Rezectie apicala molar 46

29-04-2017
Ioana Alfons
Nu este medic/terapeut
Ioana Alfons
In cazul unui molar 46 cu pivot si coronita metalice ce are la baza un granulom se poate face o rezectie apicala sau singura optiune ar fi extractia + un eventual implant? In cel de-al doilea caz, implantul ar putea fi aplicat simultan cu extractia sau trebuie o perioada pentru refacerea tesutului osos? Multumesc :)
10 comentarii
2
30-04-2017, ora 00:47
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Buna ziua! Exista ambele variante. Daca situatia este favorabila, se poate face rezectie la 46 cu sanse bune, dar nu 100% de vindecare. Depinde de multi factori. Alta varianta este extractia. Depinde de protocolul fiecarui medic, regulile de aur indica inserarea implantului la minimum 2 luni dupa extractie. Multa sanatate!
1
02-05-2017, ora 08:04
Dr. Vacaru Marius
Stomatologie, Iasi
Dr. Vacaru Marius
Buna ziua. Din păcate putem avea un răspuns numai după interpretarea unui CBCT. Cu stima dr Vacaru Marius
0
04-05-2017, ora 23:25
Dr Prescornitoiu
Identitate neconfirmată
Dr Prescornitoiu
Buna seara, asa cum a zis si colega mea, se pot efectua ambele proceduri. In cazul in care optati pentru rezectie apicala, tratati doar efectul, dar nu si cauza pentru care a aparut acest granulom. In mod ideal, ar trebui indeparte pivotul si coroana, refacut tratamentul endodontic si apoi refacuta lucrarea.

Banuiesc ca motivul pentru care medicul dvs a ales sa nu procedeze asa, este riscul mare de fractura al radacinii, in cazul in care se indeparteaza pivotul si coroana. Deci alegand acest mijloc de tratament, veti obtine rezultate pe o durata scurta de timp. Cel mai probabil, infectia de la nivelul radacinii odata indepartata va reaparea.

In cazul in care optati pentru extractie, cel mai bine ar fi ca inserarea implantului sa se efectueze dupa disparitia infectiei de la nivelul osului.

Acestea sunt informatiile pe care vi le pot oferi fara a vedea situatia exacta. (radiografie, CT).

O seara buna.
0
08-05-2017, ora 11:14
petrina a
Nu este medic/terapeut
petrina a
Buna ziua.
va rog sa imi spuneti parerea dumneavoastra. trebuie sa fac o rezectie apicala ( dinte coroana ceramo metalica). iau antibiotic de 3 zile urmand azi sa fac interventia. dar a aparut un abces la dintele respectiv. dr zice ca si asa tot face rezectia . sunt putin speriata nu e periculos sa faca rezectia cu un abces la acel dinte.
va rog mult un raspuns

multumesc
0
09-05-2017, ora 09:23
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Dragomir (Parnia) Alina
Buna ziua! Probabil ca a trecut momentul interventiei, totusi va raspuns cu ceva intarziere, ''Abcesul'' acesta, cum il simtiti dumeavoastra, putea fi doar un edem si atunci se putea face interventia. Sunt sigura ca medicul dumneavoastra a luat cea mai buna atitudine terapeutica.
0
09-05-2017, ora 11:10
petrina a
Nu este medic/terapeut
petrina a
multumesc pt raspuns. aseara am facut rezectie apicala la 2 dinti. dna dr zice ca nu am de ce sa ma ingrijorez. ca torul e bine. de ieri de cand a avut loc interventia nu am dureri doar s-a umflatin parte spre barbie nu.f. f mult dar am inteles ca e normal. pana acum nu am avut nevoie de niciun calmant cam in cat timp pot stii daca este bine se poate sa ma umflu mai rau in orele urmatoare ?

multumesc
0
09-05-2017, ora 12:35
Ioana Alfons
Nu este medic/terapeut
Ioana Alfons
Buna ziua si multumesc pentru toate raspunsurile!
Totusi, revin cu un update: granulomul se pare ca a devenit un abces periapical si, asa cum am banuit, molarul nu mai poate fi salvat, fiind necesara o extractie.
Intrebarea mea de acum este: am urmat tratament cu Amoxicilina 1g/2 ori pe zi de 4 zile si totusi nu am sesizat vreo imbunatatire, este ok ca medicul sa faca totusi extractia (care va fi vineri)?
Ma gandesc la riscul raspandirii infectiei in corp si toate problemele asociate acestui lucru...Ar fi in regula sa trec pe alt antibiotic din moment ce amoxicilina nu pare sa fie eficienta? Daca da, ce ati recomanda?

De asemenea, odata scos dintele, granulomul se poate vindeca si resoarbe de unul singur sau este necesar un chiuretaj chirurgical? Medicul nu a pomenit nimic de acest aspect...

Numai bine!
0
14-05-2017, ora 19:27
Dr Prescornitoiu
Identitate neconfirmată
Dr Prescornitoiu
Buna seara, raspuns pentru doamna Ioana Alfons: probabil ca deja interventia a fost facuta, dar va dau un sfat pe viitor, in caz ca mai aveti probleme de genul si nu vedeti nicio ameliorare cu antibioticul prescris de medic, cel mai bine ar fi sa il sunati sa vi-l schimbe. Medicul dvs stie cel mai bine ce antibiotic trebuie sa va dea. Un antiobitic nu se ia asa oricum. Trebuie sa tinem cont daca aveti anumite probleme de sanatate, daca aveti de ex intoleranta la substanta activa din antiobitic, etc. Si aceste aspecte le stie cel mai bine medicul care vi l-a prescris. Sa revenimim la granulom, acesta nu se vindeca de la sine, este necesar sa se efectueze chiuretarea zonei respective, pentru a elimina complet infectia si raspandirea acestei mai departe in os.

O seara buna.
0
14-05-2017, ora 19:35
Dr Prescornitoiu
Identitate neconfirmată
Dr Prescornitoiu
Buna seara, raspuns pentru doamna Petrina a, este normal ca dupa aceasta intereventie de rezectie sa apara anumite reactii inflamatorii cum ar fi edemul postoperator (umflatura in acea zona), care poate dura intre 3-6-7 zile. Acest edem poate fi redus prin aplicarea unei comprese reci pe obraz, in dreptul zonei respective.
Mai poate sa apara si durerea - ce poate fi combatuta prin antiinflamatorii si antialgice obisnuite.
Daca vi s-au pus fire de sutura neresorbabile, trebuie sa mergeti la 7-10 zile sa vi le scoata, dar asta probabil v-a zis si doctorul dvs.

O seara buna.
0
08-06-2017, ora 10:06
petrina a
Nu este medic/terapeut
petrina a
Multumesc pt. raspuns. revin cu o rugaminte cum am scris mai sus operatia a decurs fara probleme ( nu am avut dureri umflatura s-a retras dupa 5-6 zile) dar acum la dintii operati pe gingie mi-a aparut ca un abces foarte mic care initial a fost alb ca dupa 2 zile sa fie doar sange. am obeservat la periaj, nu am avut dureri. dna dr zice ca nu am de ce sa ma ingrijorez ca este probabil din cauza lucrarii care nu mai este fixata si pe care urmeaza sa o inlocuiesc sa fac doar clatire cu apa si sare ??? va rog tare mult un sfat urmeaza sa destul de mult pe lucrarea noua si avand astfel de probleme nu stiu daca mai e indicat. precizez ca a ramas si un firicel de ata nu f mare care nu a reusit sa il scoata cu celelalte fire si a zis ca il scoate la urmatoarea vizita la cabinet cand imi ia amprenta dentara pt lucrare

multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rezecție apicală - ghidul pacientului (ce trebuie să știi)
  •