regim diabet zaharat de tip II insulino dependent si dializa
Tatal meu are diabet zaharat de tip II insulino- dependent, este si sub hemodializa are si cardiopatie ischemica.
Rugamintea mea, daca poate cineva sa-mi dea un regim alimentar, cat mai detaliat., corespunzator situatiei in care se afla pentru ca mi s-au dat ceva liste, dar sincera nu stiu cum sa combin alimentele pentru a nu-i face mai rau. Va multumesc.
Rugamintea mea, daca poate cineva sa-mi dea un regim alimentar, cat mai detaliat., corespunzator situatiei in care se afla pentru ca mi s-au dat ceva liste, dar sincera nu stiu cum sa combin alimentele pentru a nu-i face mai rau. Va multumesc.
1 comentarii
Ca sa poti combina cele doua regimuri in primul rand trebuie sa cunosti alimentele cu continut mai mare de potasiu si fosfor (asta pentru dializa) iar pe urma sa cunosti cantitatea de glucide-carbohidrati a alimentelor pentru regimul de diabet. Compari listele si elimini pe cat posibil sau reduci alimentele care ridica probleme.
In primul rand respecti regimul de diabet (o glicemie mare duce la consum mai mare de lichide, care poate duce la dezechlibre in hemodializa) din care scoti (reduci) alimentele nepermise in dializa.
Nu este imposibil daca ti cont ca in general in majoritatea regimurilor se manaca de preferinta fiert, daca la reg. de dializa legumele se tin in apa 12 ore inainte de fierbere(ca sa iasa din potasiu) in cel de diabet legumele se fierb separat si apoi se adauga in mancare(ca sa iasa din glucide), deci le faci pe amandoua.
La fructe nu e asa greu ca nici in diabet nu manaca orice fructe iar in dializa cantitatea este oricum minima si multe dintre fructele cu zaharuri multe, au mult si potasiu.
Despre regimul de dializa e bine sa sti: tot ce e prajit are mai mult potasiu decat are fiert, in orice aliment este apa, 80% din mar este apa, la fel si la alte multe alimente. La cantitatea de apa pe care o contin alimentele trebuie sa ai mare atentie, in sensul ca si aceasta cantitate trebuie calculata ca apa, nu doar lichidele.
Sa auzim numai de bine..
In primul rand respecti regimul de diabet (o glicemie mare duce la consum mai mare de lichide, care poate duce la dezechlibre in hemodializa) din care scoti (reduci) alimentele nepermise in dializa.
Nu este imposibil daca ti cont ca in general in majoritatea regimurilor se manaca de preferinta fiert, daca la reg. de dializa legumele se tin in apa 12 ore inainte de fierbere(ca sa iasa din potasiu) in cel de diabet legumele se fierb separat si apoi se adauga in mancare(ca sa iasa din glucide), deci le faci pe amandoua.
La fructe nu e asa greu ca nici in diabet nu manaca orice fructe iar in dializa cantitatea este oricum minima si multe dintre fructele cu zaharuri multe, au mult si potasiu.
Despre regimul de dializa e bine sa sti: tot ce e prajit are mai mult potasiu decat are fiert, in orice aliment este apa, 80% din mar este apa, la fel si la alte multe alimente. La cantitatea de apa pe care o contin alimentele trebuie sa ai mare atentie, in sensul ca si aceasta cantitate trebuie calculata ca apa, nu doar lichidele.
Sa auzim numai de bine..
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 0Scadere zinc și potasiu
- 1Sunt bune cărțile de Jason Fung pentru diabet și obezitate?
- 1Am făcut un curs de nutriție prin corespondenta.
- 1Daca am prediabet.Ce e de făcut?
- 1Ciupercile pleurotus
- 1Ce regim îmi trebuie pentru a ameliora refluxul acid?
- 5Obezitate, cardiaca
- 2Reactii dupa regim colon iritabil
- 1Alergia la proteine din lapte de vaca
- 1Fasting 48 ore