Rezultat Rmn: Condropatie patelara grad II-III, leziune grad III MM

13-03-2016
IsaB
Nu este medic/terapeut
IsaB
Buna ziua, am 52 ani, sunt pictor si practic regulat sportul, ca amator: jogging, sala, inot etc. Acum aproximativ 3 luni, am alunecat pe scara si m-am lovit la genunchi. Radiografia arata ca nu este nimic rupt sau fisurat(din punct de vedere al oaselor), motiv pentru care, n-am stat in repaos mai mult de o saptamana. Acum am in continuare probleme la mers, la indoirea si intinderea genunchiului, la rasucirea accidentala a acestuia. RMN-ul, facut cu o saptamana in urma, are urmatoarele specificatii:
-subtierea cartilajului patelar pe fata articulara mediala, pe alocuri interesand ~50%din grosimea acestuia- condropatie de grad II-III;
-usoara subtiere la nivelul cartilajului condilului femural medial, fara discontinuitati vizibile;
-mica discontinuitate de 2, 2mm a suprafetei meniscale inferioara a cornului posterior MM in portiunea externa prin prezenta unui scurt traiect de fisura usor oblic- leziune grad III;
-patela tip Grelsamer I, cu pol inferior rotunjit;
acumulare fluida intraarticulara la nivelul bursei suprapatelare(diametrul Ap de 11 mm)dar si subcapsular posterior;
-plica medio-patelara de tip B conform clasificarii Sakakibara
Intrebarile mele:
1.Pot sa aman interventia (daca e cazul)si ce consecinte ar avea aceasta amanare?
2.Pana la interventie mai pot face sport?Inot, exercitii la aparate, fara tot ceea ce implica genoflexiuni?
3.Ce inseamna recuperarea(fizioterapie)fara sau cu interventia chirurgicala in cazul meu?Dupa interventie, in cat timp ma pot intoarce la lucru?cand pot face sport din nou?
Va multumesc, sper ca v-am dat toate detaliile necesare
3 comentarii
0
13-03-2016, ora 13:40
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va confruntati, evident, cu distrugerea articulatiei genunchiului (gonartroza), cauzata de supra-solicitarea de tip mecanic (efort excesiv).
Prin urmare, cu sau fara interventie chirurgicala, se impune obligatoriu reducerea drastica a solicitarii mecanice a genunchiului (efort fizic).
Raspunsul final privind oportunitatea interventiei il veti afla consultand un specialist in artroscopia genunchiului (interpretarea scrisa a RMN-ului, pe care o citati, nu are nici o valoare practica in absenta imaginilor propriu-zise).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
14-03-2016, ora 19:07
Mihaelairina
Nu este medic/terapeut
Mihaelairina
Buna ziua! Mi-am facut recent un RMN la genunchiul drept..rezultatul fiind urmatorul: fara colectii lichidiene intraarticulare, meniscuri fara modificari semnificative, LIA si LIP si ligamentele colaterale fara anomalii de semnal sau semne de ruptura, tendon cvadriceps si rotulian fara modificari decelabile RM, fara leziuni de cartilaj, fosa poplitee libera si fara modificare de structura osoasa. Dar pe mine ma doar destul de rau genunchiul in partea interioara si simt si o jena cand vreau sa ma sprijim pe el. Mi-ati putea recomanda ceva? Oare fizioterapia m-ar ajuta?
0
14-03-2016, ora 20:40
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
RMN-ul nu inseamna nimic ca interpretare scrisa, relevante sunt insa imaginile propriu-zise.
Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles esentialul: varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, antecedente traumatice, metabolice, vasculare etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: