Smalt cazut | Forumul Medical ROmedic

Smalt cazut

15-07-2012
Tatiana_T
Nu este medic/terapeut
Tatiana_T
Buna ziua. In urma cu citeva luni am fost la o procedura de detartaj, dupa citeva zile am observat ca incisivul central de sus devine transparent putin intr-o parte, ca mai apoi intr-o dimineata sa ma trezesc cu smaltul distrus in partea ce a devenit transparenta. Am fost la stomatolog si mi-a pus o plomba, care a cazut dupa 3 luni. Nu vreau din nou sa optez pentru plomba din cauza ca de fiecare data dintele se pileste pentru ca plomba sa adere mai bine. Intrebarea mea este daca exista vreun gel, solutie care se poate aplica pe partea de dinte cu smaltul distrus, care sa protejeze dintele de a se deteriora?
Sau daca nu am dureri, iar partea de smalt cazuta este foarte mica, (practic nici nu se cunoaste), as putea sa las incisivul asa, fara sa-i fac nimic? Sau se va deteriora in timp?
Va rog mult sa-mi raspunde-ti care ar fi solutiile optime pentru problema mea, fara a fi necesara distrugerea dintelui periodic ( datorita plombarii la fiecare 3-4 luni)
Va multumesc
3 comentarii
0
16-07-2012, ora 13:31
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Din cite inteleg, este vorba de marginea care musca a dintelui. Smaltul sarit nu are nici o legatura cu detartrajul. Daca nu s-a ajuns la dentina (si probabil ca nu s-a ajuns daca e asa cum spuneti ca "partea de smalt cazuta este foarte mica, (practic nici nu se cunoaste)", atunci poate fi lasat asa cum e (fara plomba). Ar necesita doar o lustruire pt a netezi marginile ascutite ramase in urma fracturarii smaltului.
0
16-07-2012, ora 19:13
Tatiana_T
Nu este medic/terapeut
Tatiana_T
Va multumesc pt raspuns. Smaltul cazut poate fi datorat periajului destul de abraziv si puternic pe care mi l-a facut medicul dupa detartaj.
Sa inteleg ca totusi nu exista vreaun gel, pasta, substanta care sa poata acoperi partea de dinte ramasa fara smalt?
0
16-07-2012, ora 20:11
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Smaltul se ciobeste (sar aschii din el) cu virsta cam la toata lumea, fara legatura cu detartrajul sau periajul: uneori la modul evident cind sare o aschie, alteori lent si discret cind se toceste incet-incet. Uzura dintilor este un proces normal. Gradul de uzura si viteza cu care dintii se uzeaza difera insa de la pacient la pacient.

Partea de dinte lipsa nu poate fi refacuta decit prin plomba sau fateta, ambele presupunind indepartarea in plus a unei portiuni din smalt.
Pentru protectia smaltului ramas poate fi folosit un gel care sa contina fluor, si care se aplica dupa periajul de seara al dintilor. Gelul se aplica tot cu periuta, si la sfirsit NU se clateste cu apa pt ca gelul sa ramina pe dinti si sa-si faca efectul.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: