Sfecla sau telina pot provoca stari de slabiciune?

22-07-2011
Hedgehog
Nu este medic/terapeut
Hedgehog
Buna ziua,

Am 30 de ani si locuiesc in Bucuresti. De vreo 5 ani suport tot mai greu perioadele de vara, in sensul ca ma simt foarte obosita, mai exact sfirsita, iar cafeaua, de care nu ma pot lipsi, nu-si prea mai face efectul. Am fost mai demult la un examen endocrin si mi-am facut si analize, dar nu a iesit nimic care sa justifice starea asta de oboseala.

Am auzit de la o cunostinta de sucuri de legume - mai exact sfecla, telina, morcovi, cartofi - si tot citind pe internet despre efectele lor benefice, am incercat si eu. Nu cu sucuri, ci cu salate, pentru ca asa mi-a fost mai la indemina. Am folosit mai ales sfecla rosie, telina, morcov, si in ultimul timp si pastarnac.

Am mincat la prinz - adica in jur de ora 11.00, cind pot eu sa maninc masa principala in zi - un bol cu legume tocate - cam 1 sfecla potrivita, jumatate de telina, 1 morcov sau un pastarnac. In unele zile m-am simtit mai bine, insa in altele m-a apucat progresiv o slabiciune care a ajuns sa fie pronuntata si sa nu ma mai lase sa-mi fac eficient treaba, un usor tremur, iar de citeva ori aproape ca am zacut in pat vreo ora-doua dupa masa, din cauza sfirselii care m-a apucat.

Am citit in unele locuri pe internet ca pe de o parte, sfecla poate avea astfel de efecte datorita purificarii rapide a ficatului, pe de alta parte, ca ar contine niste uleiuri pe care trebuie sa le lasam mai inti sa se evapore - tinind, de exemplu citeva ore sucul la rece - si apoi sa bem sucul - in cazul meu, sa maninc salata. La mine trecea totusi cam o ora de cind faceam salata pina o mincam...

Despre telina sau restul legumelor nu am citit astfel de contraindicatii.

Imi puteti da un sfat in legatura cu problema aceasta? Eu m-am "apropiat" de legumele astea cu toata increderea, dar poate am gresit intr-adevar pe undeva...

Va multumesc
3 comentarii
0
22-07-2011, ora 22:54
miruna68
Nu este medic/terapeut
miruna68
Cafeaua duce la obosela cronica si la foarte multe boli. Daca a-ti reusi sa lasati cafeaua a-ti remarca cum in cateva saptamani energia vitala se mareste considerabil. Cafeaua este un drog si unul inselator. In plus cafeaua este un antioxidant, ceea ce inseamna ca anihileaza oxigenul din sange incetinind metabolismul si impiedicand efectul benefic al oxigenului. Cum sa aveti energie cu un asemena drog in sange ?
0
24-07-2011, ora 10:26
Redviolinalex
Nu este medic/terapeut
Redviolinalex
Stiam ca antioxidantii sunt benefici. In plus a-ti remarca si a-ti reusi e scris gresit :). Se scrie legat
0
14-08-2011, ora 23:03
Demetra Cucueanu
Identitate neconfirmată
Demetra Cucueanu
Intr-adevar cafeaua da aceste efecte, incercati sa o inlocuiti cu cafea din orz, inka sau ganocafe si sa observati rezultatele.
Pentru energzare, stimulare, beti un ceai verde (la care adaugati diferite arome, lamaie, scortisoara, etc.) si nu m-ar mira sa-mi spuneti ca v-a trecut pofta de cafea.
Despre sfecla si telina, , , nu cred ca acestea va slabesc, ci mai degraba nu sunt suficiente pentru cerintele organismului, si probabil trebuie sa suplimentati alimentatia.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectul consumului pe termen scurt a sucului de sfeclă roșie asupra modulării microbiotei intestinale
  • Beneficiile sucului de sfeclă pentru sănătatea inimii
  • Sucul de sfeclă roșie amplifică performanțele sportive, mai mult decât suplimentele cu nitrați
  •