Stafilococ coagulazo-pozitiv

14-04-2008
t3odor
Nu este medic/terapeut
t3odor
Buna ziua,
Dupa ce timp de cateva luni am avut o halena neplacuta, in urma unui exudat faringian mi s-a depistat un stafilococ coagulazo-pozitiv (nimic altceva - analize normale in rest). Am inteles ca singurul de acest gen la om este cel auriu. In urma antibiogramei am inceput sa iau augmentin. Ulterior, adica acum, pana sa termin antibioticul, cineva mi-a zis ca nu ar trebui sa imi tratez stafilococul pt ca este normal sa se gaseasca la acest nivel. Nu stiu ce sa fac... ma puteti ajuta?

Va multumesc

Teodor Mitrache
22 comentarii
0
14-04-2008, ora 00:00
Dr. Markus Sorin
Medicina interna, Sighetu-Marmatiei
Dr. Markus Sorin
Exista specii de stafilococi nepatogene sau conditionat patogene, dar stafilococcus aureus este din cate stiu eu intotdeauna patogen si are tendinta de a produce infectii piogene(adica cu puroi!). Prin urmare, in nici un caz sa nu ascultati sfatul persoanei care a spus ca stafilococul auriu nu trebuie tratat.
0
14-04-2008, ora 00:00
Dr. Markus Sorin
Medicina interna, Sighetu-Marmatiei
Dr. Markus Sorin
Faptul ca secreta coagulaza(o enzima) este inca un caracter de patogenitate, adica arata ca e si mai "rau" acest stafilococ.
0
14-04-2008, ora 00:00
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Izolarea stafilococului coagulazo-pozitiv (Staphylococcus aureus) in exsudatul faringian nu are in mod necesar semnificatie clinica, reflectand adesea o disbioza orofaringiana in general la pacienti spitalizati sau sub tratament cu antibiotice sau la varstnici.
De aceea, de multe ori nici nu se lucreaza antibiograma (pentru a nu induce in eroare) decat la cererea expresa a clinicianului, care, in functie si de alte particularitati evidentiate la examenul clinic, poate lua decizia terapeutica adecvata. Se trateaza in cazurile in care pacientul urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale sau daca este imunodeprimat.
Staphylococcus aureus este considerat patogen in cadrul infectiilor pielii - foliculite, furuncule, carbuncule, celulita, impetigo, infectii ale plagilor ce se pot extinde cauzand infectii grave si la alte niveluri.
In rest acest stafilococ colonizeaza vestibulul nazal si mucoasele organelor cavitare cu comunicare la exterior (colon, vagin).
Procentul de purtatori sanatosi este destul de mare 20-40% si ajunge la 40-70% in mediul de spital...asta inseamna ca si eu, pentru ca lucrez in spital, pot fi purtatoare de Stafilococ auriu si poate chiar o tulpina rezistenta la antibiotice... Asta nu inseamna ca ma apuc acum sa ma tratez, e posibil sa ma reinfectez din acel mediu sau de la persoanele din jurul meu care nu s-au tratat...
Un sfat pentru t3odor. daca tot ati inceput tratamentul, il puteti termina, insa asta nu va asigura ca nu va veti reinfecta. si nu stiu daca stafilococul era cauza helenei...
Multa sanatate!
0
15-04-2008, ora 00:00
Dr. Markus Sorin
Medicina interna, Sighetu-Marmatiei
Dr. Markus Sorin
Va multumesc si eu Dna Dr, poate ar fi bine sa ne mai spuneti ceva si despre coagulaza, caci de fapt aceasta m-a indus in eroare, recomandind in mod obligatoriu tratament. Este coagulaza doar un element de diagnostic microbiologic sau este factor de patogenitate?
0
15-04-2008, ora 00:00
Dr. Frumuzache Iris
Medicina de laborator, Galati
Dr. Frumuzache Iris
Buna seara,
Si eu va multumesc pentru atentia acordata.
Intrebarea dumneavoastra este foarte buna si pentru a ajunge la o concluzie am sa va povestesc cate ceva despre aceasta coagulaza.
Coagulaza, considerata multa vreme o enzima (cum arata si numele) este de fapt o proteina extracelulara ce se leaga la protrombina gazdei si formeaza un complex numit stafilotrombina.
Activitatea proteazica caracteristica trombinei este activata in acest complex ducand la conversia fibrinogenului in fibrina (aceasta reactie reprezentand baza testului coagulazei efectuat in laborator).
Desi nu ar fi evidente ca ar fi un factor de virulenta, este rezonabila speculatia conform careia bacteria s-ar putea proteja de atacul gazdei (se apara de fagocitoza) determinand un fel de coagulare localizata.
S-au realizat modele infectioase experimentale in care au fost testate tulpini mutante cu deficienta in coagulaza, dar nu s-au observat diferente fata de tulpina parentala.
Pana acum am discutat de "coagulaza libera", solubila (desi se pare ca e legata printr-o mica portiune de peretele bacteriei...).
Ar mai fi si "coagulaza legata" (clumping factor), un determinant de pe suprafata celulara a S. aureus care se leaga la fibrinogen.
Si acum se poate raspunde mai usor la intrebare... coagulaza este un element important ce ajuta la diferentierea stafilococului patogen de ceilalti (diagnosticul de laborator) si in acelasi timp este un factor de aparare pentru bacterie, mai degraba decat unul de virulenta, care poate crea si neplaceri (contribuie la formarea trombilor septici endovenosi in focarul de infectie stafilococica).
Si acum ca sa revin la problema initiala, Staphylococcus aureus depistat in exsudatele nazale si faringiene, in lipsa unor acuze ce pledeaza pentru o astfel de infectie, sugereaza starea de purtator nazal de stafilococ. De aici porneste si un secret al terapiei stafilocociilor cutanate recurente: in paralel cu tratamentul clasic se practica aplicarea de unguente cu preparate antistafilococice in nari pentru eliminarea portajului, atat la pacient cat si la membrii purtatori sanatosi din familie (pentru ca recurenta infectiilor vine din purtarea bacteriei de la nivel nazal pe tegumente).
Eradicarea portajului poate necesita uneori luni de tratament...
Ma bucur ca nu mi-ati luat in nume de rau interventia de mai sus, de fapt am mai discutat pe forum problema acestui stafilococ, dar mi-am dat seama ca ce am spus acolo nu a trezit nici un interes pentru un alt coleg de-al nostru.
Imi iubesc specialitatea si nu de putine ori sunt uimita de unele mici secrete, care de altfel sunt foarte utile clinicianului si care, in acelasi timp, imi dau seama ca nu sunt atat de accesibile acestuia. Spun asta pentru ca am lucrat si eu o scurta perioada in clinica, dar de cand sunt in laborator au inceput sa se clarifice multe lucruri. Pacat ca nu este o colaborare mai stransa intre laborator si clinica...
Va doresc o seara placuta!
0
15-04-2008, ora 00:00
Dr. Markus Sorin
Medicina interna, Sighetu-Marmatiei
Dr. Markus Sorin
Va multumesc f mult, mi-a fost de mare folos. Aveti dreptate si in legatura cu colaborarea dintre laborator si clinicieni.
0
09-07-2008, ora 00:00
brad
Identitate neconfirmată
brad
Multumesc frumos dna dr pt explicatia dvs.Imi e si mie de folos!O zi buna!
0
19-03-2009, ora 18:53
alexandra_91
Nu este medic/terapeut
alexandra_91
eu am probleme cu acneea de mai bine de 3 ani...cineva mi-a recomandat sa fac o antibiograma si am fost diagnosticata cu staphylococcus coagulazo-pozitiv.este sensibil la ciprofloxacin, ceftriaxone si ceftazidime... ati putea s imi spuneti ce tratament ar trebui sa iau? multumesc anticipat. am uitat sa spun ca am 17 ani.
0
19-03-2009, ora 19:12
Dr. Markus Sorin
Medicina interna, Sighetu-Marmatiei
Dr. Markus Sorin
In primul rind, va rog sa cititi toate controversele de mai sus-de unde veti vedea(in termeni mai accesibili) ca acest stafilococ se gaseste in mod aproape normal in nas-git-colon-vagin si cand este acolo, nu necesita in mod obligatoriu tratament, dar pe de alta parte cand este pe piele si produce infectii cu puroi sau cand infectia apare la un imunodeprimat sau la un pacient purtator de proteze valvulare cardiace, atunci trebuie obligatoriu tratat.
Cum eu nu stiu contextul, nu pot lua o decizie.
Cum acneea e o boala cu cauze multifactoriale- respectiv- factorul hormonal, tenul mai gras si factorul infectios, nu se poate spune daca acest factor este sau nu pe prim plan la Dvs. Un tratament eficient trebuie sa cuprinda toti factorii implicati.
Dar cum problema Dvs tine de dermatolog si in nici un fel nu tine de medicina interna, adresati-va unui dermatolog si el va decide daca trateaza sau nu infectia si cu ce antibiotic(care din cei mentionati de Dvs si respectiv- pe ce cale de administrare- local sau sistemic).
0
11-05-2009, ora 21:57
CERASELA78
Nu este medic/terapeut
CERASELA78
În urma unor analize efectuate ( 3 exsudate secreţii nazale) mi s-a identificat la cultură stafilococ coagulază pozitiv şi Streptococ beta hemolitic ( nu s-a izolat). Precizez faptul ca, la primele două exsudate am primit ca tratament AMOKSIKLAV şi OPTAMESONE (în primul caz) şi ZYNAT, CIPROLEN, AVAMIS ( în al doilea caz). Pentru al treilea exsudat mai este necesar tratament? Am facut şi antibiogramă şi mi-au ieşit următoarele: PENICILINĂ-internediar, OXACILINĂ- rezistent; AUGMENTIN-sensibil, CEFALEXIN- rezistent; CEFUROXIM- sensibil; GENTAMICINĂ- sensibil; ERITROMICINĂ- rezistent; CIPROFLOXACIN-sensibil. Există motive de ingrijorare pentru ceilalţi membri din familie? Va rog sa ma lamuriti. Multumesc
0
12-09-2009, ora 00:08
andreea s.
Nu este medic/terapeut
andreea s.
in urma unei analize, si anume exudat faringian pt fetita mea de 4 ani, i sa descoperit ca ar avea stafilococ aureu coagulazo pozitiv...asadar nu o pot duce la gradi pt ca nu o primeste in asemenea conditii...sa efectuat si o antibiograma la care sa adaugat ca acest stafilococ este sensibil la;augumentin, oxacilina, cefuroxime, biseptol, gentamicina, ceftriaxone, ciprofloxacin, norfloxacin, eritromicina!iar rezistent este la ampicilina si penicilina!va rog in primul rand sa mi spuneti daca fetita mea este in"pericol"?va trebui sa ii fac un tratament sau o pot duce la gradi asa?o dna?!?de la laborattor a spus ca o putem duce la gradi si cu acest stafilococ...oare acest microb nu se ia si la ceilalti copii daca o voi duce asa?vreau sa mai adaug ca fetita mea cand sa nascut, a"luat"acest microb de la maternitate... si am stat in spital vreo doua saptamani cu perfuzii si antibiotice...va multumesc daca ma ascultati si pe mine si astept raspunsul d voastra!scuze pt incoerenta dar sunt emotionata...VA MULTUMESC!
0
22-09-2009, ora 16:21
paunescu mirela
Nu este medic/terapeut
paunescu mirela
cu respect daca acest mesaj poate fi citit de Dr. Frumuzache Iris - Medicina de laborator, Iasi Spitalul Clinic de urgente, sau de Dr. Dr Markus Sorin - Medicina interna , solicitand un sfat si indrumare:

am o problema pe piele (apare ca un cos, se deschide, si incepe si roade in interior suprainfectand, am avut pe picior o gaura de4 centrimetrii andancime, iar acum la cest moment pe gat-ff adanca pe zona pubiana, sani-nu foreaza f adanc dar se vindeca greu) : nu are diagnostic si are multi ani:6. apare la intervale de ani de zile, si dispare doar cu ajutorul cremei de galbenele pe care o fac in casa.m-au vazut un nr aproximativ de 14 medici de specialitate demato inclusiv in cetremed mari in Bucuresti, si s-au incecat tot felul de unguente, geluri pt rani si diferite antibiotoce, toate au ramas fara un efect.nu mi s-au dat analize de facut, nu mi s-au prelevat probe.
este ca o increngatura care la suprafat ar arata ca se curata inchede dar in interior gaureste, este prinsa de peretii pielii si este fff tare, ca firul de pescuit. daca nu este exmatriculat tesutul format, roade in continuare si nu se curata rana.datorita cremei de galbenele se detaseaza la un moment dat o parte din materialul format o data cu infectia care este trasa pe bandaj, iar dupa trebuie mers cat mai aproape de radacina, ulterior cu crema se vindeca, creste carne din josul gaurii formate, pana la nivelul pielii, cu toate straturile, iar semnele sunt majore, trecand in ani.
am vrb cu un medic chirurg si mi-a recomnadat control pulmonar, si infectis(coproparazitologic).dar nu dorit sa preleveze o proba.
pt a se stabili un diagnostic ar trebui prelevata o proba din rana din partea lemnoasa si ce infecteaza.
acest lucru, biopsia, ar trebui facuta intr-o sectie de chirurgie normala sau plastica reparatorie?
intr-un laborator de anatomo patologie?
ce alte analize ar mai trebui facute? nu sufar de nici o boala, nu mai am amigdale(pr f mari pana la varsta de 24ani, acum am 38), am pirdut doua sarcini la proxim 3 luni, nu a existat o explicatie specifica.
nu a luat nimeni din familie de la mine pr pe care o am(asternuturi, prosoape,..), nu fac febra, nu am alte simtome, viata decurge normal, fac sport, muncesc mult, am o dieta demult timp, far zahar, dulciuri, mancaruri gatite, prajit, fara paine alba, paste fainoase integrale-secara, multe legume si fructe, fara sucuri, doar apa,.
daca raspunde la o simpla crema de plante(untura de porc si galbenele, facuta dupa cartea naturista), de ce natura ar putea fi acest ceva? imi apare numai vara la temperaturi ridicate dureaz cam 2 luni si apare doar pe partea din fata a corpului.
va multumesc pt timpul si atentia dvs.
la acest moment nu ami stiu ce am de facut si cum ar trebui sa procedez.in cazul in care am un accident sau o operatie, acestprieten al meu ar insemna sa invadeze orice rana deschisa, cu risc major ulterior.
va doresc sanatate, in speranta ca se va putea gasi un sfat.
0
10-10-2009, ora 13:23
ramonika23
Nu este medic/terapeut
ramonika23
buna.cam de anul trecut sotul meu tuseste f mult, mai ales dimineata si seara.anul trecut si-a facut exudat faringian si a descoperit ca are stafilococ auriu hemolitic a luat o luna tratam, ent dar apoi a intrerupt.pt ca tuseste in continuare s-a dus si si-a facut din nou exudatul faringian acum i-a iesit un alt rezultat stfilococ coagulazo pozitiv.care este diferenta intre cele 2 rezultate.oare din cauza stafilococului tuseste?
0
02-02-2010, ora 15:36
Stefan1s
Nu este medic/terapeut
Stefan1s
Buna ziua! As vrea sa va intrab si eu ceva in legatura cu un set de analize facut de curand. Pe langa faptul ca la exudatul faringian mi-a iesit stafilococ auriu hemolitic coagulazo +, unele analize au iesit cu putin peste limita normala, si anume:glucoza serica105, 42 mg/dl, creatinina serica 1, 31 mg/dl, limfocite 54, 6% si 4, 7 mii/uL. Ati putea face o legatura intre acestea, avand in vedere ca in urma cu aproape o luna am facut tratament cu dexametazona si rocephin? Va multumesc anticipat.
0
06-03-2010, ora 13:27
liudmila_84
Nu este medic/terapeut
liudmila_84
buna ziua, Daca imi puteti spune, un pic mai detliat despre despre un caz cu Stafilococ cuoagolazo-pozitiv, depistat in mucoasa vaginala.poate fi tratat definitiv? sau doar pentru o perioada? se transmite si la alte persoane?
0
06-03-2010, ora 13:29
liudmila_84
Nu este medic/terapeut
liudmila_84
Va multumesc anticipat.
0
09-03-2011, ora 20:23
carmen dicu
Nu este medic/terapeut
carmen dicu
Va rog sa-mi spuneti la cate zile dupa antibiotic poti sa faci exudat faringian sau analize de sange fara sa fie influentate de tratament?
0
06-05-2011, ora 15:52
ramyteo
Nu este medic/terapeut
ramyteo
Buna ziua.
Am o fetita de 5 ani si 11 luni si la gradinita le-a facut exudatul faringian si i-a iesit stretococ beta hemolitic A pozitiv, i-am dat antibiotic dupa care i-am repetat analizele si i-a iesit stafilococ coagulazo-pozitiv prezent. La gradinita nu o mai primeste pana nu ii iasa bine analizele. Nici nu stim ce sa facem, sa i le refacem sau sa ii dam antibiotic si apoi sa i le refacem?
0
10-08-2012, ora 17:59
Balan dana
Nu este medic/terapeut
Balan dana
Am un baietel de 2 ani si 7 luni si a avut pana acum 6 internari. De fiecare data de la rosu in gat a debutat o febra foarte mare (pana la 40, 4) si de durata, desi i se administrau cele mai puternice antibiotice. La ultima internare i s-a recomandat operatia de polipi, insa dupa ce am recoltat toate analizele, la exudatul faringian i s-a descoperit Staphylococus aureus ( + ), Pseudomonas aeruginosa ( + ) si levuri ( + )- posibil disbioza orofaringiana. A urmat tratament cu Clindamicina 7 zile, iar acum am repetat exudatul. Daca nu a fost sterilizat se poate efectua interventia chirurgicala? Cat de grav este?...Astept raspuns. Multumesc
0
14-08-2012, ora 21:24
aromaprodcom
Nu este medic/terapeut
aromaprodcom
Buna ziua,
In atentia dnei Frumuzache Iris, va rog un sfat, ajutor la o dilema!, am fost operat de deviatie de sept si toate sinusurile, mai putin cel sfenoidal, la o luna dupa operatie am facut exudat nazal si ureche si mi s-a gasit Staphylococcus aureus, nas+ureche, va mentionez ca interventia am facut-o la Viena, posibil o infectie din spital,
Multumesc anticipat,
Dumitru
0
06-03-2015, ora 17:39
danielami
Nu este medic/terapeut
danielami
Buna ziua. Am stafilococul auriu la ochi si ma chinui de aproape 3 ani cu "pacatosul" asta si nu reusesc sa scap. Am urmat multe tratamente cu antibiotice locale prescrise de specialisti, dar nu m-a ajutat, dimpotriva. Mi s-a supersensibilizat zona ochilor si pleoapele si mi-a afectat vederea. Am ajuns sa disper, ca am facut si blefaroconjuctivita si amestecate imi afecteaza enorm viata. Antibiotice nu mai pot lua, am facut pauza de vreun an si am trecut pe naturiste. Mi s-a mai ameliorat, dar n u mi-a trecut. Am citit despre mierea de manuka si as vrea un sfat, pt ca as incerca si acest antibiotic natural. Am nevoie de ajutor, ca nu mai stiu unde sa merg si ce sa fac.
0
01-12-2018, ora 13:17
mihai_sector3
Nu este medic/terapeut
mihai_sector3
Domnilor Doctori nu mai spuneti la oameni sa nu se trateze de stafilococul-auriu pe motiv ca au sistem imunitar bun si nu-i bai ca si dmv.aveti din spital si sunteti superman...etc.si eu am si vreau sa ma tratez desi la spital mi-a spus ce spuneti si voi pe aicea.asa si?daca duci toata viata stafilococul auriu si la batranete sistemul imunitar slabeste logic ce se poate intampla?sau daca eu dau copilului sau bebelusului ce se poate intampla?fiindca se transmite acest stafilococ mai ales in familie, logic, nu?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: