Rinofaringita la bebe 5 luni

20-12-2014
Anamyt
Nu este medic/terapeut
Anamyt
Bebelusa mea de 5 luni jumate, acum 2 saptamani a contactat o viroza cu temperatura, rinoree puternica care a devenit galbuie si tuse productiva. Dupa 2 nopti cu nasucul infundat noaptea si horcaiala grea, am fost la consult orl : rinofaringita acuta. Tratament: Nurofen 3 zile, aerosoli cu dexametazona+gentamicina+ser de 2 ori de zi. A raspuns bine la tratament, insa dupa o noapte a inceput sa I se infunde nasul spre dimineata. Medicul ORL a completat tratamentul cu Vibrocil in nasuc, Sinupret si Ketof. Joi am fost la control, totul ok, continuam totusi tratamentul pe termen specificat.
Problema mea este ca, de atunci, in mod sistematic, i se infunda nasul spre dimineata, desi nu mai are deloc rinoree peste zi; nu horcaie, insa destul cat sa respire mai greu. Dupa ce se trezeste dimineata, la cateva ore, isi revine. Desi seara este foarte bine, facem aerosoli, punem Vibrocil, degeaba. Incerc sa i-l desfund cu ser, apa de mare, Vibrocil, Colargol, aerosoli...degeaba. I-am pus caciulita pe cap, am pus-o la 45grade, am pus textil umed/vas cu apa pe calorifer, am inchis sau dat la maxim caloriferul, am culcat-o in alta camera...nimic. Medicul orl a spus ca este normal sa se infunde nasul la bebelusii pana intr-un an. Dar totusi.Mai nou, azi a avut de 2 ori secretie galbuie dintr-o urechiusa. Nu are temperatura, este vioaie, mananca, nu o doare urechea, nu tuseste. Doar nasucul tot infundat!
Ma puteti ajuta cu un sfat?
1 comentarii
0
22-12-2014, ora 23:30
Dr. Burza Bianca
Pediatrie, Cluj-Napoca
Dr. Burza Bianca
Buna seara!
Secretia din ureche ar indica o otita acuta supurata, care nu se insoteste neaparat de durere sau febra. In acest caz, este necesar un nou consult orl, care sa cuprinda si otoscopie, adica examinarea urechii cu otoscopul. Daca initial avea doar o rinofaringita acuta, nu vad rolul aerosolilor cu dexametazona si gentamicina. Nu era nevoie decat de desfundarea nasului cu ser fiziologic sau apa de mare, aspirarea secretiilor de 3-4 ori pe zi (nu mai mult) si, eventual, picaturi cu antibiotic si antiinflamator (cum ar fi Betabioptal sau Maxitrol).
Cauza nasului permanent infundat poate sa fie si refluxul gastroesofagian (practic laptele vine inapoi pe nas si gurita, determinand uacarea mucoasei nazale).
Din punctul meu de vedere, ar trebui sa renuntati la toate medicamentele administrate si sa apelati la un pediatru.
O seara placuta!
Sanatate!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul