Rezistenta la hormoni tiroidieni

03-08-2017
florinalixan
Nu este medic/terapeut
florinalixan
Va salut. Am o nelamurire in privinta unui diagnostic ce mi s-a facut acum putin timp.
In primul rand, va rog sa nu luati in considerare erorile mele gramaticale sau expresiile ciudate, deoarece nu locuiesc in Romania.

Am 24 de ani, si ani la rand, la analizele tiroidei mi-a iesit TSH normal, T3 normal, si T4 mare, avand perioade de fluctuatie (cateodata era mai mult, cateodata mai putin).
Doctorul endocrinolog mi-a facut o ecografie la tiroida, o rezonanta magnetica la hipofiza (si intreg cap-creier), si o gammagrafie (nume tehnic in engleza, scintigraphy thyroid, scuzati-ma). Toate cu rezultate normale.

Vazand toate acestea, mi-a spus sa nu-mi fac griji, nu este nimic grav si ca nu o sa ma afecteze in niciun caz. Diagnosticul care mi-a fost pus este "rezistenta hipofizara la actiunea T4 liber". Nu stiu daca m-am exprimat corect, in orice caz va rog sa ma scuzati. Mi-a spus ca nu trebuie sa iau niciun medicament, deoarece marimea hipofizei ar putea sa creasca si atunci as avea o problema serioasa, a insistat ca nu este nicio problema, deoarece rezultatele ce ies la analize sunt "false", nu am hiper/hipotiroidism.

Intrebarea mea este: daca vreodata aceasta glanda se deregleaza, si vreodata o sa am hiper/hipotiroidism, medicii nu or sa le fie greu sa-si dea seama, deoarece rezultatele sunt "false"? Si, dupa aceea, care ar fi tratamentul? Va intreb asta din cauza ca daca as lua vreun medicament pentru acest lucru, hipofiza nu ar putea sa creasca sau sa am probleme serioase?

In ultimul rand, mi-a spus ca acest lucru este ceva genetic, si ca cel mai sigur unul dintre parintii mei il are, si eu la randul meu cand o sa am copii, o sa aiba 50% positilitati ca el la randul lui sa aiba acelasi lucru.

Va multumesc pentru timpul acordat, si inca o data imi cer scuze pentru greselile gramaticale.
3 comentarii
1
07-08-2017, ora 17:57
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Sibiu
Dr. Adrian Barna
Valorile T4 crescute pot apărea și dacă treceți printr-o perioadă de stres mai accentuat... Dacă ar fi rezistnță hipofizară cred că ar reacționa TSH-ul care ar crește... Părerea mea...
0
07-08-2017, ora 21:08
florinalixan
Nu este medic/terapeut
florinalixan
Va multumesc pentru raspuns. Credeti ca ceea ce am (sau mai bine zis, ce mi-a spus doctorul) ar trebui sa-mi fac griji?
1
08-08-2017, ora 12:57
Dr. Adrian Barna
Medicina generala, Sibiu
Dr. Adrian Barna
în primul rând trebuie să te liniștești. Azi nu ai nici o boală și trebuie să fii fericit! Nu are rost să îți faci griji pentru ceva ce POATE se va întâmpla. Un control ecografic și analize de sânge pentru tiroidă o dată la 6 luni ar trebui să fie suficient.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.