Rezultate Papanicolau si biopsie col uterin dupa ERAD

29-04-2013
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
Buna,
Am fost la un control in luna ianuarie mi-a spus ca am o rana pe col, am facut un Papanicolau a iesit clasa III ASC-H, mi-a dat tratament cu Tinidazol, Diflucan, ovule Cervugid pentru tratarea ranii si a candidozei pe care a gasit-o.
Dupa tratament am repetat Pap-ul, a iesit mai rau, clasa IV HSIL (fara atipii hpv la ambele pap-uri).
Mentionez ca am luat pilule anticonceptionale Logest multi ani (vreo 10) cu diverse pauze (am citit despre ectropionul cervical care apare la femeile care iau contraceptive orale).
Dupa cele 2 pap-uri nasoale mi s-a recomandat colposcopie cu biopsie. In final am facut ERAD luna aceasta (deci doctorul s-a bazat numai pe cele 2 Pap-uri si pe examenul clinic al ranii de pe col, eu neavand simptomatolgie deloc, nu sangerari, nu dureri, nu scurgeri).
Rezultatul dupa excizia cu ansa este urmatorul:
Macroscopic:
fragment tisular ~3/2/1, 5 cm - A9142-A9143-A9144-A9145 sectionat in 8 fragmente.
fragment tisular ~1, 5/1, 5/0, 7 cm - A9146 sectionat in 5 fragmente.
fragment tisular ~2/1/1 cm - A9147 sectionat in 3 fragmente.
Microscopic:
1. Fragment recoltat la joctiunea scuamociclindrica cu microabcese intraepiteliale si intraglandulare; infiltrat inflamator mixt in corion.
2. Fragment de endocol cu infiltrat inflamator mixt in corion.
3. Fragment recoltat la joctiunea scuamociclindrica prezentand proliferare pseudopapilomatoasa cu infiltrat inflamator mixt in corion.
Diagnostic histopatologic: Cervicita cronica nespecifica.

Din cate imi dau seama rezultatul la biopsie nu suna rau, atunci ce spuneti de ce am avut rezultatele acelea nasoale la cele 2 Pap-uri ?? Ce credeti ca o sa imi recomande doctorul mai departe?
5 comentarii
0
29-04-2013, ora 18:37
Dr. Clinica Marie Stopes Romania
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Clinica Marie Stopes Romania
Buna ziua,

Va recomandam sa reevaluati rezultatele examenului efectuat impreuna cu medicul curant iar decizia luata v-a fi cea mai corecta. Efectuarea Eradului era absolut necesara in cazul dumneavoastra. Citologia examenului Babes Papanicolau nu este echivalenta cu examenul histopatologic insa modificarile celulare depistate la examenul citologic recomanda biopsie iar rezultatul acesta poate fi pozitiv sau negative pentru leziunile maligne, este foarte bine ca ati facut eradul intr-un timp util, insa urmarirea postoperatorie o decide mediculpostoperator.

O zi excelenta!
0
13-08-2014, ora 12:11
AdeBaicu
Nu este medic/terapeut
AdeBaicu
Oana cum te simti acum? Sper ca mai esti activa pe forum, din pacate si eu trec printr-o situatie asemanatoare si ma intereseaza foarte mult sa aflu mai multe informatii de la cineva care a trecut prin asa ceva. Urmeaza sa fac Pap-ul si ERAD la spitalul Gynecoland, am auzit ca sunt printre cei mai buni, insa as vrea sa stiu si de la tine cum a decurs totul, imi este teama si sper sa fie bine pana la urma. Daca mai sunt cititoare interesate de subiect le las si siteul clinicii www.gynecoland.ro si astept raspunsul tau! Multumesc anticipat.
0
18-08-2014, ora 13:07
Oana5874
Nu este medic/terapeut
Oana5874
Buna, eu ma simt bine, totul a decurs bine de atunci am mai repetat pap-ul la vreun an dupa si este f. bine. Tu nu ai facut pap-ul inca dar stii sigur ca vei face erad-ul ? Pai nu ar fi normal sa iti faca mai intai pap-ul si dupa aia sa mai vedeti? In fine, eu zic sa te duci cu incredere, rau nu are cum sa fie... indiferent cum este cazul tau probabil ca medicii vor face ceea ce trebuie.
0
06-01-2015, ora 12:46
CLAU7
Nu este medic/terapeut
CLAU7
Bună ziua.
Acum 7 luni am făcut ERAD pt o cervicita HSIL cu atipii HPV. Acum am făcut din nou un pap. si mi-a iesit LSIL făra atipii HPV, calitate frotiu satisfacator, celule endocervicale prezente, celule pavimentoase superficiale si intermediare izolate si in placarde. Binucleeri. Celule cu nuclei hipertrofi, raport n/c crescut, hipercromi, citoplasma acidofila, bazofila.Diskeratocite si koilocite like. Celule epiteliale endocervicale in grupuri mari. obs. Rare celule metaplazice. Frecvente polimorfonucleare.
Va rog sa-mi spuneti ce pareare aveti despre rezultat si ce ar trebui sa fac. Va multumesc mult!
0
26-03-2016, ora 19:52
elenanicoleta79
Nu este medic/terapeut
elenanicoleta79
Buna ziua Dl. Doctor va rog frumos sa-mi spuneti daca reiese din acest rezultat de biopsie facut in urma unui ERAD la Sanador ca a fost excizat tesutul bolnav in totalitate?Este complet raportul? Mai trebuie facuta alta interventie sau a fost excizat tot tesutul bolnav?


Examen macroscopic:2 fragmente col cu dimensiuni intre 1, 5-2 cm

Examen microscopic:
1-2.Cervicita cronica glandulochistica polipoida cu marcat edem si hiperplazie vasculara, pe versantul scuamos displazie simpla si moderata CIN I- CIN II, realizata prin acantoza si hiperplazie de strat bazal cu modificari morfologice de tip koilocitar in stratul intermediar:metaplazie scuamoasa matura si imatura la nivelul epiteliului glandular si de acoperire.

Va multumesc din suflet
Niky
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Testul Papanicolau
  • Am făcut testul Papanicolau. Ce înseamnă rezultatul?
  • Cât de periculoasă este o leziune pe colul uterin?
  • Testul Babeș Papanicolau ar putea ajuta la depistarea mai multor tipuri de cancere ginecologice
  • Cum se depistează cancerul de col uterin?
  • Rezultat Papanicolau anormal - ce urmează?
  • Ce înseamnă celule endocervicale prezente (explicații)
  •