sindrom coada de cal partial

16-04-2011
monabibi33
Nu este medic/terapeut
monabibi33
Buna ziua tuturor, vreau sa cer un aviz celor care pot sa imi dea informatii despre acest sindorm "coada de cal", asociat cu spondilolistroza (nu stiu daca este chiar corect terenul) diseminata dorso lombara, insotit de osteoporoza avansata. Este diagnosticul dat mamei mele de 61 de ani care sufera de dureri de circa 3 luni de zile, si in urma diverselor tratamente medicamentoase si injectii nu isi revine - nu am la indemana denumirea tratamentelor administrate -. Eu fiind departe de ea vreau sa aflu deja despre ce tip de boala este vorba si in acceasi masura ce tratament este cel mai adecvat, si nu in ultima masura ce sanse are sa isi revina. Sunt destul de ingrijorata si fiind departe de parintii mei nu stiu care sunt masurile cele mai adecvate ca sa ii indrum si sa le fiu de sprijin cum pot.
Multumesc celor care mi-au citit mesajul si in primul rand celor carora imi dau piste de urmat. O zi buna!
16 comentarii
0
16-04-2011, ora 15:08
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
Buna ziua,
ma intreb: daca are. te citez :"...osteoporoza avansata"...are, a avut si vreun tratament?!?.chiar ca, TREBUIA..

NU sunt medic, dar confruntandu-ma cu aceasta "problema"..as putea scrie..
poate, daca..raspunzi..

Referitor la celelalte probleme,
- daca are diagnostic si a avut tratament, ..si durerile persista..NU ar trebui mers si la alt medic sau/si vreo internare intr-un spital pentru o investigare TOTALA?..ma dau cu parerea, ca nu stiu prea multe despre mama..

Poate daca raspunzi si va intra pe forum si un medic, vei primi si raspunsul asteptat.

Iti doresc tie si parintilor numai bine, sanatate, Un Paste fericit si O zi frumoasa.
0
16-04-2011, ora 15:21
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Osteoporoza este cel mai neimportant element, neavand legatura cu spondilo-listezis-ul (adica alunecarea vertebrelor una peste cealalalta, care determina compresia medulara).
Medicamentele nu au nici o influenta, fiind vorba despre o problema strict mecanica.
Cel mai important aspect este normalizarea greutatii (nu ne-ati precizat greutatea...), evitarea eforturilor fizice, si mai ales o consultatie la neurochirurg.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
16-04-2011, ora 16:35
monabibi33
Nu este medic/terapeut
monabibi33
MULTUMESC mult pentru interventia dvs, da mama mea a avut, apoi a intrerupt tratamentul pentru osteoporoza iar acum il face din nou, insa deocamdata nu stiu exact ce ia (o sa o intreb la telefon ca sa pot transmite). Precizez deasemenea ca este supraponderala are 95km pentru 1m60 si probabil plus de cand este la pat. In ceea ce privesc eforurile fizice nu face de 3 luni incoace de cand au inceput durerile. Nu este prime data cand a avut "crize" de durere, insa e prima data cand sunt asa intense si dureaza atat. Actual este internata la recuperari reumatologie, unde a fost transferata de la neurologie, unde a facut bilantul complet, de unde rezulta diagnosticul precizat. Initial a fost tratata pentru lombosciatica si mi-a vorbit si de hernie de disc (este o legatura intre bolile precizate). Din ceea ce imi spune mama (spusele medicului neurolog - nu stiu daca neurochirug) nu poate fi operata din cauza osteoporozei. Ce alte alternative exista si in ce masura viabile?. inca odata merci pentru timpul si atentia acordata.
Cu multa cordialitate MIHAELA GIL
0
16-04-2011, ora 20:15
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
De fapt, nu osteoporoza este motivul pentru care nu poate fi operata, ci obezitatea grava.
Situatia este una disperata, riscand probleme grave de tip paralizii-pareze, probleme de mictiune si defecatie etc etc.
Se impune urgent normalizarea greutatii (catre 55-60 kg maximum), ca prima conditie pentru tratamentul chirurgical.
Nu exista absolut nici o alta alternativa, cu durere in suflet o spun.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
17-04-2011, ora 00:14
monabibi33
Nu este medic/terapeut
monabibi33
Buna seara, da, cred ca intiutiv stiam si stiu ca este cam grava situatia de unde "sticla aruncata in mare" sub forma intrerogatiilor pe care le am, sperand sa exIste vreun tratament minune care sa o salveze pe mama. Speranta murind ultima..., va intreb in ce masura daca reuseste sa slabeasca..., situatia poate sa se amelioreze prin tratament chirurgical, sau este si slabitul o chestiune de timp? Ca sa ma fac inteleasa, daca ajunge sa isi stabilizeze greutatea la 60kg ce interval de timp este optimal ca operatia sa poata avea loc si bineinteles eficace? Credeti ca avizul unui alt medic sau alte investigatii ar fi necesare?
Va multumesc nici nu stiti cat de mult, faptului ca va faceti timp sa imi raspundeti, chiar daca este dur pentru mine. Profit de bunavointa dvs si vreau sa va intreb care sunt cauzele acestui sindrom, ce l-a provocat? Putea fi evitata aceasta situatie? Este genetic? Trebuie ca la randul meu sa fiu atenta la anumite simptome? Dar copiii mei?
Va doresc o duminica placuta!
Cu multa consideratie, MIHAELA GIL
0
17-04-2011, ora 01:46
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Cauza este, de cele mai multe ori, supraincarcarea mecanica (obezitate, eforturi fizice majore).
Nu este sub nici o forma o problema genetica, insa va puteti face griji majore pentru D-voastra sau pentru copii daca va confruntati cu aceeasi supraponderabilitate.
Puteti discuta cu specialistul neurochirurg, insa cred ca interventia este realmente o mare aventura la aceasta greutate.
Din pacate nu exista nici o alta solutie decat cea chirurgicala, care va putea fi insa amanata prin controlul greutatii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
17-04-2011, ora 12:03
monabibi33
Nu este medic/terapeut
monabibi33
Multumesc pentru raspunsul prompt si rapid. Multumesc timpului acordat si informatiilor furnizate. Am luat nota de sfaturile preconizate si incerc (sper sa si reusesc...) sa o ajut pe mama incurajand-o sa slabeasca cat mai repede (desi este relativ in sensul ca am facut eu un calcul sumar: daca pierde sa zicem 1 kg pe saptamana ii trebuiesc circa 6-7 luni ca sa ajunga la greutatea optimala - mie mi se pare "lung" acest interval de timp.. timpul joaca in defavoarea unei potentiale interventii chirurgicale viitoare privind sansele de reusita?) Acolo unde este internata ii fac infiltratii si masage si reeducare fizica. Scopul acestui tratament este doar de ameliorare !?
In ceea ce ma priveste pe mine: am 1, 70m si 73 kg, se intampla sa ma doara spatele de aceea imi fac griji, iar fetele mele sunt mai degraba slabute, urmarind curba de crestere si greutate din carnetele lor de sanatate.
Va doresc o zi frumoasa!
Cu mult respect MIHAELA GIL
0
17-04-2011, ora 16:24
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Situatia sta astfel:
- interventia nu este 100% obligatorie, ea putand fi evitata prin normalizarea greutatii. Situatia coloanei lombare poate fi destul de usor gestionata de catre un normoponderal, dar este cu desavarsire imposibil de gestionat in prezenta obezitatii, care genereaza o presiune enorma asupra coloanei lombare.
- tratamentele mentionate de catre D-voastra sunt doar paleative, de usurare temporara a suferintei, si nu pot sub nici o forma inlocui normalizarea greutatii (si un eventual tratament chirurgical ). Aspectul neplacut al acestor tratamente paleative este ca va ofera iluzia unei alternative la normalizarea greutatii.
- intr-adevar, timpul joaca in defavoarea pacientului, mai ales a celui care inca nu este convins de necesitatea scaderii ponderale drastice si rapide.
Scuzati-mi fermitatea, insa ma confrunt zilnic cu 5-15 asemenea pacienti, care pur si simplu nu inteleg legatura dintre obezitatea si distrugerea articulatiilor (artroza), dintre obezitate si distrugerea coloanei vertebrale.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
20-04-2011, ora 22:01
monabibi33
Nu este medic/terapeut
monabibi33
Buna seara, am reusit sa intru in posesia iesirii din spital de la sectia neurologie din aprilie 2011, si a unor descrieri in urma analizelor radiografice din 2008 (cand a avut o alta perioada de "criza" dar care a durat mai putin in timp...). As vrea sa va cer un aviz, dar nu stiu daca este locul indicat sa "etalez" aceste informatii de ordin mai mult sau mai putin confidential...
Privnd aceeasi discutie, vroiam sa stiu daca faptul ca incearca sa mearga cu sprijin ambulatoriu este contra indicat, sau din contra este indicat. Asta va intreb in masura in care nu stiu daca sa o incurajez sa incerce in ciuda faptului ca o doare sau sa ii limitez intentiile. In ceea ce priveste informatia necesitatii unei scaderi in greutate importante a fost primita favorabil si intentiile sunt in acest sens (deci este un punct pozitiv, sperand sa fie si realizabil.)
Va doresc o seara placuta!
Cu deosebita recunostinta MIHAELA GIL
0
20-04-2011, ora 23:52
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Posibilitatea sau interdictia deplasarii depinde de examenul clinic local, de cel radiologic si mai ales de opinia neurochirurgului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
31-03-2012, ora 18:50
broty
Nu este medic/terapeut
broty
buna seara, doresc si eu o parere cu privire la simptomele pe care le am, durere foarte intensa in zona lombara, fesiera, genitala si a coapselor, durerea imi coboara pe picioare in jos pana la degetul mic...am facut rmn la toata coloana deoarece am durere si in zona cervicala si toracala pe care o simt la umeri, coate, uneori amorteala in maini. Raspunsul rmn-ului este urmatorul:
cervico-dorsal: modoficari de statica vertebrala cu rectitudinea coloanei cervicale. Modificari degenerative discale minime cervicale si dorsale. La C5-C6 se constata o protruzie discala focala mediana cu compresiune durala, fara interesare radiculara. La D5-D6 pe fondul unui aspect de degenerescenta discala cu reducerea inaltimii spatiului intervertebral se constata o protruzie discala focala mediana cu compresiune durala, fara interesare radiculara.
lombo-sacrat:modificari de statica vertebrala cu rectitudinea coloanei lombo-sacrate, nu se constata aspecte semnificative protruzive discale sau compresive duro-radiculare, nu se constata modificari in calibrul sau structura medulara cervicala si dorsala. Canalul rahidian cervical are calibru normal cervical si dorsal, inaltimea corpilor vertebrali este pastrata, nu se constata modificari in structura osoasa vertebrala. Ma puteti ajuta in interpretarea acestui rezultat?cat de grav este si despre ce este vorba(hernie, discopatie etc). Ce am retinut de la dr doar ca nu necesita operatie dar ca nici bine nu arata, am facut si fizioterapie insa nu m-a ajutat, va multumesc. Rmn-ul l-am facut anul trecut in aprilie, crede-ti ca trebuie repetat?
0
01-04-2012, ora 22:38
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
RMN-ul este un examen valoros, chiar indispensabil in patologia coloanei lombare, cu conditia sa fie studiat ca imagine nemijlocita, in timpul examenului clinic la specialistul neurochirurg.
In rest, nu poate fi vorba despre o interpretare RMN fara examinare clinica si fara studierea directa a imaginilor.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
02-04-2012, ora 20:16
broty
Nu este medic/terapeut
broty
va multumesc pentru raspuns.In timpul examinarii, doctorul mi-a interpretat aproape numai de pe imaginile rmn-ului, binenteles ca la sfarsit s-a uitat si la ceea ce a scris medicul radiolog, plus ca m-a intrebat in ce domeniu lucrez, cam dupa cat timp apare durerea, cum este durerea etc. Mi-a recomandat inotul, insa pt durere mi-a prescris diclofenac sup, no-spa cps, tramadol, toate acestea poate si pentru problemele pe care le am la urinare, desi am facut nenumarate uroculturi si toate au iesit sterile.Ce imi recomandati sa fac in continuare? nu vreau sa ajung sa paralizez sau sa-mi pierd controlul la sfinctere, mentionez ca am 25 de ani, 65 de kg si 1, 6 m, va multumesc
0
03-04-2012, ora 20:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Daca nu aveti incredere in diagnosticul si tratamentul primului neurochirurg, este evident ca puteti consulta si un alt neurochirurg.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
29-04-2015, ora 07:41
ELENA1Q13
Nu este medic/terapeut
ELENA1Q13
in cazul sindromului coada de cal, daca nu este efectuata operatia chirurgicala, se mai poate face ceva_? multumesc
0
29-04-2015, ora 10:21
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Numai un neurochirurg va poate raspunde.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: