Scafocefalia se mosteneste pe linie genetica?

12-05-2017
Ana1001
Nu este medic/terapeut
Ana1001
Buna ziua!

As dori sa stiu daca scafocefalia adica, deformarea craniului la copil se mosteneste genetic.
Doresc sa raman insarcinata si sora sotului meu a nascut un copil cu deformare a craniului-este alungit, avand si ea aceeasi deformare. Acum copilul trebuie operat. Parintii sotului nu au nici o deformare si nici sotul meu.
Intrebarea mea este: exista vreo posibilitate ca aceasta anomalie sa se transmita si la copilul meu daca eu si sotul meu nu prezentam aceasta anomalie? Adica, daca la el in familie au existat aceste cazuri, este posibil ca el sa transmita genetic aceasta anomalie desi el nu o are? Se pot face ceva teste ca sa fim siguri? Va multumesc.
3 comentarii
1
13-05-2017, ora 17:12
Dr. Burza Bianca
Pediatrie, Cluj-Napoca
Dr. Burza Bianca
Buna ziua!
Raspunsul este NU. Nu se mosteneste pe linie genetica, atata timp cat este izolata. Adica, daca aceasta deformare a craniului nu se asociaza cu alte anomalii, determinand astfel existenta unui sindrom, nu trebuie sa va faceti probleme (dupa cum ati descris, nici sora sotului dumneavoastra, si nici copilul nu au alte probleme).
Scafocefalia se datoreaza in primul rand inchiderii premature a suturii sagitale de la nivelul craniului si ea apare cu precadere la nou nascutii prematuri. Cauzele acestei fuziuni premature a suturii sagitale nu sunt neaparat cunoscute.
Sanatate!
0
14-05-2017, ora 17:51
Ana1001
Nu este medic/terapeut
Ana1001
Va multumesc pentru raspuns, insa am scris in descriere ca si sora sotului meu are o deformare a capului, nefiind insa nevoie sa fie operata. Parintii sotului nu o au si nu stiu de unde a aparut la fiica lor si la copil.
1
15-05-2017, ora 14:46
Dr. Burza Bianca
Pediatrie, Cluj-Napoca
Dr. Burza Bianca
Repet, cu exceptia acestei deformari a craniului, scafocefalia, care este prezenta atat la sora sotului, cat si la copilul acesteia, nu exista alte probleme de sanatate la nici unul dintre ei, dupa cum ati descris. Adica nici o alta anomalie. La ambii scafocefalia este izolata.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: