Regim post colecistectomie laparoscopica

04-10-2016
KlauJessy
Nu este medic/terapeut
KlauJessy
Buna ziua. Am 7 zile de cand sunt operata si am o gramada de nedumeriri cu ce pot manca si ce nu? Pot condimenta mancarea in loc de sare cu vegeta (de genul Fuchs, Secretul Gustului), painea alba se poate manca prajita, am voie biscuiti simpli, fructe in compot, paste fainoase si orez, lactate pentru ca am inteles ca lactate nu ai voie. Am incercat pure de cartofi sau fierti dar observ ca imi da multe gaze. Asa ca sunt foarte limitata in optiuni. Am primit o lista de la doctor dar este cam neclar expus. Daca cineva mi-ar putea face niste recomandari. Cel mai mult ma preocupa tema cu vegeta caci nu ma pot obisnui numai cu sare. Va multumesc.
4 comentarii
1
04-10-2016, ora 22:38
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Chirurgie generala, Tîrgu-Mures
Dr. Vlad-Olimpiu Butiurca
Timp de 2 saptamani postoperator evitati prajelile de orice fel, fasole, mazare, varza. Paine prajita puteti, condimente de care doriti. Mancarea sa fie fiearta bine pentru a fi usor digerabila.
1
04-10-2016, ora 22:46
Dr. Adrian Platon
Chirurgie generala, Bucuresti
Dr. Adrian Platon
Buna seara.
De asemenea, puteti consuma iaurt, compot, orez.
1
05-10-2016, ora 09:35
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Ideal este sa va creati un orar al meselor pe care sa il respectati cu strictete. Mesele ar trebui sa aiba un volum redus, iar pentru a asigura aportul alimentar puteti creste frecventa meselor (mese mici si dese).

Trebuie evitate alimentele care pot provoca meteorism abdominal: cartofii, varza, leguminoasele uscate (fasolea, mazarea, lintea, pastaile, nautul). Puteti realiza in schimb piureuri sau supe creme din legume, bine fierte sau legume coapte. Fainoase puteti consuma - paste, orez, paine, biscuiti simpli (atentie la continutul acestora in zahar).

Alimentele care contin grasime in exces sau sunt preparate cu multe grasimi (alimente prajite de exemplu, galbenusul in exces, carnea grasa, branzeturile, smantana si alte lactate grase, conservele de peste in ulei, organele, fructele oleaginoase) trebuie evitate. Cel putin pana organismul se adapteaza, iar functia de rezervor pentru bila a colecistului este preluata de caile biliare.

Grasimile si alimentele mai grase trebuie repartizate la fiecare masa. Se prefera grasimile proaspete (ulei, unt), galbenusul este foarte nutritiv, prin urmare se va recomanda incorporarea lui in preparate, insa in cantitati moderate. Se va evita concentrarea acestora in cadrul aceluiasi pranz.

In cazul lactatelor trebuie verificata toleranta. Incercati sa consumati in cantitati rezonabile branza slaba de vaci, branza slaba telemea, iaurt degresat chiar si lapte (degresat) spre final. Pe rand, cate un fel pe parcursul unei zile, iar in cazul in care nu prezentati disconfort abdominal, puteti sa le consumati. Aveti grija la excese insa!

Pentru condimentarea preparatelor este indicat sa folositi ierburile aromate, tocate fin. Asezonarea se poate face cu lamaie, otet balsamic. Se vor evita condimentele iuti sau picante.

Vegeta de regula nu se recomanda in cadrul unei alimentatii sanatoase datorita aportului nejustificat de zahar si crescut de sare (in jumatate de lingurita 2, 5 g vegeta se gasesc circa 1, 9 g sare), respectiv potentiatori de aroma care fac mancarea gustoasa, irezistibila, care determina obisnuinta de a utiliza la orice preparat vegeta, pentru a va bucura de aceeasi experienta. Ar trebui sa li se dea o sansa si aromelor naturale ale alimentelor. Dureaza, este dificil la inceput pana se va dezobisnui organismul de efectele monoglutamatului, insa aduce beneficii pentru sanatate. Ideal este sa reducem consumul de sare la 5 g (1 lingurita) pe zi. Decizia va apartine!

Multa sanatate!
0
29-01-2019, ora 19:33
AlyCorlade
Nu este medic/terapeut
AlyCorlade
Am și eu întrebare despre regimul post colecistectomie laparoscopica. Am făcut operația in aprilie anul trecut și precum mi s-a recomandat am ținut regimul strict, care spunea de asemenea ca nu am voie carne roșie, vita, oaie, porc, etc.. dar acum, după aproape 9 luni, am mai mâncat carne de vita și nu mi-a fost rău, dar voiam sa știu dacă as putea sa mănânc și carne de oaie sau de porc. Dacă mi-ați putea spune m-ar ajuta tare mult!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: