trecut. Disperarea mea are aceleasi cauze, si anume refuzul fiului meu, care este in clasa a XIIa, de a merge la scoala. Spune ca ii este groaza, ca nu ramane cu nimic in urma orelor din clasa, si nu vede utilitatea scolii. De fapt, a fost foarte rar pana acum, atat cat sa dea tezele si sa ia niste note, dar deja a lipsit enorm. As dori, daca puteti sa-mi spuneti, cum ati rezolvat dumneavoastra aceasta problema, poate reusesc sa ma inspir, caci am epuizat toate metodele de a il convinge sa isi asume responsabilitatea.
0
23-02-2017, ora 11:11
NeliF
Nu este medic/terapeut
NeliF
Buna ziua. Din pacate disperarea m-a ajutat sa gasesc acest forum. Am o fetita de aproape 18 ani. Trecem printr-o problema asemanatoare. Ne chinuim din clasa a 10-a sa continuam scoala, am ajuns cu greu in clasa a 11-a. Nu are probleme cu notele, fara ca sa faca nici un pic de efort are medii bune si foarte bune. Este retrasa (nu timida). Am fost si la psiholog o vreme. Eu si sotul meu nu mai avem nici un pic de influenta (situatia a stat cu totul altfel pana pe la 13, 14 ani). Este un copil foarte talentat, ii placea desenul (nu stiu daca o mai atrage), matematica pentru ea era o distractie, sportul la fel... E preocupata doar de aspectul fizic. Alimentatia e dezastruoasa. Trece dintr-o stare de depresie in alta. Nu stiu ce sa fac. As vrea sa o pot convinge sa mearga la psiholog si nu mai stiu cum.
0
03-03-2017, ora 13:22
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
E o idee buna sa te gandesti la psihoterapie Neli...insa nu doar pentru a o trimite pe fata ta acolo si a te astepta ca in urma sesiunilor sa fie 'vindecata'.

Nu rareori se intampla ca un parinte sa vina sa aduca la cabinet un 'adolescent rebel' si sa se astepte ca psihoterapeutul 'sa-l repare'. Lucrurile nu functioneaza asa.

In astfel de situatii, o psihoterapie eficace abordeaza relatia adolescentului cu cei din jurul sau. Ca atare, include si parintii, in majoritatea sesiunilor. Asta poate fi de folos si pentru a o convinge sa vina la terapie: poti sa-i spui ca iti doresti mult sa imbunatatesti relatia dintre voi si de aceea ai fi bucuroasa sa apelati impreuna la sprijinul unui psihoterapeut.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Creșterea nivelului de testosteron îi face pe adolescenți să fie nerăbdători
  • Trăirile pozitive din adolescență pot influența sănătatea și starea de bine la maturitate
  •