sangerare sarcina 35 de saptamani

13-06-2014
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Buna ziua! Sunt insarcinata in 35 de saptanani si 4 zile, este prima sarcina si pana la 34 de saptamani nu am avut probleme, doar ca am un tonus muscular mai ridicat si mi se mai intareste burtica, dar nu doare. La 34 de saptamani am sangerat, o singura data, dar un jet destul de mare. Am ajuns la spital, colul era sters, dar inchis. Tot atunci mi-au facut monitorizare, iar bcf-urile bebelusei au iesit mari: 180. Am facut perfuzie cu vitamine si bataile s-au normalizat. Placenta e anterioara, dar nu s-a desprins. Doctorul mi-a spus ca am sangerat de la col, de la o contractie mai puternica La 34 sapt si 4 zile am fost la un control de rutina si iarasi bcf-urile erau mari 170-180. Eu nu aveam niciun simptom. Din nou internare, perfuzii si s-au normalizat. Urmatoarul control cu bcf-urile mari a fost la 35 de sapt si 1 zi. Perfuzii cu vitamine si bcf-urile se normalizeaza. Mergeam la monitorizare in fiecare zi, iar azi, dupa ce traseul a iesit bine si medicul mi-a spus ca ne vedem peste doua zile, am sangerat. Intrebarea mea este: care este cauza acestor sangerari si a bcf-urilor mari? Analizele de sange sunt in regula, la eco bebe arata bine, se misca la fel ca si pana acum. La analiza secretie vaginale mi-au iesit prezente leucocite, dar niciun microb din cele uzuale, care se cauta: streptococ, stafilococ, trichomonas. Multumesc anticipat!
7 comentarii
1
14-06-2014, ora 07:41
Dr. Laurentiu Craciunas
Obstetrica-ginecologie, Manchester, UK
Dr. Laurentiu Craciunas
Buna OtiliaT,

Pe cardiotocograma (CTG) sunt cativa parametri (rata de baza, acceleratii, deceleratii, variabilitate) care trebuie observati pentru a-l clasifica drept normal, suspicios sau patologic. In mod normal rata de baza este intre 110-160. Cand spui bcf 170-180 te referi la rata de baza sau la acceleratii? In acceleratii poate creste asa sus fara sa fie anormal, e chiar semn pozitiv.

Daca temperatura mamei creste (febra), adesea se observa si cresterea ratei cardiace fetale. Presupun ca nu a fost cazul la tine.

Colul nu sangereaza la o contractie mai puternica.

Cand a fost ultima ecografie? Placenta este anterioara, dar la distanta de colul uterin? Placenta inserata jos (praevia) sangereaza adesea.

Stii ce grupa de sange ai (in special Rh)? Daca Rh-ul e negativ trebuie sa iei anti D la fiecare sangerare.

Un CTG anormal cu sangerare vaginala necesita atentie crescuta.
0
14-06-2014, ora 08:30
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Atunci cand ma refeream la CTG anormale, bataile erau in mod constant intre 170-180. Ultima ecografie a fost chiar ieri, placenta e anterioara, dar la distanta de col. Dupa cum am spus, CTG era normal dupa perfuziile cu vitamine. Bataile era intre 140-160 si doar varfurile pana in 180. Febra nu am, tensiunea mea e buna. De cand au inceput aceste probleme am slabit vreo 3 kg, dar nu prea mai am pofta de mancare. Analizele de sange sunt mai toate in limitele normale, limfocitele putin scazute. Sunt deja la al doilea medic, care nu imi da niciun raspuns. :( Rh-ul e pozitiv si al meu si al sotului. Este posibil sa se fi rupt membranele la prima sangerare si totusi sa nu se declanseze nasterea in aproape doua saptamani?
0
14-06-2014, ora 18:02
Dr. Laurentiu Craciunas
Obstetrica-ginecologie, Manchester, UK
Dr. Laurentiu Craciunas
Este posibil sa se rupa membranele si sa nu se declanseze nasterea, dar ar trebui sa se vada volum de lichid amniotic scazut la ecografie si sa existe eliminare vaginala continua (bebelusul produce lichid amniotic continuu). De multe ori nu putem diagnostica exact cauza sangerarii in timpul sarcinii si atata timp cat se opreste e ok, ma ingrijoreaza mai mult modificarile CTG.

Ca si la adulti, tahicardia fetala poate fi un mecanism de compensare a unei hipoxii acute (daca alergi si ai nevoie de mai mult oxigen pulsul va creste). Este adevarat de asemenea ca standardele si valorile pentru parametrii CTG au fost studiate pe sarcini la termen, ar putea fi din caza saptamanii de sarcina inainte de termen (37). Nu pot spune exact. La orice modificare a miscarilor fetale trebuie repetat CTG-ul cat mai repede. La ecografii se verifica si Dopplerele de artera ombilicala?
0
14-06-2014, ora 20:06
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Da. Cel putin la ecografia de 35 de saptamani s-a verificat si mi s-a spus ca bebele primeste oxigen in mod normal. Am facut morfologia la 22 de saptamani si toate erau ok. Aceasta tahicardie am descoperit-o la sangerare. La ecografia de 31 sapt si 4 zile, bcf-urile erau de 146. Astazi am facut din nou traseu, bataile erau stabilizate intre 130-135-140, cu cateva varfuri spre 160-170 in primele 10 min, atunci cand s-a miscat. Considerati ca Ctg ar trebui facut mai des, chiar daca iese precum cel de azi sau de zilele trecute? Modificari ale miscarilor fetale, in ce sens? Mai rare si mai slabe in intesitate sau mai puternice? Chiar daca tahicardia nu apare decat la cateva zile, cam 5 din cate am observat si dispare la perfuzii cu vit, ar trebuit totusi facuta operatia de cezariana? Va multumesc pt tp acordat si pt raspunsurile dvs. Imi face bine sa mai aflu si alte pareri, ma ajuta sa iau decizia corecta. Aa.. precizez ca bebe a fost mereu cu 2-4 zile mai mic decat varsta ecografica, iar la ecografia de 35 de saptamani avea cam 2500 g.
0
15-06-2014, ora 00:11
Dr. Laurentiu Craciunas
Obstetrica-ginecologie, Manchester, UK
Dr. Laurentiu Craciunas
Miscarile fetale reduse ca intensitate sau frecventa ridica suspiciuni, un bebelus activ este mai putin probabil sa aiba o suferinta. Nu cred ca se pune problema unei cezariene inca, ar fi recomandata daca CTG-ul devine patologic sau daca sangerezi abundent.
0
15-06-2014, ora 11:56
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Multumesc mult pt raspunsuri. Va urez mult succes si putere de munca!
0
15-06-2014, ora 18:02
Dr. Laurentiu Craciunas
Obstetrica-ginecologie, Manchester, UK
Dr. Laurentiu Craciunas
Cu placere, oricand. Nastere usoara!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sângerare vaginală în sarcină - cauze și recomandări
  •