Sa acceptam viata asa cum e sau sa o schimbam dupa dorinta noastra ?

24-05-2018
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Buna seara,
Ma confrunt cu o dilema. Nu stiu cum o fi mai bine sa fac in viata asta... Sa accept totul asa cum e si sa merg unde ma duce apa ? Daca aleg varianta asta, intr-un fel voi fi mai fericit pentru ca nu mai ma supar cand se intampla ceva rau. Zic ca asa a fost sa fie si merg mai departe. Dar pe de alta parte, daca eu nu am nici un cuvant de spus in fata vietii, insemna ca practic... eu nu exist. Sau sa ma pun contra si sa fac doar cum vreau eu ? Varianta asta am incercat-o deja :) si nu genereaza decat nervi si suparare pentru ca unele lucruri nu le putem face sa mearga dupa placul nostru. Asa ca pur si simplu nu mai stiu ce filozofie de viata sa adopt ca sa imi fie bine.
Offff... As vrea sa fiu vulcanian ca Tuvok din Star Trek Voyager, sa nu mai ma supar cand mi se intampla ceva rau, pentru ca am obosit de tot si simt ca o iau razna. O exista vreo scoala d-asta de vulcanieni (un templu poate ?!) in Romania, unde sa inveti disciplina mentala ?
12 comentarii
1
24-05-2018, ora 22:17
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Martin, observ ca ai si intrebari, dar ai si raspunsuri...deci, la care din intrebari iti doresti raspuns? :)
Esti viu, normal ca simti lucruri, bune, sau rele. Cand spui ca vrei sa fii ca acel personaj, tu de fapt, vrei sa nu fii un om?! Ala e doar un personaj - asemenea oameni nu exista si stii si tu asta. Probabil ai trecut prin experiente urate in viata, dar sti ca realitatea ne afecteaza in functie de interpretarea pe care o dam noi evenimentelor. Si ca toti suntem slabi in fata vietii, fara exceptie - dar ne descurcam pana la urma, mai ales daca acceptam asta ca pe un dat. Asadar, e absolut normal sa fii trist cand treci prin evenimente urate, nu ai cum sa te bucuri.
0
24-05-2018, ora 22:45
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Deci tacem supusi si face ce zice natura, sau ne impunem dorinta noastra si schimbam natura ?
3
25-05-2018, ora 15:08
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
hai ca esti figura: cum sa schimbi natura? Omul nu e atotputernic! A accepta nu inseamna a fi supus, ci mai degraba linistit. Nu e vorba de care pe care domina aici. Pt ca altfel, cine nu isi accepta problemele, va fi intr-o lupta permanenta, iar lupta cu viata nu prea se castiga de catre om - daca ne gandim ca fiecare om e dator cu o moarte. Pana la moarte, e important SA TRAIM! Orice lupta e doar consumatoare de energie si nu rezolva problema - ai vazut cumva sa fi disparut cancerul, sau terorismul? Ca de cativa zeci de ani tot aud de "lupte" dinastea.
0
30-05-2018, ora 23:50
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Mda, cam aveti dreptate...
Eu acum imi dau seama de asta, dar in viata de zi cu zi, cand intampin cate un obstacol care e imposibil de rezolvat, ma apuca instant o stare de nervi de necontrolat. De exemplu, am plantat un pomisor si mi s-a uscat. Ce mai puteam sa fac, ca nu mai avem cum sa-l invii ? Daca eu voiam ca pomul ala sa creasca si sa traiasca... ce sa fac, sa accept ca natura nu vrea ? Pai si atunci eu de ce mai sint pe pamantul asta daca oricum dorinta mea nu conteaza ?
E ciudat ce mi se intampla... Doar de un an, doi, am problema asta. Inainte nu eram asa. Poate ca si o data cu varsta te saturi de toate rahaturile care ti s-au intamplat in viata si esti mult mai sensibil la ele. Am auzit ca oamenii se mai tampesc odata cu inaintarea in varsta si n-as vrea sa ajung asa. Eu pana acum am fost o persoana calma si linistita, si acum sint plin de nervi. Orice chestie minora negativa ma enerveaza. Simt ca nu mai am putere sa lupt cu aceste stari... De fiecare data imi promit ca gata, nu mai ma enervez, si degeaba, ca tot nu pot sa ma abtin. Apoi la cateva secunde dupa ce a trecut starea imi dau seama ca i-ar am facut-o.
Dar sa nu ma intelegeti gresit. Eu cand imi doresc ceva, muncesc oricat e nevoie pentru al realiza, nu am problema cu asta. Singura chestie care ma scoate din minti e atunci cand ma lovesc de un zid, cand nu se mai poate face nimic, cand nu mai depinde de mine. Creierul meu parca nu poate sa inteleaga situatiile fara rezolvare.
2
31-05-2018, ora 08:03
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Pai tu iei prea personal totul. Pana si ideea de a face un pom sa continue sa traiasca desi el nu mai poate, cine stie din ce motive. Nu esti atotputernic, nimeni nu e. Si nici nu am fost pusi de cineva sa fim responsabili cu binele intregii omeniri, sau a planetei. Fiecare face atat cat poate. E important ca iti pasa, asta arata ca esti un om sensibil si frumos sufleteste. Dar nu ai cum sa rezolvi mai mult decat e omeneste posibil. Si aminteste-ti ca NIMIC NU SE PIERDE, TOTUL SE TRANSFORMA!
0
31-05-2018, ora 12:40
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Dar ce as putea sa fac ca sa imi imbunatatesc disciplina mentala si sa nu mai ma supar cand nu iese totul cum vreau eu ? Exista ceva carti, sau anumite procedee, sau formule de autosugestie, ceva... ? :)
0
31-05-2018, ora 15:03
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Mananci prea multa carne si grasimi Martin, de asta esti nervos ! Deci ai nevoie de un regim alimentar nu de carti de psihologie !
Cand se umfla muschii prea tare creierul ramane in urma !
0
31-05-2018, ora 15:17
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Aiurea... :)) N-are nici o legatura.
0
31-05-2018, ora 18:20
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Da, psihoterapia cognitiv-comportamentala te poate ajuta, pt ca iti ofera o structura, asa cum simti tu nevoia. Sunt o multime de tehnici pt restructurare cognitiva, dar iti recomand sa mergi la un psihoterapeut care te va ghida cum sa le folosești si cand. De unul singur e f putin probabil sa schimbi ceva pe termen lung. Ajuta mult si exercitiile de relaxare musculara, pt ca odata relaxat corpul se relaxeaza si mintea si nu vei mai lua totul asa in tragic. Vei vedea si gandi altfel lucrurile. Ma gandesc la ce carti sa iti recomand, dar imi vin in minte doar unele de specialitate, pe care publicul larg degeaba incearca sa le inteleaga si s le aplice pt ca sunt mult prea "tehnice", cu limbaj specific si fara o minima baza un psihologie nu te ajuta. Importante sunt toate pt o stare psihica buna: alimentatie, miscare, socializare, munca, relatiile de orice fel, dar si a invata permanent ceva nou.
0
06-06-2018, ora 17:08
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Din pacate nu am nici bani si nici posibilitatea fizica de a ma deplasa intr-un alt oras cu psiholog. Asa ca singurul ajutor e cel pe care mi-l pot da eu singur, sau colegii de suferinta de pe forum.
Ok, poate ca am fost cam neclar in legatura cu problema pe care am expus-o mai sus, si multi nu au inteles despre ce vorba. Dar mai am o alta problema mai simplu de inteles: ma doare foarte mult (sufletul) cand vad fiinte in suferinta ! Am impresia ca asta se numeste "empatie". Dat empatia mea e exagerata. Tot raul pe care il simte o fiinta in suferinta mi se transmite mie. Ce simte ea simt si eu. Din cauza asta, eu nu pot fi fericit pana cand nu vad ca toate fiitele din jurul meu sint ok. Nu va ganditi ca ma apuc acum sa sufar pentru copiii din Africa care nu au ce manca. E adevarat ca daca ma gandesc la asta imi produce o tristete ca oricarui om, dar fiind ceva care nu se intampla in jurl meu, cu timpul uit de ea. Pe mine ma afecteaza chestiile de care ma lovesc mereu in viata mea de zi cu zi. De exemplu, cel mai des sint pus in situatia cand vad animale sarmane abandonate pe strada. Pur si simplu ma distruge. Si cel mai rau e cand nu am cum sa ajut, ca daca as putea, as rezolva problema si toata lumea ar fi fericita. In cazul asta concret, cu animalele abandonate, asa am si facut. Am luat si eu la mine in curte cate de multe am putut. Dar exista o limita, nu pot lua la nesfarsit. Nu stiu ce as putea sa fac sa nu mai sufar atunci cand nu pot ajuta cu nimic la indreptarea uni rau existent, cand nu depinde de mine. Logica imi spune ca nu are sens sa suferi intr-o asemenea situatie, dar nu pot sa ma abtin. Deci va rog, daca stie cineva o metoda de a deveni mai imun la raul de se intampla in jurul meu, daca s-a mai lovit cineva de problema asta cu empatie exagerata.
1
06-06-2018, ora 20:29
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Empatia ta exagerata poate veni dintr-o identificare (inconstienta - nu iti planifici asta) cu fiintele slabe, vulnerabile. Are legatura cu teama de moarte si de boala. Toti ne temem de moarte, dar invatam sa ne mascam teama asta la nivel constient. Astfel, ne e mai usor sa ne proiectam fricile in exterior decat sa ni le asumam si ca atare, unii dintre noi cautam intr-una sa salvam, cumva sa "reparam" destinul asta de "fiinte pieritoare". La fel cum fac cei care recurg la operatii estetice din dorinta de a pacali batranetea, uitand ca ce e sus vine jos orice ai face - asta e legea gravitatiei.
Stiu ca fiecare isi stie socotelile, dar psihoterapia s-ar putea sa nu fie asa scumpa cum crezi tu. Si mai am o intrebare: ce eforturi esti tu dispus sa faci pt a produce o schimbare in viata ta? Schimbare fara efort substantial si sustinut, nu exista. Si copilul sta 9 luni in burta, dupa care atat el, cat si mama trec prin trauma nasterii. Iar un castig la Loto dispare la fel de repede cum a venit - nu am auzit de mari afaceri pornite sau sustinute din banii de la loto. Deci gandeste-te la asta si ofera-ti un raspuns.
0
08-06-2018, ora 10:39
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
In primul rand e important Martin sa te gandesti de ce superi atat de tare atunci cand nu ies lucrurile cum vrei tu.
Ai putea sa explorezi in cadrul unor sesiuni de psihoterapie ce spune asta despre tine...si cum ai putea sa depasesti aceasta enervare.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul