Sunt oare grasa?

06-01-2018
doareueu
Nu este medic/terapeut
doareueu
Buna seara!
De cateva zile am tot felul de confruntari cu mama mea, in mod special.Care imi spune ca sunt GRASA!!!
La nastere am avut 4.1kg...
Am o constitutie robusta(semanand cu tatal meu)...ea este zvelta(este foarte slaba, doar ca depune de abdomen)
Am 1.80 cm, si 75kg...21de ani
Da, poate suna mult ca greutate...nu stiu
Am practicat in adolescenta uneori si sport la nivel destul de inalt...
si obisnuiesc sa ma ingras iarna, sa slabesc vara(fara a face prea mare efort, slabitul vine de la sine)

Depun in zona feselor si coapselor+bazinului(da, poate e neplacut pentru mine ca femeie), iar pe abdomen nu prea obisnuiesc sa depun...


Eu, personal, nu ma consider nici slaba, nici grasa...
Si nici pentru sanatatea mea nu cred ca este pericol, intrucat nu depun pe abdomen absolut deloc(si probabil depun pe fese si coapse si din cauza faptului ca stau mult timp pe scaun, pentru ca asa necesita profesia mea)
Medicul de familie este de acord cu mine si imi spune sa mai slabesc daca simt eu nevoia pentru ca, examinandu ma, nu vede niciun pericol pentru mine

Dar mama de o perioada imi spune ca sunt grasa si sa slabesc neaparat.Ce-i drept, am avut perioade in care am fost groaznic de slaba pentru constitutia mea(tot la indemnul ei ajungeam sa nu mananc nimic de la 4-5dupa amiaza, slabind considerabil), pana cand intr-o zi am lesinat pe strada(medicii de la urgenta spunandu-mi ca nu e in regula sa ma hranesc doar cu salate si chestii de genul si ca la inaltimea si masa mea ar trebui sa mananc mai serios...dar ea nu credea ca din cauza asta am lesinat)
Aceste cuvinte ale ei ma fac sa nu am incredere in mine, si nu mai stiu ce sa fac sa ii inchid gura...asa ca sfatul unui specialist mi-ar fi de mare ajutor
In mod special ca de mica imi spunea chestiile astea...si isi da seama ca ma necajeste...dar imi spune ca o face spre binele meu...ea are 1.72 si 58kg...
Legat de regimul alimentar...recunosc, nu sunt prea ordonata, desi nu mananc fast food, grasimi animale, etc...nu sunt ordonata pentru ca programul nu mi permite sa servesc la anumite ore mesele principale...sau sa mananc fara a ma grabi

La mine o fi si constitutia?sau o trebui intr-adevar, sa slabesc?pot atasa si poze
In septembrie am facut si niste investigatii de rutina, printre care si o ecografie abdominala, si in afara unei bile lenese nu am nicio problema, sunt perfect sanatoasa...ficat perfect sanatos, pancreas, stomac, etc
2 comentarii
2
06-01-2018, ora 07:53
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Buna dimineata!
Daca un medic te-a vazut si considera ca nu ai niciun pericol pentru sanatate, atunci, stiintific vorbind nu esti "grasa" -supraponderala/obeza.
Din punct de vedere psihologic, depinde ce intelegi TU prin grasa. Orice om are dreptul la o opinie (inclusiv mama ta).
Insa parerea ta va determina ce faci cu corpul tau mai departe. Desi, realist vorbind, tuturor ne pasa de ceea ce spun oamenii despre noi, find adult, poti alege cum te vezi pe tine (in parametri/grasa/supraponderala/ok/atragatoare/sanatoasa etc). Si vei manca si vei face miscare in functie de imaginea TA despre tine.
0
10-01-2018, ora 15:12
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Conform datelor furnizate (1.80 cm, 75 kg) te situezi in intervalul de normalitate al greutatii (IMC=23.1, greutate ideala 60-80 kg). Desigur, exista si alte modalitati mai precise si detaliate de a aprecia statusul nutritional: circumferintele, compozitia corporala.

Daca parintii, mama ta in principal, insista asupra problemelor de greutate, cel mai bine ar fi sa te insoteasca si sa apelezi la un specialist in nutritie care sa va/ii confirme daca se impune sau nu scaderea in greutate. Eventual specialistul te poate ajuta sa iti imbunatatesti modul in care te alimentezi, facand acest lucru pentru tine, pentru a avea o stare de sanatate optima si nu pentru a obtine o cifra pe cantar sau a obtine aprobarea mamei. Perceptia slab/gras poate sa difere de la o persoana la persoana. Modul in care mama ta defineste termenii se poate supune normelor sociale, dar nu si standardelor medicale sau a potentialului genetic.

Foarte important in a stabili daca o persoana are sau nu o greutate sanatoasa este factorul genetic si aici nu ma refer doar la cum arata mama sau tata, ci la interactiunea dintre individualitatea ta genetica si mediul inconjurator, alimentatia si factorii de mediu la care ai fost expusa inca de la conceptie, calitatea florei intestinale determinate tot la nastere si ulterior prin alimentatia din primii ani de viata si pana in prezent. Desigur, printr-o alimentatie sanatoasa multe dintre ele se pot controla, dar este diferit echilibrul alimentar, controlul portiilor intr un mod nerestrictiv si modificarea comportamentelor nocive, de o viata „la dieta” tot timpul, de infometare, pedepsire, stigmatizare.

O imagine corporala sanatoasa este la fel de importanta precum este o alimentatie echilibrata, miscarea regulata, reducerea comportamentelor care presupun statul prelungit in sezut, un somn sanatos si suficient etc.

II recomand mamei tale sa citeasca acest articol:
http://www.romedic.ro/de-ce-parintii-ar-trebui-sa-evite-criticile-cu-privire-la-greutatea-copilului-0P34153

Nu este un fenomen rar transferul preocuparii pentru silueta din partea mamei asupra copilului, cu atat mai mult daca vorbim de fetite. Stiu, ai 21 de ani, dar banuiesc ca aceste lucruri nu sunt tocmai recente si pot avea impact acum, dar si pe viitor asupra modului in care iti percepi greutatea corporala si asupra stimei de sine. Trebuie stabilit clar daca problema se afla la tine sau la ea si modul in care aceasta isi exprima ingrijorarea/dezaprobarea fata de alimentatia si stilul tau de viata. La urma urmei este vorba de o apreciere subiectiva a statusului tau ponderal, care tine de propriile filtre si experiente (ale mamei tale) si nu de standardele acceptate de lumea medicala, care poate sau nu sa reflecte adevarata ta stare de sanatate.

Mult succes si putere sa te accepti pe tine si sa lupti pentru sanatatea ta, nu sa te complaci sa te incadrezi intr-o casuta trasata de societate si standardele ei nerealiste. Echilibreaza-ti alimentatia acolo unde observi minusuri, fii activa, socializeaza, iubeste-te!

Cu drag,
Mihaela Acasandrei
Nutriționist-dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.