schizofrenia si permisul auto

08-01-2013
pace1984
Nu este medic/terapeut
pace1984
Am fost diagnosticat in 2007 cu tulburare de personalitate (schizofrenie cod boala. F205). Am urmat tratament cu leponex. Acum ma simt bine.I mi poate spune cineva daca pot detine permis auto cu aceasta boala numita schizofrenie?
Va multumesc!
7 comentarii
0
09-01-2013, ora 01:50
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Poti daca iti da un medic psihiatru avizul. Trebuie sa ajungi la un medic psihiatru care acorda asa ceva. Cel mai bine e sa te duci la un cabinet particular. La mine in oras dadea medicul meu psihiatru fara probleme daca isi dadea seama ca esti destul de bine. Insa. eu unul nu ti-as recomanda. Spre exemplu eu am permis deja... si pot sa spun ca nu ma simt in stare sa conduc desi sunt destul de bine comparativ cu situatia. Si in ciuda faptului ca ma simt destul de bine... n-am atentia de care am nevoie pentru a iesi in trafic. Ma pierd in intersectii. Poate la tine situatia e altfel... insa putin probabil.. Sunt oameni foarte destepti care nu pot conduce... nu e un capat de tara. Cunosc un tip care a facut vreo 4 accidente auto si nu e bolnav de nici o boala psihica si asta era meseria lui - sofatul. In ziua de astazi se conduce prea greu pentru ca cineva ca noi sa fie apti pentru asa ceva. Daca ai fi avut in schimb permis timp de 10 ani inainte de a te imbolnavi era altceva. Erau reflexele formate si aveai o intuitie despre sofat. Dar sa o iei de la 0 cu asa ceva. Ca sa iti mai dau un exemplu.. cand eram in depresie m-am dus sa dau de permis... am picat de 7 ori examenul la sala desi invatasem de fiecare data. Cand ajungeam la examen... nu mai tineam minte nimic. L-am luat pana la urma si am condus si bine. dar oricum am dat banii degeaba pe scoala. Trebuie sa ai o incredere extraordinara in fortele proprii pentru a sofa prin oras... pentru a lua decizii bune la momentul potrivit... iar cei care sunt bolnavi psihic nu au asa ceva.
0
09-01-2013, ora 05:58
lorennna
Nu este medic/terapeut
lorennna
Salut eu am o boala asemanatoare cu a ta si sincera sa fiu nu ti-as recomanda sa iti iei permis deoarece n ziua de azi sofatul este o jungla ( multe persoane taie calea altora, pietoni care traverseaza haotic, frane de ultim moment pentru ba evita accidente si astea toate produse din neatenta altora) la care de adauga concentrarea deosebit de mare n manevrarera masinii adica tre sa ti s volanul si pedalelle apasate la majoritatea la schimbare viteza tre sa apesi si ambreajul si multe altele deci necesita o concentrare deosebt eu o singura daca am incercat sa ma urc la volan pe un drum abandonat de tara avand amicul meu langa mine si deh nici macar nu a trebuit sa pun masina de pe bloc ca ma luat cu tremuratul in tot corpul sinteam ca pur si simplu bimi tremura tot corpu cand vazut ca tre sa fac atatea lucruri deodata ma apucase stare de nervi deosebit de intensa anxietate etc.Cu toate acestea cunsotinta mea a pcat examenul de permis de 3 ori si dhe zicea ca este foarte greu la sala asa a deh de prosteala pt ca o parte din reguli deja le stiam am zis ca ma mai uit pe restul si dupa aceea am ioncercat sa fac un test online cu 26 intrebari n 30 minute, si ghici ce l-am facut in mai putin de 1 minut dar asta nu inseamna ca am ce cauta la volan.Sfatul meu daca te simti capabil si vezi ca esti capabil bagate de ce nu dar daca vezi de la inceput ca nu esti sigur pe tine si aa mai departe nu te duce la asa ceva pui n pericol atat viata ta cat si a altor persoane nevinovate.
Cu respect, lorena
0
09-01-2013, ora 13:49
pace1984
Nu este medic/terapeut
pace1984
Va multumesc frumos pentru raspunsuri si pentru informatii.O sa tin cont de sfaturile date.Dar as dori totusi parerea unui specialist (psiholog, psihiatru).Multumesc inca o data.Va doresc multa sanatate.
0
09-01-2013, ora 22:01
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Am vazut tocmai astazi o chestie cum ca se cere in momentul de fata la schimbarea permisului copie dupa fisa medicala. Asa ca nu stiu sigur daca se mai poate face ceva sau pentru cat timp.
0
11-01-2013, ora 17:00
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ pace1984

Ia de pe net numarul de la un cabinet de psihologie care elibereaza astfel de adeverinte (sau unde se fac testele psihologice) si intreaba daca au dreptul cei cu boala ta.
0
24-01-2013, ora 12:16
pace1984
Nu este medic/terapeut
pace1984
Ar fii nedrept ca oamenii cu schizofrenie sa nu poata detine permis auto.Sunt persoane care nu au un ochi si conduc sau oameni la varste inaintate (cunosc pe cineva care are 80 de ani si are permis auto).Nu cred ca oamenii acestia au reflexe mai bune ca cei tineri care au schizofrenie.Am 28 de ani si urmez tratament pentru schizofrenie din 2007.Pastilele care le iau nu mai imi induc efecte secundare ca la inceputul tratamentului(somnolenta etc).Si avand in vedere ca ma simt foarte bine exista posibilitatea ca medicul sa mi mai scada din doza sau sa mi inceteze tratamentul(desi se spune ca schizofrenia nu se vindeca definitiv).Eu pot spune ca sunt vindecat.Am inteles ca lucrurile care eram convins ca sunt reale la debutul bolii au fost rodul imaginatiei mele.
0
23-08-2013, ora 17:32
rise_solei
Nu este medic/terapeut
rise_solei
Ma da-o-n colo... e chiar naspa. Ma distreaza forumul asta. Intr-adevar nu-i de ras dar oamenii de felul asta ( bolnavi cu capu ) sunt de batjocura lumii inconjuratoare. Va dau un sfat: vedeti lumea asa cum este. Un schizo e un om care are un coeficient de inteligenta mare DAR din cauza ca nu impartaseste cu cei din jur geniul care e in el si desconsidera parerile celor din jur ajunge lent dar sigur mai intai nesociabil apoi schizoid apoi schizofrenic si odata diagnosticat de societate cu hartii de la doctori vorba se propaga si imediat societatea e cea care-l marginalizeaza chiar daca are sanse sa se vindece de schizofrenie. Societatea se caracterizeaza mai mult prin spiritul de competitie decat prin iubire. Lumea in general e comoda in a observa schimbarile in bine ale unei persoane care a clacat dpdv psihic si nu-si reactualizeaza informatiile despre o astfel de persoana. Chiar daca cei apropiati vad schimbarile in bine inertia asta devine o influenta care de multe ori e foarte apasatoare din partea vecinilor si apoi a celor mai de departe. Simptomele pozitive sunt ereditare in timp ce simptomele negative nu sunt ereditare. Vorbesc de schizofrenie.

Simptomele pozitive nu pot fi vindecate desi raspund la tratament. Simptomele pozitive sunt legate direct de leziuni neuronale si flux informational alterat in creier mai ales in lobul frontal. Simptomele negative pot fi vindecate fara tratament deoarece acestea sunt o consecinta a deciziilor constiente ale pacientului. Pentru autoevaluare: daca pacientul este capabil sa invete lucruri noi atunci se incadreaza automat in simptomatologia negativa adica
retelele neuronale din creier nu sunt afectate grav. O persoana care are o retea neuronala cat decat intacta poate invata lucruri noi. O persoana care are reteaua neurala afectata grav nu mai este capabila sa acumuleze informatii noi intrucat reteaua este scindata. Lumea in general si tot ce ne inconjoara este in schimbare. In astfel de conditii un pacient cu simptome pozitive este incapabil sa-si reactualizeze informatiile din creier iar daca reactualizeaza le reactualizeaza in buna parte eronat. Creierul uman dispune de o retea neurala in permanenta schimbare. Schimbarea are loc la noile interconexiuni care se formeaza. Exemplu: omul are o informatie care este reprezentata in creier din ( sa zicem ) doar doi neuroni care prin sinapsele lor stabilesc o conexiune intre ei in timp ce alte sinapse sunt libere adica neconectate. In momentul in care apare o schimbare in acea informatie unele legaturi intrasinaptice sunt anulate in timp ce alte
sinapse sunt interconectate intre cei doi neuroni. Partea din informatie care ramane neschimbata este reprezentata prin conexiunile intersinaptice care raman neschimbate. Un pacient cu simptome "pozitive" are nevoie de medicamente supresoare din motiv ca acele conexiuni eronate sa se realizeze mai lent. Cu cat cineva duce o viata mai "stresanta" ( dinamica de schimbare informationala este mai mare ) cu atat mai mult trebuie sa fie si mai organizata intrucat doar o retea neurala cat mai organizata poate sa se adapteze mai bine ( sa stabileaza noile legaturi sinaptice ). Astfel schizofrenia nu este neaparat ereditara si se poate declansa chiar si la o persoana fara un istoric familial cu aceasta boala. O cauza primara este: dezordinea sau o viata dezorganizata sau neplanificata.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
  • Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
  • Vitaminele din complexul B luate împreună cu tratamentul reduc simptomele schizofreniei
  • Primul test fiziologic pentru depresie și schizofrenie
  •