Sinuzita..?!

31-01-2012
Malina74
Nu este medic/terapeut
Malina74
Buna ziua!

Am o problema cu care ma confrunt de vreo citiva ani si pe care nu reusesc sa o rezolv.
De vreo 7 ani, de cind am ajuns in Spania, cind incepe sezonul rece aveam o tuse seaca careia i s-a pus diagnosticul rinita non-alergica. Acum vreo 3 ani am facut o sinuzita pe care, teoretic, am tratat-o. Spun teoretic pt ca desi presiunea din sinusuri si durerea de cap ma lasasera, continuam sa am secretii nazale abundente. Medicul care mi-a dat tratamentul mi-a spus ca mai mult de atit nu poate sa-mi faca, mi-a retetat tot tratamentul pe care-l presupune o sinuzita. Prin urmare, am ramas cu secretiile gindindu-ma ca poate astea trec mai greu, dar trec.
Ideea e ca nu au trecut, ca de atunci, de acum 3 ani, in fiecare iarna am vreo 2-3 episoade de 'raceala' la modul: initial, dureri in git si senzatia ca am o minge in git, de aici inghitirea este dificila si dureroasa. Senzatia asta dispare dupa 3 zile, aprox. insa continui cu secretii nazale abundente (pe care le expectorez atit pe nas cit si pe gura) de culoare verde, insotite citeodata de mici cheaguri de singe. In paralel continui cu tusea pe care o aveam deja dar care acum devine expectoranta.
Deoarece in fiecare iarna ajungeam la medicul generalist, cu aceste simptome, de cel putin 2 ori, intr-un final m-a trimis la Pneumolog. Precizez ca pina a ma trimite la specialist, tratamentul pe care mi.l dadea generalistul era Amoxicilina si un expectorant. Rezultatul era pozitiv dar de scurta durata. Toate simptomele imi treceau dar dupa vreo 3 saptamini reveneau. Si atunci o luam de la capat: Amoxicilina si expectorant.. etc. Intr.un final, mi-a facut 2 radiografii la torace si sinusuri care au iesit fara probleme, cu singura observatie ca bronhiile sint mai inflamate decit ar trebui sa fie in mod normal. (Mentionez ca am renuntat la fumat in urma cu 11 ani si jumatate si ca nu am lucrat si nici nu lucrez intr-un mediu toxic sau cu fum.)
Intr-un final, asa cum spuneam anterior, m-a trimis la Pneumolog.
Pneumologul mi-a dat de facut un examen complet al sputei recoltate din 3 zile consecutive. Mi-a dat de facut si analizele la singe pt a vedea care e starea sistemului imunitar pt ca a spus ca nu e normal sa se repete episodul infectios de 2-3 ori in aceeasi iarna. Mi-a dat de facut testul pt tuberculoza (relationat cu tusea, cred) desi mi-a spus ca este aproape sigur ca nu se pune problema tuberculozei si mi-a mai spus ca trebuie sa imi fac 2 tomografii. Una la sinusuri si una la torace. Referitor la tomografii, asistenta mi-a spus ca inaintea tomografiilor s-ar putea sa fie nevoie sa imi injecteze un contrast de iod, pt rezultate mai bune. Mi-a mai spus ca aceasta injectie intravenoasa, cu cantita mica de iod poate avea efecte secundare usoare (ameteli, senzatie de greata etc), grave (convulsii, pierderea cunostintei etc) sau f. grave (in cazuri exceptionale, 1 la nu-stiu-cite-sute-de-mii, poate surveni moartea). De aici si semnatura pe care trebuie sa o dau cum ca imi asum raspunderea cumva.. In fine.. ca sa rezum, totusi, intrebarile mele sint: credeti ca simptomele pe care le-am descris pot fi asociate cu o sinuzita netratata corespunzator sau pot fi relationate cu vreo tumoare? A doua intrebare se refera la contrastul de iod (imi cer scuze dar nu stiu alta traducere in lb romana): cit de serioasa este aceasta injectie? Faptul ca eu sint operata de tiroida (cu rezectia unui lob tiroidian) si ca iau, in fiecare dimineata, 50g Eutirox, poate creste riscul vreunui efect secundar grav in cazul injectiei cu iod??
Va multumesc mult pt rabdare si astept raspunsul dvs.!!
11 comentarii
0
31-01-2012, ora 12:53
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
1. NU CRED CA SIMPTOMELE SE DATOAREAZA SINUZITEI.. SI LA RADIOFGARFIE AU IESIT SINUSURILE CURATE
2 SUNT FOARTE RARE REACYIILE LA SUBSTANTA DE CONTRAST
0
31-01-2012, ora 13:33
Malina74
Nu este medic/terapeut
Malina74
Credeti, atunci, ca ar putea fi vorba de o tumoare sau vreo problema limfatica? Evident ca diagnosticul la distanta este foarte improbabil insa, la o prima "vedere", care este parerea dvs.?
Va multumesc inca odata!
0
31-01-2012, ora 13:49
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
la prima vedere cred ca i o imunitate foarte scazuta fiindca nu stii sa faci tratament local ( inhalatii, aerosoli, aromoterapie, spalaturi nazale, gargara) si nu ajuti organismul sa rezolve problemele locale.
initial cred ca tusea a fost de la o faringita atrofica ( sau de la o proasta hidratare. sau de la refluxul gastric sau de la alimente acre, citrice, acidulate)
citeste pe net despre produsele alimentare producatoare de MUCUS..si le scoti complet din alimentatie.. o sa veiz peste cateva zile cum scade cantitatea de secretii din nas.
0
31-01-2012, ora 13:55
Malina74
Nu este medic/terapeut
Malina74
Multumesc mult, dle. doctor!
0
19-04-2012, ora 22:43
oana ghitescu
Nu este medic/terapeut
oana ghitescu
buna seara
Numele meu esteOana Ghitescu si va deranjez din nou cu urmatoarea problema. De aproximativ 2 luni si jumatate ma confrunt cu groaznice dureri de cap.Am mers la consult stomatologic si apoi la ORL. Medicul specialist mi-a recomantat un CT iarrezultatul este urmatorul:
CT sinusuri nativ ( cu sect. In plan coronal direct pe sinusurile fac
Planseul osos al recesului alveolar al sinusurilor maxilare este integru.
Sinus frontal hipoplazic pneumatizat mai mult in jumatatea stanga (varianta anatomica).
Hiatus semilunar liber bilateral.
Fara anomalii de continut in sinusurile anterioare si posterioare precum nici in cavitatile otomastoidiene bilateral.
Deviatie de sept catre stanga in treimea inferioara cu creasta septala de 4 mm ce atinge cornetul inferior stang cu obstructia fosei nazale pe o distanta de 8 mm antero-posterior.
Nu se evidentiaza alte zone de contact septo-turbionar, nici alte elemente obstructive in fosele si meaturile nazale.
Fara leziuni osoase ale bazei de craniu.

Concluzii:
Deviatie de sept catre stanga cu minima obstructie a fosei nazale prin contact septo-turbionar inferior.
Sinusuri paranazale si cavitati otomastoidiene normal pneumatizate si aerate.
Credeti ca aceasta deviatie de sept poate fi cauza durerilor? Va multumesc
0
20-04-2012, ora 11:45
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
aceasta deviatie de sept,. care atinge cornetul poate avea efectul iritant local ( asemanator unei aschii de lemn in piele)
aceasta iritatie permanenta poate provoca Hemicranie ( dureri pe jumatatea respectiva de cap)
daca durerile sunt pe toata suprafata capului trebuie sa faceti consult la neurologie, oftalmologie, reumatologie)
0
20-04-2012, ora 11:54
oana ghitescu
Nu este medic/terapeut
oana ghitescu
va multumesc mult pentru raspunsul promt. astazi am din nou programare la ORL si merg cu aceste rezultate. operatia de deviatie de sept este o solutie?
va multumesc inca o data.
0
20-04-2012, ora 12:01
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
daca durerea este numai pe jumatatea de cap.. unde e si septul
daca NU.. atunci initial faceti consultul la ceilalti specialisti
0
23-04-2012, ora 20:46
unudoi
Nu este medic/terapeut
unudoi
Buna ziua.Am fost la Orl si am sinuzita maxilara. am facut punctie si miercuri trebiue sa fac pe partea cealalta.Mi s-a prescris Zinnat 500 la 12 ore si Ketoprofen.E e 2-a zi de tratament si am dureri groaznice de stomac, diaree, si palpitatii.Maine ma duc sa mi le schimbe.Pana maine dimineata, ce sa fac sa continuu tratamentul? Sa fie de la Ketoprofen ? Va rog un raspuns.Multumesc.
0
23-04-2012, ora 21:26
Dr. Flueraru Valeriu
ORL - Otorinolaringologie, Pascani
Dr. Flueraru Valeriu
antibioticul trebuie luat dupa masa si cu Probiotic..
ketoprofenul poti sa NU i.l ei
poti folosi carbune medicinal 2 tab din 2 in 2 ore pana nu se linisteste burta
0
23-04-2012, ora 21:30
unudoi
Nu este medic/terapeut
unudoi
Am uitat sa mentionez ca da iau Eubiotic.Si acum de urgenta am luat un smecta ca deja tremuram ca am stat in continuu la baie.M-am linistit acum.Nu o sa iau Ketoprofenul.Multumesc de raspuns.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mă doare capul când e frig - sinuzită?
  • Durerea de cap din sinuzită (cefaleea sinusală)
  • Am sinuzită? - semne și simptome ce susțin diagnosticul
  • Tipuri de tuse pentru care trebuie să te îngrijorezi
  • Pacienții diagnosticați cu rinită alergică prezintă un risc mai scăzut de parodontoză
  • Sinuzita a fost asociată cu un risc crescut de boli reumatice
  •