ruptura menisc

15-02-2017
Shado
Nu este medic/terapeut
Shado
Buna ziua,

Acum 5 zile am cazut pe scari, pe moment mi s-a umflat genunchiul si ma durea cand mergeam, dupa 3 zile de repaus si cu fasa elastica la picior, gheata local si gel anti inflamator, durerea a cedat, si acum pot merge fara sa ma doara, am stabilitate in el, dar nu 100 % pentru ca si in trecut am avut probleme cu ligamentele. Acum nu pot indoi genunchiul perfect, si nici cand merg nu il pot tine perfect drept.

In partea interioara a genunchiului, se simite ceva tare, ca un os, atunci cand apas, si o senzatie de gol inauntru genunchiului, de durut nu ma doare cand apas. POate fi ruptura de menisc? Fata de zilele trecute, pot indoi mai mult genunchiul, dar tot simt o jena in partea interioara a genunchiului
5 comentarii
0
15-02-2017, ora 20:07
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna seara
Foarte probabil. Poate si o leziune de ligament colateral intern, si mai ales, de ligament incrucisat anterior.
Este nevoie de consult ortopedic si un RMN.
Tratamentul anti-inflamator, gheata local si imobilizare 21-45 zile intr-o orteza de genunchi sunt obligatorii in acest caz.
Medicul specialist va va dirija tratamentul functie de diagnosticul precis.
Cu stima
SL Univ DR Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Doctor in Stiinte Medicale
Constanta
0
15-02-2017, ora 22:16
Shado
Nu este medic/terapeut
Shado
Daca e ruptura de menisc, e necesara si operatia? Chiar daca pot merge fara sa am dureri si aproape normal?
0
16-02-2017, ora 18:36
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna seara
Mai rar se intampla ca rupturile de menisc sa fie dramatice / complete de la inceput. Ele apar ca fisuri, prilejuite de traumatisme mai usoare, de multe ori neglijate si devin suparatoare cand se maresc pe un anumit pattern, care desprinde parti din menisc, iar acestea sunt accidental prinse intre femur si tibie. Pentru lamurire va dau exemplu crapaturile de la parbriz, care incep intr-o margine si apoi cresc si se ramifica din cauza vibratiilor. De asemenea, materialul meniscal este fibrocartilaginos si nu are tendinta la cicatrizare, de aceea partile / bucatile de menisc care deranjeaza sunt eliminate artroscopic (popular dar incorect denumita "operatie cu laser") cu ajutorul unui instrument foarte mic dar ingenios denumit shaver. El curata excrescentele meniscale precum un aparat de ras care curata parul.
Daca activitatea de fiecare zi nu este afectata, operatia mai poate astepta. Situatia poate fi controlata si prin purtarea unei genunchiere, deoarece multe leziuni meniscale sunt insotite si agravate de leziuni ligamentare pre-existente, care dau laxitate (perceputa de pacient ca instabilitate). Vindecarea ligamentelor afectate de entorsa depinde de masurile de imobilizare si tratament anti-inflamator, dar situatia rupturii de menisc ramane neschimbata, agravandu-se de la un traumatism la altul, pana cand devine necesara operatia. Meniscul nu este o prezenta daunatoare - el are un rol foarte important in stabilitatea dinamica a genunchiului, de aceea, de la aparitia interventiilor artroscopice s-a renuntat la "barbaria" extirparii totale a meniscului, care conduce rapid spre artroza. Operatia de menisc inseamna excizia limitata a unor fragmente desprinse de corpul principal al meniscului, care este lasat la locul lui.
Examinarea clinica periodica si explorarea RMN la anumite intervale va indica evolutia leziunii si va face previzibil momentul necesitatii interventiei cu multe luni inainte.
Cu stima
Dr. Enescu
0
27-03-2017, ora 19:37
gabrielsv1
Nu este medic/terapeut
gabrielsv1
Buna ziua,

As vrea sa adresez doua intrebari la subiect.
1. Ce tip de explorare IRM este recomandata pentru a oferi mai multe informatii despre ruptura de menisc/starea cartilajului in general (nativ/cu contrast)?
2. Acum mai mult timp, am avut o ruptura partiala de menisc la genunchiul drept care, ramanand netratata corespunzator, a dus la ruperea completa a acelui fragment de cartilaj, iar acum, ocazional ma confrunt cu "blocarea" articulatiei. De asemenea, s-a redus si gradul de mobilitate al acelei articulatii.
Poate fragmentul respectiv sa provoace o degradare mai mare in interiorul articulatiei in timp, daca nu se prezinta cu durere(Adica, este neaparat necesara interventia chirugicala pentru a o elimina)? Medicul spune ca m-am ales cu o gonartroza pentru ca nu s-a intervenit la timp.
0
28-03-2017, ora 21:45
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
blocarea articulatiei (menisc incarcerat) este o urgenta medicala, trebuie operata in cel mult 24 de ore.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •