Situatia deosebita - Schizofrenie paranoida

13-03-2010
emilianm
Nu este medic/terapeut
emilianm
Am cunoscut o persoana acum aproximativ 10 luni. Relatia noastra a evoluat din una platonica la una din ce in ce mai apropiata. Pe masura ce relatia a avansat persoana de care vorbesc mi-a dezvaluit mai multe detalii din viata ei, idei personale si scenarii care se incadreaza perfect in tiparul simptomatologic al schizofreniei paranoide. Pe scurt e ferm convinsa ca este atacata cu arme psihologice avansate de catre o organizatie criminala, iar vocile care le aude sunt introduse in mintea ei cu acele arme; uneori realizeaza ca anumite rationamente si idei nu ii apartin, igiena personala precara, suspiciuni exagerate, dezordine in idei si multe alte simptome caracteristice aceste boli. Refuza ideea de a merge la un medic psiholog si nu accepta faptul ca poate fi bolnava psihic, crezand ca singura solutie de a scapa este ecranarea corpului impotriva efectelor acelor "arme". Starea ei se agraveaza pe zi ce trece si vorbeste din ce in ce mai des de idei sinucigase. Sunt disperat si nu stiu cum as putea sa o ajut, imi e teama sa nu faca un pas gresit. Este deacord sa primeasca un medic psiholog acasa pentru a se trata de "efectele" care le au aceste "arme", este singura posibilitate de a avea contact cu un medic si a face un tratament ambulatoriu, dar din ce am citit eu nu se initiaza tratamentul acestei boli decat intr-un spital. Mentionez ca persoana este singura si nu pot intra in legatura cu rude sale apropiate. Va rog sa-mi dati un sfat, cum as putea sa o ajut? Sa incerc sa aduc un medic psiholog la ea acasa? Este posibil asa ceva? Va multumesc!
1 comentarii
0
23-03-2010, ora 20:08
maya 12
Nu este medic/terapeut
maya 12
Buna Emilian,
sigur ca o poti ajuta, trebuie sa aduci un medic psihiatru acasa la ea, din cate stiu eu el vine dar trebuie sa platesti mai mult. Cel putin in orasul meu medicii psihiatri ofera consultatii si la domiciliu doar ca, te costa un pic mai mult( deplasarea lui, etc). Daca ea refuza vizita unui psihiatru, ii poti spune ca e psiholog, nu e neaparat sa-i dezvalui adevarul. Iti pot spune cu siguranta ca intr-o astfel de tulburare tratamentul se face si ambulatoriu, nu e neaparat sa mearga la spital. Insa asta decide medicul in functie si de starea ei. Eu nu prea inteleg de ce vorbesti de medicul psiholog, cand de fapt medicul e psihiatru. Sper ca nu ai retineri ca trebuie sa mearga la psihiatru. Din cate povestesti tu despre ea, trebuie neaparat sa mearga la psihiatru. Sau varianta de care spuneam, de a veni medicul acasa. Sfatul meu este sa apelati cu toata increderea ( si fara retineri) la psihiatru-este singura si cea mai importanta modalitate de a o ajuta.
Mult curaj si sa auzim de bine !
Sanatate !!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul