Scotom scintilant

09-07-2013
jesmina
Nu este medic/terapeut
jesmina
La un interval de 5 luni de la prima manifestare, m-am confruntat din nou cu un scotom scintilant, de data asta la ambii ochi;s-a manifestat cu aparitia in campul vizual a unor pete gri, urmate imediat de un arc de cerc incandescent format dintr-o linie in zig zag care delimita o zona incandescenta inspre coltul exterior al ochiului;fenomenul era mai pregnant la ochiul la care s-a mai manifestat acum 5 luni; dupa circa 6-8 minute, a disparut total, vederea revenindu-mi la normal, fara nici un fel de durere.

Rugamintea mea este daca stie cineva ce cauzeaza acest fenomen si ce urmari ar putea avea?
9 comentarii
0
09-07-2013, ora 21:44
ema75
Nu este medic/terapeut
ema75
Jesmina, cunosc sentimentul de angoasa pe care-l traiesti dupa ce ti se intampla asa ceva, din cauza ca nu stii 'de fapt ce ti se intampla, nu sunt medic, dar din cate am citit pe net, am reusit sa aflu, ca asta ar fi o forma de migrena si se numeste "migrena cu aura".Nu rezulta din vreo afectiune neurologica grava, e doar migrena. Ca sa fii mai linistita, consulta un neurolog...La mine testele nu au aratat nimic iesit din comun. Sanatate multa iti doresc.
0
10-07-2013, ora 12:22
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna dimineata! Ce varsta aveti? Dupa tulburarea de vedere, a aparut cefalee hemicraniana ( hemicranie, durere ce intereseaza jumatate de cap)? Daca da, ne gandim la migrena oftalmica. Daca nu, intra in discutie afectiuni ale retinei( mai frecvent ne gandim la decolare posterioara de vitros, decolare de retina, nevrite optice) sau afectiuni neurologice ( sunteti hipertensiva????) si ca sa ne orientam catre o afectiune este importanta varsta. Ar fi bine sa mergeti la consultatie la un medic oftalmolog. Numai bine
1
10-07-2013, ora 13:47
jesmina
Nu este medic/terapeut
jesmina
Multumesc pt.raspuns! Am 59 ani, nu sunt hipertensiva, nu am boli cronice;am astigmatism miopic ;tulburarea de vedere descrisa mai sus nu a fost urmata de nici un fel de durere.Relativ de curand(cam cu 8 luni in urma), am mai avut un alt gen de tulburare de vedere, flocoane si flash la coltul exterior al ochiului (doar la un ochi) ;am consultat 3 oftalmologi si mi s-a spus ca retina este OK, fundul de ochi este normal, TO buna, cristalinul OK, punandu-mi-se diagnosticul de "decolare corp vitros".
Aceste flocoane mai persista, iar flash-ul la coltul exterior al ochiului, la fel.
Tulburarea de acum, s-a manifestat cu totul altfel, a progresat rapid si a disparut brusc, a fost la ambii ochi, iar cel mai bine este exemplificata pe internet la animatia prezentata pe wikipedia la" Scintillating scotoma ".
0
27-12-2013, ora 05:01
jesmina
Nu este medic/terapeut
jesmina
Dupa aparitia scotomului scintilant la ambii ochi, am facut investigatii neurologice, respectiv:angio- IRM si potentiale evocate vizual, precum si investigatii oftalmologice :tomografie (OCT), control retina la dr.F.Balta. Nu s-a descoperit nimic care sa dea vreo explicatie.In final, mi s-a spus ca poate fi o problema de circulatie deficitara si sa iau Tanakan...
0
18-05-2015, ora 16:23
sinc
Nu este medic/terapeut
sinc
si eu ma confrunt cu migrene oftalmice sau scotoame scintilamte cum se numesc ele.
a gasit cineva raspunsul la aceasta afectiune?
le am cativa ani dar in ultimul timp apar tot mai des cam de 2 ori pe luna.
la inceput apareau cam la 3 luni.
este cineva care ma poate lamuri?
0
04-08-2015, ora 10:43
lnc
Nu este medic/terapeut
lnc
Salut sinc, sunt in aceeasi situatie cu tine, cum iti merge ?
0
08-03-2017, ora 16:25
Adina39
Nu este medic/terapeut
Adina39
Buna! Și eu am de 2 ani scotom scintilant...Am fost la rmn cerebral, oftalmologie, totul ok...Mă sperii mereu când apare pt că nu știu cauza, am înțeles că poate fi somnul de proasta calitate de vina, stresul, oboseala fizica. Voi cum sunteți?
0
09-03-2017, ora 09:23
hasmic
Nu este medic/terapeut
hasmic
Dupa f.multe investigatii, RMN cranio cerebral, fund de ochi, TO, eco doppler transcranian, potentiale evocate vizual, etc. nu am descoperit cauza acestor scotoame scintilante.
Ele se repeta cam la 4 luni si tin cam 20-25 de minute, dupa care ma simt complet epuizata.
Mai mult pentru confort psihic, iau ginko biloba si Nutrof Total, care oricum nu au ce sa-mi dauneze.
Am cautat sa ma documentez si concluzia a fost, ca nimeni nu stie ce provoaca aceste scotoame ( nu sunt decat presupuneri), deci nici remedii nu exista...
Nu pot nega insa, ca de fiecare data imi produc o stare de panica ! Deja imi dau imediat seama cand sunt pe cale sa apara, de la primele semne si ma pregatesc sa depasesc momentul, extrem de neplacut.
0
14-04-2018, ora 22:07
dragos76
Nu este medic/terapeut
dragos76
la fel patesc si eu
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.