sfaturi fractura clavicula cu deplasare

10-05-2016
clausa
Nu este medic/terapeut
clausa
Buna ziua, apelez la voi pentru o a doua parere. Am avut nenorocul sa-mi fracturez clavicula, fractura 1/3 mediala cu deplasare si m-am prezentat la urgente unde mi s-a facut imobilizare Dessault cu revenire la control peste 4 zile la medicul ortoped care atunci se afla intr-o operatie. Radiografiile au ramas la spital, m-am uitat pe ele in fuga dar nu mi-am dat seama cat de mare era deplasarea(in cm). Am revenit la medic si acesta m-a intrebat ce metoda doresc, operatie cu brose sau orteza in 8. Initial m-am speriat de operatie si am ales varianta cu orteza pe care am purtat-o 5 zile dar nu am sesizat vreo aliniere a fragmentelor de os si i-am cerut medicului sa trecem la a 2-a metoda, cea chirurgicala. Medicul s-a uitat la clavicula si a spus ca este bine, iar acum, dupa 8 zile, s-au inmuiat oasele si trebuie mai intai sa se intareasca si abia atunci sa vedem daca e nevoie de operatie.
Ce spuneti de aceasta afirmatie? Eu credeam ca e mai bine sa se intervina inainte sa se sudeze oasele si sa fie complicatii.
M-am gandit sa fac o radiografie si sa masor exact deplasarea, din ce am vazut pe statisticile de afara, riscul de pseudoartoza este ridicat cand deplasarea este de peste 1.5 cm. La radiologie mi s-a spus spre surpriza mea ca nu este indicata expunerea la alta doza de radiatii deoarece influenteaza procesul de refacere. De aceasta afirmatie ce spuneti, ce-mi recomandati?
Multumesc anticipat!
3 comentarii
0
11-05-2016, ora 21:49
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Fractura 1/3 mediale a claviculei se trateaza, in Occident, 99, 99% ortopedic (orteza speciala "in 8"), indiferent de importanta deplasarii fragmentelor osoase.
Se opereaza doar rarissim, de ex. atunci cand exista riscul strapungerii pachetului vascular sub-clavicular.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
13-05-2016, ora 18:30
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
trebuie sa va spun ca la noi (in germania) operatiile de clavicula devin tot mai dese. incepe sa se impuna idea ca clavicula vindecata cu o scurtare duce la o statica proasta a articulatiei umarului. scurtarea claviculei ducand la o rotatie interna a umarului care favorizeaza problemele degenerative ale umarului.
complicatiile insa sunt destul de frecvente (reoperatiile sunt aproape la fel de dese ca si operatiile primare, mai ales din cauza pseudoartrozelor)
0
05-06-2016, ora 12:19
clausa
Nu este medic/terapeut
clausa
Multumesc frumos pentru raspuns!

Din ce am citit si eu tin sa va dau dreptate, se recomanda reducerea prin operatie la persoanele active a fracturilor cu deplasare.
Am reusit sa fac radiografia de 4 saptamani care arata identic cu prima, orteza nu a redus nimic, capetele sunt deplasate cu 1, 5 cm, clavicula e scurtata cam cu 1 cm si spatiul dintre oasele intercalate este de 0.5 cm. Calusul format pare sa tina fixe capetele insa simt ca-mi apasa pe umar. Este normal sa-mi amorteasca mana si sa o simt mai rece dupa o saptamana dupa ce am dat jos orteza? pana acum am dat vina pe orteza si pe inflamatie, desi imi amortea si atunci doar o mana..
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: