RMN genunchi stang

13-08-2016
Edward M.S.
Nu este medic/terapeut
Edward M.S.
Buna ziua,

Trebuie sa fac un RMN la genunchiul stang deoarece sunt predispus la luxatie de rotula. Un medic specialist mi-a dat trimitere pentru RMN 3T si am intrebat daca se deconteaza prin CAS. Mi-a spus ca da, dar ca se folosesc aparate vechi pe care nu poti sa citesti nimic si ca e mai bine sa fac la o clinica privata recomandata de dansul. Este adevarat? Si inca o intrebare: am vazut ca sunt doua tipuri de RMN: cu si fara substanta de contrast. Se merita sa dau 200 RON in plus pentru cel cu substanta (in cazul in care RMN-ul decontat prin CAS nu este okey)?

O zi buna in continuare!
4 comentarii
0
13-08-2016, ora 11:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Indiferent de vechimea sau de calitatea aparatelor, RMN-ul se poate face gratuit (compensat CNAS) la toate clinicile aflate in relatie cu CNAS, cu trimitere specifica de la medicul specialist. Categoric nu trebuie sa platiti nimic, cat timp sunteti asigurat CNAS.
Nu puteti D-voastra stabili daca este necesara substanta de contrast. Aceasta se stabileste de catre ortoped, in colaborare cu radiologul care efectueaza RMN-ul.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
13-08-2016, ora 18:05
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna ziua

In plus fata de cele spuse de stimatul meu coleg Dl Dr. Marius Uscatu, va pot informa ca, in general, aparatele RMN (ca si altele, ed ex. de radiologie) aflate in contract cu CJAS / CNAS sunt cele mai noi si mai bune, deoarece, conform reglementarilor in vigoare, contractul cu asiguratorul national se poate face pana la o vechime de maxim 10 ani a aparatului respectiv.
In general, toate centrele private au si contract cu CJAS /CNAS, iar multe centre de imagistica din spitale au fost "privatizate", adica preluate in contract de o firma privata care se ocupa de functionarea lor.
Problema este insa alta; banii alocati de CJAS / CNAS pentru activitatile de explorare imagistica pentru asigurati nu sunt disponibili in orice suma, de aceea, activitatea acestor centre prin sistemul de decontare cu CJAS / CNAS este limitata la randul ei.
In aceste conditii, pacientii care vin cu decontare prin casa sunt programati in numar limitat in fiecare luna. Astfel, eu cunosc centre de RMN unde, daca vrei sa faci RMN prin decontare la CJAS/ CNAS (practic gratuit pentru tine), te programeaza undeva prin noiembrie 2017.
Evident ca multi pacienti care au nevoie urgent de RMN, dar nu sunt urgente internate in spital (care au prioritate), vor prefera sa plateasca cash acest RMN si sa-l faca in urmatoarele 1-3 zile.
Diferenta intre explorarea cu substanta de contrast si fara aceasta este de regula 100 lei (la un pret mediu al explorarii de 400 lei), iar decizia finala o are medicul de imagistica (radiolog), functie de observatiile facute pe slice-uri.
Cu stima
SL Dr. MArius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Doctor in Stiinte Medicale
Constanta
0
16-08-2016, ora 21:55
Edward M.S.
Nu este medic/terapeut
Edward M.S.
Va multumesc mult pentru informatii! Sa aveti o zi buna!
0
20-08-2016, ora 15:32
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
aici nu s-a clarificat o intrebare majora in privinta substantei de contrast, pentru ca sunt 2 metode total diferite su cu scop diferit:
cea clasica este substanta de contrast intravenos care are roleul de ex. in depistarea (mai acurata) a infectiilor, tumorilor etc.
o metoda foarte specifica pentru depistarea leziunilor mici de cartilaj, a leziunilor de menisc sau capsula articulara este Arthro-RMN-ul cand intraarticular se administreaza substanta de contrast marind astfel si mai tare calitatea imaginilor (la genunchi este rar necesar)
daca nu ati fost operat cu genunchiul, nu aveti semne de infectie, nu sunt sanse pentru o tumoara atunci prima varianta probabil nu are rostul.
daca este vorba de o instabilitate, presupuse mici leziuni atunci varianta a doua este una recomandabila, desi un RMN de 3 Tesla face imagini foarte bune si fara substanta de contrast
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul