Sindrom Gilbert?

10-05-2013
Nick93
Nu este medic/terapeut
Nick93
Bună ziua! Acum aproximativ 3 luni, am avut ceva probleme de sănătate în sensul că, ideea de stare de bine dispăruse de mult. Totul a început printr-un prurit supărator, chiar insuportabil. Am mers la un Medic dermatolog, i-am explicat ce şi cum (menţionez că nu aveam bubiţe sau altceva pe corp cu excepţia culorii uşor gălbui a pielii, lucru căruia nu i-am dat importanţă, deoarece aşa am considerat a fi culoare mea naturală). LA dermato mi-a zis că probabil e doar o reacţie alergică şi mi s-a prescris Claritine în fiecare dimineaţă.
Problema a fost că starea de sănătate nu mi s-a ameliorat, per a contrario stările de oboseală s-au amplificat sesizabil, aveam mai mereu stare de vertij, eram din ce în ce mai apatic şi aveam uşoare stări de vomă.
Am mers la un medic(altul) care mi-a făcut analizele şi au ieşit per total bune, cu excepţia bilirubinei totale care avea valori de 6 şi din câte scria acolo valoare normală era cuprinsă între (0, 3-1, 2), bilirubina directă 1, 9 (0-0, 25) şi cea indirectă de 4, 1.
Medicul mi-a spus să continui cu claritine, mi-a dat fenobarbital, o pastilă în fiecare seară şi silimarină(sau ceva de genul) şi mi-a recomandat să nu consum băuturi alcoolice şi să renunţ la carnea roşie, lucru pe care l-am şi făcut de atunci. Am refăcut analizele saptămânal, de 3 ori, până când Bt a ajuns la 2, Bd la 0, 7 şi cea indirectă la 1, 3.
Ieri am refăcut analizele şi lucrurile iar au luat-o razna, în sensul că Bt e de 3, 7, Bd 0, 6 şi cea indirectă de 3, 1.
Medicul respectiv mi-a spus doar că bănuieşte că ar fi vorba de acest sindrom Gilbert.
Pruritul a reapărut săptămâna trecută şi, din nou, am acele simptome. Menţionez că nu am pus strop de alcool în gură şi la fel si cu carnea roşie, am o dietă, zic eu echilibrată ( 3 mese pe zi, carne doar de pui sau peşte o dată pe zi şi foarte multe fructe şi iaurturi).
Vă rog să vă da-ţi o părere... Este vorba de acest sindrom? Cum aş putea să scap de aceste probleme?

P.S. după ce am terminat tratamentul cu fenobarbital am făcut o cură cu Essentiale forte N 300 mg, 6 cp/zi(2 în timpul fiecărei mese) timp de o lună
3 comentarii
0
28-05-2013, ora 13:23
Nick93
Nu este medic/terapeut
Nick93
Vreun medic, ceva?
0
07-07-2013, ora 01:54
Dr. Markus Sorin
Medicina interna, Sighetu-Marmatiei
Dr. Markus Sorin
Teoretic poate fi sindrom Gilbert, dar acesta e un diagnostic de excludere, dupa ce am eliminat diverse entitati de sindroame icterice prehepatice si hepatocitare. In esenta, bilirubina indirecta fiind mare(deci cea neconjugata), inseamna ca ficatul nu conjuga sau nu preia bilirubina sau rezulta prea multa bilirubina(din hemoliza) pe care ficatul nu p poate capta.
0
07-07-2013, ora 01:59
Dr. Markus Sorin
Medicina interna, Sighetu-Marmatiei
Dr. Markus Sorin
Fenobarbitalul ajuta sa se creasca conjugarea bilirubinei, nu a fost dat ca sedativ/calmant al pruritului cutanat. Pruritul cutanat este specific icterelor posthepatice(obstructive)- acolo in general bilirubina conjugata(directa) ar trebui sa domine, insa nu putem fi 100% ca nu e icter obstructiv, de asta trebuie facuta si echografie abdominala sa cautam caile biliare intra si extrahepatice daca sunt dilatate. De asemenea. Daca e icter hepatocitar(de ex-hepatota cromica sau ciroza hepatica), vom gasi splina mare, vena porta si axul splenoportal dilatate, etc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: