RezultatCT

28-09-2016
coco43
Nu este medic/terapeut
coco43
În urma unui CT raportul medical a fost: pelvis fără formațiuni înlocuitoare de spațiu. Prostata 46/33 mm omogena. Câteva mi ro-adenopatii nespecifice inghinale bilateral pana la 12 mm.
La nivelului femural stâng și diafizei proximale femurale stangi se evidentiaza formațiune tisulara densă neomogena, cu dezorganizare arhitecturală osoasă și osteoliza, fără întreruperea corticalei, cu mici travee calcificate marginale, diametre axiale 33/29 mm și cranio -caudal 49 mm.
Va rog lamuriti-mă ce înseamnă și unde trebuie să merg. Mulțumesc mult.
3 comentarii
0
29-09-2016, ora 01:09
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna seara

Imaginea, din pacate posibil incomplet si pe alocuri, in mod sigur incorect copiata dupa buletinul radiologului, poate avea multe semnificatii diagnostice.
Este greu sa ne orientam dupa aceasta descriere, fara a avea date despre Dvs. sau pacientul despre care dati informatii:
Este f important sa dati o serie de detalii cum ar fi:
- varsta (f important, poate este 43, din pseudonimul Dvs, asta numai daca Dvs sunteti pacientul)
- ocupatia (si implicit nivelul de expunere la traumatisme) si daca inainte de investigare ati avut un traumatism
- daca exista imagini sugestive de acelasi tip la celalat femur
- daca suferiti de alte boli (eventual cronice)
- daca ati primit tratament indelungat pentru vreo afectiune
- daca aveti un set de analize de sange efectuat
- care a fost motivul pentru care ati efectuat CT; a fost recomandarea unui medic?
De altfel, imaginea pare complexa si este greu de interpretat fara contextul clinic al unei examinari de specialitate, ceea ce va sfatuiesc sa realizati. Este de asemenea important sa faceti niste analize, iar investigarea imagistica ulterioara ar putea cuprinde si un RMN de bazin.
Mi-e greu sa fac alte comentarii fara multe dintre informatiile de mai sus, astfel incat va rog sa retineti doar indemnul de a continua cu re-examinarea clinica si investigatiile sugerate.
Pe baza unor date suplimentare putem relua discutia.
Cu stima
SL Univ. Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Doctor in Stiinte Medicale
Constanta
0
29-09-2016, ora 15:31
coco43
Nu este medic/terapeut
coco43
Buna ziua. Este vorba despre tatal meu, are 68 ani, nu a avut traumatisme niciodata, dealtfel a fost intebat de medicul reumatolog inainte de a i se recomanda CT. A facut radiografie si dexa. Rezultatul la dexa a fost: 1. bazin usor asimetric. In observatie structura neomogena si usoara crestere diametrala la nivelul extremitatii proximale femur stang. In vecinatatea mare trohanter stg. modificari incipiente de coxartroza bilaterala. Osteofitoza si sindesmofitoza cu formare de punti I.V. lateral stg. completeaza ex. ortopedie. 2. Modificari incipiente de gonartroza.
Pentru celalalt femur nu i s-a recomandat si nici nu i s-a facut CT.
Ca si boli a suferit un AVC tranzitoriu acum 5 ani, are HTA stadiu 2. Are tratament de lunga durata pentru afectiunea cardiaca si neurologica( inclusiv Pradaxa).
In textul initial am omis cuvantul "colului"( "la nivelul colului femural stang"). Concluzii: formatiune inlocuitoare de spatiu osoasa femurala stanga. Restul textului este redactat intocmai buletinului de interpretare.
Multumesc frumos.
0
29-09-2016, ora 16:34
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna ziua
Intr-adevar lipsea colul.
Trebuie amplificate investigatiile. Daca imaginile de coxartroza sunt previzibile si leziunile ce le corespund relativ clar de gestionat; nu la fel se intampla cu imaginea de formatiune "inlocuitoare de spatiu" care poate avea semnificatii diverse, inclusiv unele mai putin dezirabile.
Concret, formatunile inlocuitoare sunt de cateva categorii: chisturi, hemangioame, displazii (care de regula sunt mostenite), dar si abcese, tumori benigne sau chiar maligne, care apar in timp.
Explorarile necesare vor trebui sa lamureasca natura celei de care sufera tatal Dvs.
Va recomand un set de analize din care sa nu lipseasca teste inflamatorii ca: Hemoleucograma cu formula, VSH, Proteina C reactiva, Fibrinogen, Fosfataza alcalina serica.
In paralel trebuie in continuare investigata prostata, colonul, stomacul, plamanii, care ar putea fi sediul unui proces neoplazic cu metastaze osoase, dintre care una femurala. Un RMN de bazin care sa prinda zona incriminata ar fi f util, iar o scintigrafie ar transa diagnosticul daca arata ca nu exista tumori metastatice. In acest caz, varianta favorabila ar fi ca imaginea observata sa fie o macro-geoda indusa de procesul artrozic, reumatismal, de la nivelul soldului respectiv. Chiar si asa fiind, cred ca la varsta respectiva se impune o verificare.
Modificari biologice, uneori mai discrete, scadere in greutate constanta sau inapetenta, transpiratii nocturne asociate, eruptii cutanate, functionarea deficitara a altor organe (senzatii de sufocare, constipatie, urinat dificil, etc.) pot constitui semne asociate extrem de valoroase pentru medicul care realizeaza investigatia. Va sfatuiesc sa continuati invesitgatia pana la confirmarea sau infirmarea unui dagnostic - pana in acest moment - incert. Numai atunci veti putea obtine o formula terapeutica corespunzatoare si cu efect cert.
Cu stima
Dr. Enescu
Constanta
In
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pregătirea pacientului pentru tomografia computerizată (CT) abdominală
  •