Rusine, vinovatie, stima de sine inexistenta. | Forumul Medical ROmedic

Rusine, vinovatie, stima de sine inexistenta.

08-02-2017
viatanoua
Nu este medic/terapeut
viatanoua
Buna ziua. De cativa ani ma confrunt cu anumite ganduri si rusine de care nu pot nici cum sa scap. Nu am stima de sine, confidenta, ma simt bun de nimic. De multe ori cand imi amintesc ceva din trecut, de exemplu din copilarie, dintr-o data simt un val de rusine si vina enorma, imi simt cum corpul parca imi este greu, pielea parca ma arde, simt ca o presiune pe genunchi, transpir, simt ca un fel de durere in cap. De mult timp imi rup si pielea pe degetele de la maini, ori cu mana, ori cu dintii. Imi rod si buzele. Toate acestea imi afecteaza viata sociala si profesionala. Simt ca nu pot sa ma concentrez, ca nu sunt in rand cu lumea, ca altii ma vad mai prejos si bun de nimic. Si cand ma gandesc ca de cat timp imi rup pielea, asta ma face sa ma simt prost si cu o rusine atat de mare, vreau numai sa dispar din lume. Nu stiu cum sa procedez sa nu mai ma simt asa. Am incercat sa-mi schimb modul de gandi, sa gandesc pozitiv. Merge cateodata mai rar, dar dupa aceea aceste valuri de rusine si parca depresie apar pe neasteptate si totul se schimba in cateva secunde. Pot sa fiu undeva si sa ma simt bine si fericit, si daca un gand sau o experienta negativa din trecut imi apare in minte, imediat ma schimb si simt vinovat, si ca nu am un rost. Dar per total starea aceasta de stres si vinovatie persista tot timpul, si simt ca parca rezulta si in alte experiente neplacute, ca un cerc vicios. Nu mai stiu cum sa schimb ceva, de aceea m-am gandit sa postez aici. Va multumesc ca ati citit mesajul meu.
8 comentarii
1
08-02-2017, ora 08:54
Psiholog Roxana Alina Olaru
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Roxana Alina Olaru
Buna ziua,

Intr-adevar, cred ca este extrem de greu atunci cand gandurile legate de experientle anterioare negative tot revin, cand emotiile de tristete si vinovatie sunt persistente. Din pacate, doar a iti impune sa gandesti pozitiv nu functioaneaza decat foarte rar, dupa cum ati observat si dvs.

Va recomand sa mergeti la un psihoterapeut care sa va ajute sa va cresteti stima de sine, sa va iertati pentru greselile pe care considerati ca le-ati facut in trecut si, in genere, sa invatati sa traiti in prezent fara a va mai lasa contaminat negativ de amintirile din trecut.

Daca sunteti din Bucuresti sau din apropiere ma puteti contacta cu incredere pentru a stabili o prima sedinta.
1
08-02-2017, ora 18:00
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
Una este să îmi doresc și alta să pot.Așa toată lumea care dorește să gândească pozitiv ar scăpa de probleme.
Atunci când nu poti este posibil să existe anumite scheme cognitive disfuncționale, probleme pe găndire, percepție, unele evenimente din trecut percepute drept traume, momente din trecut în care ai avut parte de umilință și devalorizare, experiențe negative din copilărie care te-au făcut să trăiești sentimentul că ești fără valoare, inferior sau incapabil să te decurci în anumite aspecte importante ale vieţii, iar dacă ceilalţi vor vedea acest lucru, nu te vor mai fi iubi. Persoanele care trec prin astfel de situații sunt sensibile la critică, sunt foarte conştiente de ele însele, se compară cu ceilalţi, nu se simt în siguranţă în prezenţa celorlalţi, au sentimentul de ruşine că nu vor reuși să fie la înălțimea care și-o doresc.
Un psiholog poate să te ajute în sensul că printr-o evaluare psihologică poate depista cauzele reale ale problemelor care te frământă și împreună, pe baza unui program de intervenție personalizat puteți lucra punctual pe fiecare problemă care te neliniștește.
Faptul că ai conștientizat că ai o problemă e primul pas în rezolvarea ei și te felicit că ai avut curajul să ceri ajutor. Rezolvarea o vei găsi numai trecând la acțiune, adică mergând într-un cabinet și urmând pașii unui program de psihoterapie.
0
09-02-2017, ora 02:59
viatanoua
Nu este medic/terapeut
viatanoua
Va multumesc pentru cele doua mesaje. O sa cer ajutorul unui psihoterapeut cum ati indicat. Nu stiu la ce sa ma astept si daca va merge sa-mi ridice stima de sine is modul de gandire, dar acum sunt dispus sa incerc orice metoda. Ce a spus Doamna Ciuperca ca "persoanele care trec prin astfel de situații sunt sensibile la critică, sunt foarte conştiente de ele însele, se compară cu ceilalţi, nu se simt în siguranţă în prezenţa celorlalţi, au sentimentul de ruşine că nu vor reuși să fie la înălțimea care și-o doresc", asta practic ma descrie pe mine 100%. Multumesc inca o data amandurora.
1
10-02-2017, ora 09:47
Psiholog Nicolae Nedea
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Nicolae Nedea
Problema este grava, asa cum o descrieti dvs, partea buna este ca se poate rezolva cu o psihoterapie. Psihoterapia se preteaza foarte bine in astfel de cazuri si rata succesului este ridicata. O zi buna!
0
10-02-2017, ora 22:57
viatanoua
Nu este medic/terapeut
viatanoua
Multumesc. Nu stiu cat este de grava pentru toti cei care observa din afara, dar cel putin din perspectiva mea, mi-a schimbat directia vietii si simt ca poate este prea tarziu pentru a rectifica multe lucruri, dar sper ca de acum inainte macar lucrurile sa se indrepte. Aceasta stare m-a costat oportunitati, timp petrecut cu familia, relatii, etc. si fericirea pe care mi-o doresc, sa ma bucur de multe momente ale vietii. Am facut o programare la medicul de familie pe saptamana viitoare, si de acolo sper sa pot vedea un psihiatru si sa pot urma pshihoterapie. Sincer nici nu stiu cum sa incep sa descriu unele lucruri unui doctor, pentru ca e greu de spus in cuvinte ce simt. Cred ca daca descriu multe lucruri in fata unei persoane, nu sunt cuvinte adecvate si totul ar parea mult mai usor si nesimnificativ, ca si cum iau lucrurile mult prea in serios si imi imaginez aceasta stare. De mult timp mi-a fost greu sa fac primul pas sa caut ajutor pentru ca am impresia ca lumea nu va intelege, ca altii au lucruri mult mai grave in viata lor etc. Dar cum vad eu lucrurile din interior, pentru mine cel putin are un mare efect care imi afecteaza intr-un mod sau altul practic orice moment al zilei de cand tin minte.
1
21-02-2017, ora 07:38
viatanoua
Nu este medic/terapeut
viatanoua
Saptamana trecuta am inceput tratamentul medicamentos dupa o consultatie cu medicul de familie, si saptamana aceasta voi incepe tratamentul cu un psihoterapeut. Din prima zi cand am luat medicamentul (Cipralex), mi s-a imbunatatit starea, gandesc mai clar si pot lua decizii mai usor, chiar daca unele sentimente inca sunt acolo. Sunt optimist ca in urmatorul an sa se imbunatateasca si mai mult. Va multumesc inca o data pentru sfaturi.
0
21-02-2017, ora 08:16
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
Totdeauna e greu până iei o decizie. Odată luată nu ai decât să fii perseverent și să ai convingerea că tot ce faci, faci pentru tine. Chiar dacă uneori te mai poticnești, să-ți repeți că poți, că totul va fi bine și să mergi înainte.
Ne bucurăm că ești pe drumul cel bun, și de-aici înainte ori de câte ori simți că ceva nu-i așa cum vrei tu, acționează în așa fel încât să-ți fie bine.
Succes și ai încredere în tine!
Atunci când îți dorești cu adevărat, orice problemă ai, o poți rezolva!
1
21-02-2017, ora 21:24
viatanoua
Nu este medic/terapeut
viatanoua
Va multumesc pentru incurajari! Intr-adevar, e greu pana iei o decizie, dar odata facut pasul, totul define altfel. Mi-a luat mult pana am cerut ajutorul, dar dupa ce am citit mesajele pe acest forum, si dupa ce am vorbit cu medicul de familie, nu merita sa intarzii lucrurile prea mult. Mai am multe de facut, dar incet se rezolva. Intr-adevar, aveti dreptate, orice problema poate fi rezolvata daca ne dorim cu adevarat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AbsenÈ›a sprijinului părinÈ›ilor influenÈ›ează negativ stima de sine a adolescenÈ›ilor
  • Umorul pozitiv cu privire la propriul corp, asociat cu o imagine mai bună despre sine
  • O legătură între stima de sine È™i hemoglobina glicată (HbA1c) în diabetul de tip1
  • Aprecierea pentru propriul corp este asociată cu bunăstarea psihică
  • Modificările corpului în sarcină È™i cum este afectată stima de sine a femeilor (studiu)
  •