stenoza mitrala

21-08-2007
berenice_dp
Nu este medic/terapeut
berenice_dp
am fost propusa pt interventie chirurgicala si nu doresc acest lucru-ma ingrozeste. Spuneti mi va rog ce alte metode exista pentru a evita interventia pe cord! va multumesc!
4 comentarii
0
21-08-2007, ora 00:00
Dr. Halpern Rafael
Chirurgie vasculara, Bucuresti
Dr. Halpern Rafael
Exista trei tipuri de tratamente care pot fi aplicate unui pacient cu stanoza mitrala.

Primul este tratamentul medical care trebuie aplicat in cazul pacientilor fara simptome (asimptomatici) dar care trebuie continuat si dupa o interventie chirurgicala sau percutana.

Al doilea tip de tratament si care (teoretic ar putea fi aplicat si in cazul dumneavoastra este dilatarea percutana a valvei mitrale – valvuloplastie percutana). Acesta consta in introducerea printr-un vas sangvin de la nivelul piciorului a unei sarme ce are in capat un balonas, sarma care va ajunge pana la inima si va dilata valva mitrala.
Acest tip de tratament are urmatoarele complicatii mai frecvente:
Aparitia insuficientei mitrale imediat dupa interventie (insuficienta mitrala care poate fi severa si care poate forta la o interventie chirurgicala de urgenta)
Restenozarea dupa un anumit numar de ani sau luni.
Complicatii ale locului de punctie (hematom la nivelul piciorului, pseudoanevrism etc)
Cu toate acestea NU ESTE O INTERVENTIE CHIRURGICALA, iar confortul pacientului este mult mai mare dupa o interventie de acest tip.
Dezavantajele principale sunt ca in Romania se fac un numar extrem de mic de astfel de interventii, iar recomandabil ar fi ca acesta interventie sa o faceti intr-un centru cu experienta pentru avea o oarecare garantie a unui succes.
Acest tip de tratament se poate aplica doar daca valva mitrala (desi stenotica) are o configuratie care sa permita realizarea acestui tip de tratament, precum si daca nu sunt asocieti alti factori care impiedica realizarea acestui tratament. (trombi intraatriali, embolii in antecedente, insuficienta mitrala asociata etc)

Al treilea tratament este tratamentul chirurgical, care si acesta poate fi de doua feluri: reparatie de valva mitrala sau inlocuire de valva mitrala.

Asadar nu stiu ce varsta aveti si nici nu stiu cine si pe ce baza v-a pus diagnosticul de stenoza mitrala, insa ar trebui sa faceti o ecografie transtoracica +/- transesofagiana amanuntita pentru a vi se pune un diagnostic morfologic corect si a se vedea daca leziunea valvulara este pretabila la valvuloplastie percutana. In cazul in care leziunea este pretabila la valvuloplastie percutana va sfatuiesc sa gasiti un centru cu experienta in acest domeniu (din strainatate in special)

Daca insa situatia dumneavoastra nu e pretabila la interventia percutana si totusi aveti indicatie de reparatie a valvei mitrale, va sfatuiesc sa faceti operatia deoarece inima care functioneaza cu o valva stricata oboseste dupa un anumit numar de ani, iar in momentul in care muschiul cardiac e obosit, operatia are riscuri mult mai mari, iar rezultatul operatiei e mult mai prost.

Asadar va sfatuiesc sa faceti o evaluare ecografica transtoracica si transesofagiana completa a bolii cardiace si in cazul in care leziunea poate fi tratata percutan cu balonas sa o faceti intr-un centru specializat (de preferat in strainatate)
Deasemeni daca leziunea trebuie reparata insa nu e amendabila cu balonas atunci urmatoarea optiune e reparatia valvei mitrale intr-un centru deasemeni cu experianta.

Desi este posibil ca in cursul vietii dumneavoastra veti ajunge la inlocuirea valvei mitrale, e de preferat ca acest lucru sa se faca cat mai tarziu, avand prezervat un muschi cardiac bun, functional.

Pentru mai multe informatii:
http://www.acc.org/qualityandscience/clinical/guidelines/valvular/Valvularpocketguide.pdf
pag 31
0
21-08-2007, ora 00:00
berenice_dp
Nu este medic/terapeut
berenice_dp
BUNA ZIUA !
In primul rind va multumesc pentru promtitudinea raspunsului dv.!
trebuie sa mentionez urmatoarele: am virsta de 45 ani, si acest diagnostic s a stabilit aprox.4ani in urma la spitalul Fundeni, in urma investigatiilor facute eco transtoraticica si transesofagiana am prit acest dignostic !
0
28-08-2007, ora 00:00
ecarmen
Nu este medic/terapeut
ecarmen
am facut valvuloplastie anul acesta la fundeni.ma simt super bine si vreau sa va spun ca incepind cu diagnosticarea si pina la interventia in sine am intilnit medici profesionisti la acest spital, deci nu e nevoie de o procedura in strainatate.am 42 de ani si mi s_a spus ca am acesta stenoza de 20 de ani, si nici un medic pina acum nu a dat acest diagnostic.am avut norocul sa intilnesc niste medici minunati si acum imi este foarte bine.sunt convinsa ca avem medici foarte buni in tara si o spun din proprie experienta.sanatate
0
16-10-2013, ora 11:07
m84riana
Nu este medic/terapeut
m84riana
Buna ziua ecarmen,
As dori sa stiu cat mai multe detalii despre operatia de la Fundeni. Tatal meu are stenoza mitrala, descopertita la 22 de ani. Acum are 52 de ani, a suferit multiple AVC-uri ischemice si urmeaza sa mergem la control la d-na Prof. Ginghina. Orice detaliu ma intereseaza, daca mi le puteti da, va rog. Multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Stenoza mitrala

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: