Ruptura partiala a ligamentului incrucisat

08-12-2012
DragosBogdan
Nu este medic/terapeut
DragosBogdan
Buna, numele meu este Bogdan Dragos, am 17 ani si fac sport de performanta.Recent am suferit o ruptura partiala a ligamentului incrucisat si vreau sa ma operez pt a putea continua sa fac sport intens.Mi s-a spus sa fac exercitii pt intarirea musculaturii si ma voi intoarce la un control in ianuarie cand genunchiul nu va mai fi umflat.intrebarea mea este urmatoarea, cum va decurge operatia?Am aflat cum decurge daca ligamentul este complet rupt...dar nu stiu cum va decurge in cazul meu.
10 comentarii
0
08-12-2012, ora 22:04
SerbanRemus
Nu este medic/terapeut
SerbanRemus
Si eu fac fotbal si mi-a sarit rotula respectiv mi s-au rupt ligamentele incrucisate.Nu am avut nevoie de operatie am asteptat sa se refaca purtand o orteza, iar dupa cateva exercitii de mobilitate a piciorului si totul a fost ok.Ti s-a spus ca ai nevoie de operatie?
0
09-12-2012, ora 00:27
DragosBogdan
Nu este medic/terapeut
DragosBogdan
Ligamentele nu se refac odata ce sunt rupte.Mi s-a spus ca se va lua o decizie la control.Pt a putea face sport de performanta ligamentul trebuie sa fie intact sau reconstruit...deci solutia va fi operatia:d.
Pe mine ma intereseaza sa stiu cum decurge operatia daca ligamentul e partial rupt..
0
09-12-2012, ora 21:43
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
DragosBogdan: rupturile partiale de LIA sunt rare si deobicei ne ferim sa le operam pentru ca ligamentul implantat nu va fi niciodata la fel de bun ca si originalul, jumatate din original este mult mai bine ca unul artificial din cauza proprioceptiei. trebuie facuta o artroscopie pentru a putea aprecia cat a ramas din ligament. problema este si varsta Dvs. trebuie facuta o radiografie a genunchiului, daca cartilajul de crestere nu este inchis, atunci este total contraindicata ligamentoplastia. eventual intr-o instabilitate majora se poate incerca o ligamentoplastie cu kitul retrodrill de la arthrex, tehnica foarte complexa si facuta de putini specialisti in europa.
SerbanRemus: ligamentele incrucisate rupte nu se vindeca niciodata, eventual la copii mici, avulsiile de ligament incrucisat tratate cu tehnica "healing response" se pot vindeca insa rupturile intralegamentare nici la copii. folosind pluralul, presupun ca va referiti la ruptura incrucisatului anterior si posterior? cel posterior este de 10 ori mai important ca anteriorul si lipsa lui produca o instabilitate majora a genunchiului, chiar si mersul ar fi o problema majorala pentru Dvs daca ar fi rupte amandoua si cartilajul articular s-ar distruge complet in maxim 5 ani din cauza instabilitatii
0
10-12-2012, ora 18:30
DragosBogdan
Nu este medic/terapeut
DragosBogdan
Cartilajul de crestere e inchis.Ortopedul in urma rmn-ului mi a spus ca am ligamentul partial rupt si ca la operatie imi va recolta din alta parte ca sa-l puna unde e nevoie, nu a spus ca nu va face operatia fiindca rupturile partiale sunt rare, etc.Sunt confuz...mi-a explicat de parca ligamentul ar fi fost rupt complet desi nu e.Deduc ca ori mai e foarte putin tesut care nu s-a rupt ori ca mi-l va rupe el si va face operatia clasica, sau va folosi acel kit.
0
10-12-2012, ora 19:35
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
deseori RMN ul arata parca ligamentul nu ar fi rupt in totalitate, insa ca si experienta in majoritatea cazurilor rutura se dovedeste totala sau subtotala la artroscopie probabilla acesta se referea si colegul cand a spus ca ligamanetul e rupt complet
nu imaginea RMN-ului da vedictul ci artroscopia. in timpul operatiei medicul testeaza ligamentul si decide daca toate fibrele sunt rupte (in marea majoritate a cazurilor) sau sunt fibre intacte (rar).
daca sunt fibre intacte este bine sa fie pastrate din cauza receptorilor de tensiune care impiedica sa suprasolicitati genunchiul. intr-un ligament nou creat nu sunt receptori, eventual cresc foarte lent. deci daca a ramas jumatate din ligament si se decide ca acesta este insuficient atunci ligamentul trebuie augmentat (imbunatatit) prin implantarea unui ligament paralel cu fibrele ramase astfel formandu-se un LIA din doua parti ca si la tehnica double-bundle.
daca sunt numai cateva fibre ramase atunci evident trebuie facuta o ligamentoplastie completa daca se poate cu pastrarea fibrelor originale.
0
10-12-2012, ora 19:42
DragosBogdan
Nu este medic/terapeut
DragosBogdan
Si mai am o intrebare, de fiecare data cand ma ridic de pe scaun simt ca nu ma lasa ceva din spatele genunchiului drept(in stanga), un ligament, nu stiu ce e.uneori simt ca iese din loc, trebuie sa il misc un pic cu mana sa 'intre la loc'.Incomoditatea de a il masa de fiecare data cand simt ca iese din loc va trece sau va trebui sa discut asta cu medicul ortoped?
Simt asta tot de cand m-am accidentat.
0
10-12-2012, ora 20:55
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
din cele descrise pare ca ceva se interpune intre femur si tibie, acesta poate fi un menisc rupturat (leziune care des se asocieazacu rupturile LIA) sau pot fi si fibrele lezate a ligamentului care se prind in articulatie intre cele doua suprafete articulare. daca genunchiul se blocheaza articulatia fara a putea debloca, reprezinta o indicatie majora pentru artroscopie de urgenta, daca nu trebuie sa reduceti efortul si se va rezolva la operatia programata (insa mult nu merita sa asteptati pentru ca poate dauna cartilajului articular)
0
10-12-2012, ora 21:33
DragosBogdan
Nu este medic/terapeut
DragosBogdan
Nu blocheaza genunchiul, am o leziune a meniscului de gradul 1 iar cealalta de gradul 2, nu am ruptura.
pot face semigenoexiuniu.pot face flexia si extensia piciorului fara problema asta.dar cand piciorul e pe sol si unghiul dintre femur si tibie e de 90de grade sau mai mic, dupa ce ma ridic de tot simt jena aia(si imi ia un o secunda pana ating zona si isi revine).daca ma ridic din unghiul ala fara sa imi las greutatea pe piciorul afectat, desi unghiul e acelasi, disconfortul nu exista.la inceput il simteam cand urcam scarile, a scazut treptat..dar mi se pare ca de vrei saptamana e la fel..nu stiu cat de mult intelegeti din ce spun dar apreciez mult ca ma ajutati :)
0
31-12-2012, ora 20:51
ionut84
Nu este medic/terapeut
ionut84
Salut Dragos,

Si eu am avut ruptura de ligamnet incrucisat si ruptura de menisc. Am avut si eu aceleasi simptome, cand incercam sa ma aplec simteam cu ma strnge genunchiul. Am stat asa 1 an de zile dupa care intr-o zi bucata de minisc rupta mi-a blocat genunchiul si asa am ajuns la cutit. M-am operat la Timisoara si mi sa pus ligament artificial, la acest tip de operatie perioada de recuperare este mai rapida. Cand m-am dus sa-mi scoata atele la 14 zile mergeam pe picioarele mele fara carje si fara schiopaturi. Acum la doi de la opratie ma simt foarte bine chiar daca nu am facut prea multa recuperare. Pot juca fotbal fara probleme dar feresc piciorul cat pot:).
0
25-08-2018, ora 11:05
juve
Nu este medic/terapeut
juve
Am doua operatii de menisc, si ligamentele incrucisate nu erau rupte la momentul ala acum cred ca ceva nu e in regula cu genunchiul, nu ma doare, dar as vrea sa stiu mai pot juca fotbal ?? Nu de performanta in "curtea scolii" cum se spune a trecut 3 ani de la operatie Multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul