slabire rapida, anemie

20-02-2008
talina2401
Nu este medic/terapeut
talina2401
Sotul meu, 48 ani, a slabit in doua luni(noiembrie si decembrie) 8 kg, el fiind dintotdeauna o persoana cu o constitutie astenica, dar a slabit de la 67 kg la 59 kg mancand bine ca deobicei.Locuim in Spania si la analizele de sange i-a iesit anemie ( nu mare), viteza de sedimentare a sangelui dublu decat maximul admis si in rest nimic(hepatice, glicemie,...sunt bune)Obosea foarte repede, il dureau muschii, culoarea pielii era palida-cenusie, era nervos si uita repede lucruri importante.A avut concediu medical o luna si jumatate, timp in care s-a odihnit, a facut tratament cu fier si acum se simpte un pic mai bine.I s-au facut si alte investigatii.Radiografia la plamani i-a iesit bine, un fel de endoscopie la colon i-a iesit bine si urmeaza in aprilie sa faca un fel de radiografie toracica pentru a vedea daca exista o problema la stomac, duoden...Mentionez ca acum cativa ani pata de sange uneori chilotii in dreptul anusului dupa zile in care bea alcool mai mult. Dar lucrul acesta s-a oprit atunci. Acum, dupa acest concediu medical a mai luat in greutate 2 kg, si-a mai schimbat culoarea in bine, dar oboseste si daca tine o sacosa in mana, este nervos nejustificat... Va rog sa-mi spuneti ce ar putea fii, si ce investigatii ar mai putea face eventual particular.Va multumesc.
2 comentarii
0
23-02-2008, ora 00:00
musaraf
Identitate neconfirmată
musaraf
Buna ziua.
Pentru ca spuneti ca sotul dvs. a facut "un fel de endoscopie la colon":
pentru colon se poate face colonoscopie, sigmoidoscopie (o colonoscopie cu un tub mai scurt, numai pentru inceputul intestinului gros) sau colonoscopie virtuala (se face o clisma cu substanta de contrast si aer si apoi radiografie sau tomografie). Dintre acestea, numai colonoscopia vede complet si adecvat intestinul gros. Daca aveti rezultatul de la examinare, ati putea verifica daca scrie "colonoscopie".

Simptomele pe care le descrieti justifica multe examinari, pentru excluderea cauzelor organice.
Ar putea fi dozati si hormonii tiroidieni (TSH, freeT4).
Coprocultura si un examen parazitologic al scaunului, daca nu s-au facut deja.
Daca toate analizele ies in limite normale, se poate pune problema unei suferinte psihice. Alcoolul, astenia, scaderea in greutate, iritabilitatea, problemele de memorie, durerile osteoarticulare, ameliorarea dupa o perioada de concediu sugereaza un episod de depresie sau sindrom de oboseala cronica. Se vorbeste si de un "sindrom al imigrantului", datorat stresorilor multipli, cu simptome asemanatoare depresiei. Daca ar fi acceptata, ar fi foarte recomandata si o evaluare psihiatrica sau cel putin psihologica.
0
23-02-2008, ora 00:00
musaraf
Identitate neconfirmată
musaraf
Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.